Biosfeer Groede BIOSFEERGROEDE magazijn van Biosfeer Groede waar men voor de verdere uitlevering in Europa zorgt. In 2004 schreef onze toenmalige verslaggeefster Els Voet in dit blad over het net in Groede neergestreken bedrijf Marleen Kruiden dat zich bezighield met biologische kweek van medicinale planten en kruiden. Net 2 jaar geleden is het bedrijf overgenomen door Nick Sinke en tijdens een open dag maakten we een afspraak om de ontwikkelingen sinds 2004 te boekstaven. Voor sommige kruiden is het Tasmaanse klimaat blijkbaar nog net iets beter dan het Zeeuwsvlaamse, dus een samenwerking waar iedereen wel bij vaart. Beide bedrijven dragen milieubewustzijn hoog in het vaan del en alle vervoer tussen beide wereldde len geschiedt per schip. Hedendaags verslaggever Frans Buijze kon bijna met de ogen dicht naar het bezoek adres fietsen. In zijn HBS-tijd fietste hij, zoals zoveel Groenaars, tweemaal daags voorbij de boerderij destijds beboerd door Antoine van den Hemel en na een relatief kort inter mezzo door familie Van de Winckel, nu dus door Nick Sinke en Esther van Luijk. De achtergrond van Nick Sinke is nu eens niet, zoals zijn voorganger, landbouwkun dig ingenieur, maar de huidige eigenaar heeft zijn sporen verdiend in o.a. de hotel- en organisatiesector en die rode draad loopt nu door heel het bedrijf. laar De nieuwe grote kos (Jaap de Hulster) De schuur beschikt over een speciaal dak met een zonnecollector van 500 m2 en met de zo flink opgewarmde lucht kunnen allerlei droogprocessen plaatsvinden. De droogtemperatuur blijft onder de 35 gra den, zodat de verliezen aan inhoudsstoffen minimaal blijven. Voor de droogprocessen heeft men de beschikking over een droog- vloer en een kistendroger. In de schuur be vindt zich ook een uitgebreid laboratorium, benodigd voor bepaalde testprocedures. Een aantal versprodukten van Biosfeer Groede (Biosfeer). Hiernaast beschikt men over een 120 m2 grote onverwarmde kas waarin allerlei planten, vij gen, olijven en andere kiemplanten in de volle grond worden geteeld. Afgelopen seizoen werd een nieuwe grote kas in gebruik geno men om diverse succesvolle teelten te kunnen uitbreiden. Naast de teelt in de kas staat nog 7 hectare landbouwgrond ten dienste. Verwerking De kruidenoogst wordt op een aantal manieren verwerkt. Om de houdbaarheid te bevorderen vindt omzetting plaats in een tinctuur (de kruiden komen dan in een alcoholbad en de oplosbare delen blijven in de oplossing achter) of een maceraat. In het laatste geval kan bijna alles opge lost worden. Als basis voor een maceraat gebruikt men geen alcohol, maar bepaalde oliën. Beide procédés staan garant voor een goede houdbaarheid (enkele jaren) terwijl door de hoge concentratie opslag en vervoer weinig ruimte vergen. Biosfeer Groede werkt nauw samen met de vorige eigenaar 'Marleen Kruiden' en vanuit Tasmanië komen veel tincturen naar het Een nieuwe aanpak Naast de bestaande teelten is Biosfeer zich vrij snel meer op de streek gaan richten. Als je beseft neergestreken te zijn in een regio met de meeste sterrenrestaurants van Nederland, dan wil je daar als rechtgeaard ondernemer ook graag een graantje van meepikken. Men is naast de kruiden dan ook gestart met het op kleine schaal verbouwen van biologische groenten en fruit. Men be steedt veel zorg aan de maximalisatie van inhoudsstoffen en aan een biologisch duur zame produktie. Veel produkten worden op bestelling geleverd aan de in de streek werkzame (top)restaurants. Voorzover niet direct geleverd wordt, verwerkt men deze oogst tot geconcentreerde sappen maar ook versneden en ge(vries)droogd tot een kwalitatief hoogwaardig poeder en als voe dingssupplement vinden ze hun weg naar een grote schare afnemers. Onder deze afnemers bevinden zich natuur lijk ook alle bekende firma's die hun waren al sinds jaar en dag via de reformzaken aan de man brengen. Het begin In eerst instantie heeft Sinke het bestaande bedrijf gewoon voortgezet en de destijds door zijn voorganger uit Tasmanië meever huisde gele schuur vervult nog steeds een centrumrol.

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2012 | | pagina 6