Van gras
tot graan
een zaag in je hand (geen motor-
zaag natuurlijk!). Wie garandeert
dat die ladder niet naar één kant
wegzakt? En hoe zit het met die
dikke onder spanning staande
tak, die gevaarlijk wegzwiept als
je hem niet vakkundig (dus ook
niet te laag!) afzaagt? Eigenlijk
zien de Arbo-denkers maar één
oplossing: een hoogwerker waar
mee de knotter, dan ook gewa
pend met gordel en helm, veilig
aan de slag kan. Maar hoog wer
ken hoeft niet want hoe hoog
mag een knotwilg in ons Zeeuws-
Vlaanderen helemaal worden?
Twee meter (vee mag net niet bij
het loof komen) is al héél hoog
in het oog van menige aanper-
kende boer.
Gelukkig weten alle knotploegen
zich gesteund door de vogelaars,
die de meest geknotte wilg, de
witte of schietwilg (salix alba) en
dan vooral de oudere en vaak
hol geworden wilg als ideaal
onderkomen zien voor het steen
uiltje en nog wel andere vogels
ook. Maar elders weten natuur
vrienden drommels goed, dat
datzelfde steenuiltje ook heel
graag nestelt in hoog en majes
teitelijk opgaande wilgen, zoals
je die in het Groene Hart, bij
voorbeeld bij de Kaag, bij Leiden
langs randwegen en paden kunt
bewonderen!
in een volgende uitgaaf zullen we de schrijver
van dit artikel, Sietz Leeflang, nader bij u introdu
ceren)
Knot de boom volledig in de zevende of achtste winter (tweede
knotbeurt). Daarna kan je ongeveer om de zeven jaar knotten.
Walter de Milliano
Eind vorig jaar konden de aanwezigen in ons clubgebouw
genieten van een diapresentatie over de oorsprong van
onze moderne grassoorten. We wilden het u niet onthou
den, en in dit artikel krijgt u een schets van wat de mens
allemaal vermag op het gebied van plantenveredeling.
Foto 1
Boer
oogst
teff
Inleiding
Awie Zwart zou op deze decem
beravond laten zien hoe de mens
met het telen van graan en land
bouwgewassen invloed heeft op
de wilde planten in Zeeuws
Vlaanderen. Oorzaak en gevolg
van de activiteiten van de mens
op de wilde plant.
Ik wilde hier graag ook een
tegengestelde langeretermijnvi-
sie aan toevoegen: oorzaak en
gevolg van de activiteiten van de
mens op de plant voor voeding
en gebruik. Zo rees de gedachte
te praten over de ontwikkeling
van gras tot graan.
De mens leeft niet van graan
alleen, maar onze voorouders
moeten er erg druk mee geweest
zijn. Vanuit het oorspronkelijke
gras ontstond door genetische
processen en menselijke selectie
het huidige graan.
De mens in het natuur-
laboratorium
Toen de mens doorkreeg, datje
je voedsel sneller en gemakkelij
ker dichtbij huis kunt verzamelen
dan in de wijde natuur, ging de
mens zich nog meer op het pro
duct richten. Hij verzamelde
planten en hierbij begon hij te
selecteren op specifieke eigen
schappen in de plant in de men
selijke leefomgeving. Zo werkte
iedere boer eigenlijk in zijn eigen
'natuurlaboratorium' waar hij
zich bezighield met plantontwik-
keling voor zijn eigen nut. Na
duizenden jaren selectie zijn op
deze manier cultuurgewassen als
tarwe, haver en gerst ontwik
keld.
Deze 'natuurlaboratoriums'
komen nog overal voor en zijn
van groot belang voor domesti
catie: het ontwikkelen van een
plant voor menselijk gebruik. In
7 'f duumpje 3 '07
&-V