Biosfeer Groede
BIOSFEERGROEDE
magazijn van Biosfeer Groede waar men
voor de verdere uitlevering in Europa zorgt.
In 2004 schreef onze toenmalige verslaggeefster Els Voet in dit blad over het
net in Groede neergestreken bedrijf Marleen Kruiden dat zich bezighield met
biologische kweek van medicinale planten en kruiden. Net 2 jaar geleden is het
bedrijf overgenomen door Nick Sinke en tijdens een open dag maakten we een
afspraak om de ontwikkelingen sinds 2004 te boekstaven.
Voor sommige kruiden is het Tasmaanse
klimaat blijkbaar nog net iets beter dan het
Zeeuwsvlaamse, dus een samenwerking
waar iedereen wel bij vaart. Beide bedrijven
dragen milieubewustzijn hoog in het vaan
del en alle vervoer tussen beide wereldde
len geschiedt per schip.
Hedendaags verslaggever Frans Buijze kon
bijna met de ogen dicht naar het bezoek
adres fietsen. In zijn HBS-tijd fietste hij, zoals
zoveel Groenaars, tweemaal daags voorbij
de boerderij destijds beboerd door Antoine
van den Hemel en na een relatief kort inter
mezzo door familie Van de Winckel, nu dus
door Nick Sinke en Esther van Luijk.
De achtergrond van Nick Sinke is nu eens
niet, zoals zijn voorganger, landbouwkun
dig ingenieur, maar de huidige eigenaar
heeft zijn sporen verdiend in o.a. de hotel-
en organisatiesector en die rode draad
loopt nu door heel het bedrijf.
laar
De nieuwe grote kos (Jaap de Hulster)
De schuur beschikt over een speciaal dak
met een zonnecollector van 500 m2 en
met de zo flink opgewarmde lucht kunnen
allerlei droogprocessen plaatsvinden. De
droogtemperatuur blijft onder de 35 gra
den, zodat de verliezen aan inhoudsstoffen
minimaal blijven. Voor de droogprocessen
heeft men de beschikking over een droog-
vloer en een kistendroger. In de schuur be
vindt zich ook een uitgebreid laboratorium,
benodigd voor bepaalde testprocedures.
Een aantal versprodukten van Biosfeer Groede
(Biosfeer).
Hiernaast beschikt men over een 120 m2 grote
onverwarmde kas waarin allerlei planten, vij
gen, olijven en andere kiemplanten in de volle
grond worden geteeld. Afgelopen seizoen
werd een nieuwe grote kas in gebruik geno
men om diverse succesvolle teelten te kunnen
uitbreiden. Naast de teelt in de kas staat nog 7
hectare landbouwgrond ten dienste.
Verwerking
De kruidenoogst wordt op een aantal
manieren verwerkt. Om de houdbaarheid
te bevorderen vindt omzetting plaats in
een tinctuur (de kruiden komen dan in een
alcoholbad en de oplosbare delen blijven
in de oplossing achter) of een maceraat.
In het laatste geval kan bijna alles opge
lost worden. Als basis voor een maceraat
gebruikt men geen alcohol, maar bepaalde
oliën. Beide procédés staan garant voor
een goede houdbaarheid (enkele jaren)
terwijl door de hoge concentratie opslag en
vervoer weinig ruimte vergen.
Biosfeer Groede werkt nauw samen met de
vorige eigenaar 'Marleen Kruiden' en vanuit
Tasmanië komen veel tincturen naar het
Een nieuwe aanpak
Naast de bestaande teelten is Biosfeer zich
vrij snel meer op de streek gaan richten. Als je
beseft neergestreken te zijn in een regio met
de meeste sterrenrestaurants van Nederland,
dan wil je daar als rechtgeaard ondernemer
ook graag een graantje van meepikken.
Men is naast de kruiden dan ook gestart
met het op kleine schaal verbouwen van
biologische groenten en fruit. Men be
steedt veel zorg aan de maximalisatie van
inhoudsstoffen en aan een biologisch duur
zame produktie. Veel produkten worden
op bestelling geleverd aan de in de streek
werkzame (top)restaurants. Voorzover niet
direct geleverd wordt, verwerkt men deze
oogst tot geconcentreerde sappen maar
ook versneden en ge(vries)droogd tot een
kwalitatief hoogwaardig poeder en als voe
dingssupplement vinden ze hun weg naar
een grote schare afnemers.
Onder deze afnemers bevinden zich natuur
lijk ook alle bekende firma's die hun waren
al sinds jaar en dag via de reformzaken aan
de man brengen.
Het begin
In eerst instantie heeft Sinke het bestaande
bedrijf gewoon voortgezet en de destijds
door zijn voorganger uit Tasmanië meever
huisde gele schuur vervult nog steeds een
centrumrol.