Van gras tot graan een zaag in je hand (geen motor- zaag natuurlijk!). Wie garandeert dat die ladder niet naar één kant wegzakt? En hoe zit het met die dikke onder spanning staande tak, die gevaarlijk wegzwiept als je hem niet vakkundig (dus ook niet te laag!) afzaagt? Eigenlijk zien de Arbo-denkers maar één oplossing: een hoogwerker waar mee de knotter, dan ook gewa pend met gordel en helm, veilig aan de slag kan. Maar hoog wer ken hoeft niet want hoe hoog mag een knotwilg in ons Zeeuws- Vlaanderen helemaal worden? Twee meter (vee mag net niet bij het loof komen) is al héél hoog in het oog van menige aanper- kende boer. Gelukkig weten alle knotploegen zich gesteund door de vogelaars, die de meest geknotte wilg, de witte of schietwilg (salix alba) en dan vooral de oudere en vaak hol geworden wilg als ideaal onderkomen zien voor het steen uiltje en nog wel andere vogels ook. Maar elders weten natuur vrienden drommels goed, dat datzelfde steenuiltje ook heel graag nestelt in hoog en majes teitelijk opgaande wilgen, zoals je die in het Groene Hart, bij voorbeeld bij de Kaag, bij Leiden langs randwegen en paden kunt bewonderen! in een volgende uitgaaf zullen we de schrijver van dit artikel, Sietz Leeflang, nader bij u introdu ceren) Knot de boom volledig in de zevende of achtste winter (tweede knotbeurt). Daarna kan je ongeveer om de zeven jaar knotten. Walter de Milliano Eind vorig jaar konden de aanwezigen in ons clubgebouw genieten van een diapresentatie over de oorsprong van onze moderne grassoorten. We wilden het u niet onthou den, en in dit artikel krijgt u een schets van wat de mens allemaal vermag op het gebied van plantenveredeling. Foto 1 Boer oogst teff Inleiding Awie Zwart zou op deze decem beravond laten zien hoe de mens met het telen van graan en land bouwgewassen invloed heeft op de wilde planten in Zeeuws Vlaanderen. Oorzaak en gevolg van de activiteiten van de mens op de wilde plant. Ik wilde hier graag ook een tegengestelde langeretermijnvi- sie aan toevoegen: oorzaak en gevolg van de activiteiten van de mens op de plant voor voeding en gebruik. Zo rees de gedachte te praten over de ontwikkeling van gras tot graan. De mens leeft niet van graan alleen, maar onze voorouders moeten er erg druk mee geweest zijn. Vanuit het oorspronkelijke gras ontstond door genetische processen en menselijke selectie het huidige graan. De mens in het natuur- laboratorium Toen de mens doorkreeg, datje je voedsel sneller en gemakkelij ker dichtbij huis kunt verzamelen dan in de wijde natuur, ging de mens zich nog meer op het pro duct richten. Hij verzamelde planten en hierbij begon hij te selecteren op specifieke eigen schappen in de plant in de men selijke leefomgeving. Zo werkte iedere boer eigenlijk in zijn eigen 'natuurlaboratorium' waar hij zich bezighield met plantontwik- keling voor zijn eigen nut. Na duizenden jaren selectie zijn op deze manier cultuurgewassen als tarwe, haver en gerst ontwik keld. Deze 'natuurlaboratoriums' komen nog overal voor en zijn van groot belang voor domesti catie: het ontwikkelen van een plant voor menselijk gebruik. In 7 'f duumpje 3 '07 &-V

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2007 | | pagina 7