Verzilting - zoute kwel of zilte mogelijkheid Oplossingen 12 Velen zien verzilting als schrikbeeld, maar Walter de Milliano laat hieronder zien dat verzilting ook nieuwe kansen biedt. Uw redactielid geeft een reactie na het bijwonen van twee symposia over zilte land bouw. Het eerste was op 5 september 2012 in Wageningen en wel in 'Hotel de Wereld', ge- organiseeerd door de Koninklijke Landbouw kundige Vereniging. Het tweede vond plaats 12 oktober 2012 in Steenbergen en werd georganiseerd door Rotary Steenbergen. Verzilting Verzilting, het stijgen van de hoeveelheid zout in water en bodem, is een voor Zeeuws- Vlaanderen belangwekkend onderwerp. Door het stijgen van de zeespiegel, komt er meer druk op onze dijken en neemt de zoute kwel onder onze dijken toe. Een tweede aspect is dat zowel bewoners als agrarische sector graag droge voeten houden en met het wegpompen van zoet regenwater krijgt de van onder komende zoute kwel meer ruimte. Een derde aspect zijn projecten als Waterdunen waarbij zout water meer moge lijkheden krijgt onze dijken te passeren. Door de toename van het zout in het water kunnen de huidige land- en tuinbouwge- wassen niet meer optimaal gedijen, komen natuurgebieden in gevaar en ontstaat zoetwaterschaarste. Via deze symposia is geprobeerd meer feitelijke kennis te krijgen over de ernst en urgentie van verzilting, de mogelijke oplossingen voor verzilte gronden en de voortgang van het onderzoek. Wisselwerking onderzoek en praktijk Beide symposia hadden als spreker een pionieronderzoeker op het gebied van zilte gewassen, namelijk Arjen de Vos van het Zilt Proefbedrijf in Texel. Naast onderzoek is het van belang praktijk kennis te delen en enkele sprekers legden uit hoe de waterschappen Zuid-Holland en Brabant momenteel de verzilting proberen tegen te gaan met zoet water uit andere gebieden. Naar blijkt brengt dit zulke hoge kosten met zich mee dat er grenzen aan de mogelijkheden zijn. Het belang van regen als zoetwaterbron en de opslagcapaciteit van kreken (een van de kenmerkende Zeeuws- vlaamse landschapselementen) werden genoemd. In Steenbergen vertelde onder nemer Mare van Rijsselberghe, bedrijfsleider van het Zilt Proefbedrijf, welke onderzoeken door zijn proefbedrijf beschikbaar zijn voor de ondernemer. De vraag rijst of je de verzilting ten voordele kunt aanwenden, dan wel dat je dure anti maatregelen zult moeten nemen. Mondiaal toenemend probleem Op beide symposia kwam duidelijk naar voren dat verzilting mondiaal voorkomt en overal een steeds groter wordend probleem vormt. Wereldwijd zijn zo'n 1,5 miljard hectaren grond verzilt. 70 tot 80% van de wereldbevol king woont in de toekomst in deltagebieden, die door hun ligging veel meer met verzil ting te kampen hebben dan landinwaarts gelegen streken. Van iedere 100 liter water op de wereld is 2,5 liter water zoet. Daarvan is slechts 1 liter zoet water beschikbaar. Nederland In Nederland nemen de droge periodes toe en we hebben te maken met toenemend zoetwatertekort met als uitschieters de jaren 2003 en 2011. Steeds meergebieden kennen reeds verzilting en men veronderstelt dat zoute kwel zal toenemen en dat in 2020 zo'n 125.000 ha landbouwgrond verzilt zullen zijn. Logisch is dat verzilting vooral langs de kust zal optreden, maar ook bodemdaling door gaswinning en inklinken van natte gronden leiden tot meer verzilting. In ieder geval zal het belang van bufferzones met een over gang van zout naar zoet water langs de kust toenemen. Verzilting in Zeeland In heel Zeeland is er nu reeds veel zout grondwater (figuur 1). Grote gebieden in Walcheren, Zuid-Beveland, Tholen en Schouwen-Duiveland hebben grote kans op zoute kwel. In Zeeland is Zeeuws-Vlaanderen momenteel het grootste gebied met goede landbouwgrond en met grondwater zonder hoge zoutgehaltes. Toch kent ook Zeeuws- Vlaanderen flink wat landbouwgronden met invloeden van zout grondwater. De kans op zoute kwel is in West Zeeuws-Vlaanderen kleiner dan in "het oostelijk deel." Wat is zilt water? Het beleid en beheer maar ook de normen voor chloride (Cl) in water zijn niet landelijk voorgeschreven. De zoutwaarden in water variëren afhankelijk van het jaargetijde. Zo kennen we in de zomer minder kwel en meer aanvoer van zoet water. Het waterschap richt zich naar de wensen van de gebruikers. Land bouw en natuur vragen om zoet en mogelijk in de toekomst ook brak water. Water met maximaal 280 mg Chloor per liter noemt men zoet (Tabel 1). Het hangt af van de aard van de grondge bonden activiteit hoeveel zout nog accep tabel is. De bollenteelt is het meest gevoelig voor zout en zal als eerste moeten wijken voor verzilting, gevolgd door landbouw en daarna veeteelt. Tabel 1: Zoet en zilt Zoet Grens bollenteelt Grens landbouw Grens veeteelt Licht brak Brak Zeewater mg Cl/1 280 (200-300) 200 600 1000 600-2800 2800-9000 18000 Niet alleen chloride bepalend Bij verzilting denken we in eerste instantie aan chloride; onderbelicht is echter dat sulfaat ook een grote rol speelt. Voorzover het water al brak is, maakt het niet zoveel uit, maar in een puur 'zoet' gebied kan de aanwezigheid van sulfaat ineens een omslag bewerkstelligen in vegetatie. Onder dit wat meer 'zure' regime bezwijkt de ene planten soort en een andere nieuwe plantensoort dient zich aan, uiteraard met andere bijbeho rende insecten en dieren. Oplossingen voor verzilting zoekt men in het aanpassen van bestaande gewassen en het ontwikkelen van geheel nieuwe gewassen. Bij bestaande gewassen gaat het vooral om het vinden en ontwikkelen van verwante rassen die beter bestand zijn tegen tegen iets zilter water. Zo doet men onderzoek naar kweek van zouttoleranter Aardappels, Asper ges, Bieten, Kolen, Raap- en Koolzaad. Bij nieuwe gewassen gaat het over een ge was als Quinoa (ganzenvoet), dat in Neder land nog niet commercieel geteeld wordt, maar mogelijkheden zou kunnen bieden. Hiernaast zijn er vaak wilde planten met een hogere zouttolerantie die vroeger (en soms nog) plaatselijk gegeten of gebruikt worden waarvan onderzocht kan worden of ze geen bredere toepassing kunnen vinden. We moeten dan denken aan Zeekool, Zeekraal,

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2012 | | pagina 12