Presentaties duurzaam voedsel puur beleven proeven ervaren alle grondstoffen. Gaat er met zo'n produ cent iets mis, dan is Leiden in last. Als lokaal geproduceerd wordt, zijn er veel aanbieders en dat beperkt de afhankelijkheid. 70 van het voedsel wordt gelukkig nog geprodu ceerd door gezinsbedrijven die meestal een gemixte teelt hanteren. Het zal duidelijk zijn dat deze telers een financieel gezond bedrijf moeten kunnen runnen. Het is helaas zo dat het inkomen dat uit landbouw verkregen wordt, stelsel matig achterblijft bij andere maatschap pelijke sectoren. In West Zeeuwsch-Vlaan- deren exploiteren slechts 8 biologische boerenbedrijven gezamenlijk 300 hectare, maar dit is slechts 1 van de hele agrari sche oppervlakte van W.Z.VId. Kortom: er is nog een wereld te winnen. Een producent aan het woord De tweede spreker is Gijs Bonarius. Geboren en opgegroeid in Groede, en tegenwoordig werkzaam bij Nestlé, een van de grootste producenten van voedsel en aanverwante zaken ter wereld. Nestlé bezit 468 fabrieken over de hele wereld en voert 2000 merken. Op dit moment houdt Gijs zich voorname lijk bezig met Kit Kat, bekend door de leus 'Have a break, have a Kit Kat.' Ook Nestlé kijkt naar de toekomst en beseft dat de aarde over 50 jaar zo rond de 10 miljard bewoners zal hebben die allemaal te eten moeten hebben en ze gaan ervan uit dat die ook graag van een tussendoortje van Nestlé willen genieten. Als je als bedrijf wil blijven produceren, komt ook hier het aspect duurzaamheid aan de orde. Je moet namelijk nadenken over toekomstige verkrijgbaarheid van grondstoffen, waarbij factoren als globalisering, klimaatverande ring en politieke situatie een rol spelen. Kit Kat bestaat voor een groot deel uit ca cao, dat voornamelijk uit Ghana komt. Als je de kaart van Ghana mét alle daar voorziene planologische ontwikkelingen in ogen schouw neemt, verandert door urbanisatie het merendeel van de cacao-voortbrengen- de gebieden tot woongebied. Exit cacao? Je zult dus als bedrijf moeten onderzoeken waar elders in de wereld cacao geteeld zou kunnen worden. Of je onderzoekt of je (eventueel deels) een andere grondstof dan cacao zou kunnen gebruiken. Kortom: ver vooruit kijken. Naast dit soort toekomstverkenningen, houdt men zich dagelijks bezig om het pro ductieproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Als je de uitval in het productie- proces kunt beperken, kun je met minder grondstoffen toe. En er valt nog meer te verfijnen: zaken als verpakking, duurzaam heid in transport en minimaliseren van afvalstromen. Want op het moment dat een concurrent het net iets beter doet, komt het duurzame voortbestaan van de hele onderneming op het spel te staan. De kritische consument Stefan Ottenheijm sloot de rij sprekers en bepleitte uitsluitend boodschappen te doen met een boodschappenbriefje: anders kom je thuis met veel zaken die niet nodig, niet duurzaam en niet gezond zijn. Hij was ervan overtuigd dat bij de productie van een zak chips meer aandacht besteed is om te komen tot een aantrekkelijk knispe rend geluid, dan Blof nodig heeft om een CD-opname te maken. Na deze 'smaakmakers' ging hij als arts na der in op wat een voedingspatroon kan bij dragen aan je gezondheid: weet wat je eet. En daar schort het nogal eens aan, met het gevolg dat volgens een recent rapport van de "World Health Organisation" in Neder land 70 van de kinderen en 50% van de volwassenen last hebben van overgewicht. Dat was 30 jaar geleden slechts de helft. Er komt zoveel informatie op ons af dat het tot onverschilligheid leidt. Verder is er een flinke discrepantie wat betreft aard van de informatie. Zo besteedt de Nederlandse voedingsindustrie ieder jaar 750 miljoen Euro aan marketing, terwijl het Nederlands bureau voor de voeding ieder jaar moet rondkomen met 7,5 miljoen Euro. In ons lichaam worden grofweg alle cellen iedere 120 dagen vervangen. Omdat dat alleen gebeurt met voedsel dat je tot je neemt, is gezonde voeding belangrijk. Als richtlijn voor gezonde voeding is de al oude 'schijf van vijf' nog steeds een goede leidraad. Aan de hand hiervan stipt hij een aantal zaken aan. Als we het over granen hebben, geeft hij aan dat naarmate granen

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2014 | | pagina 5