Presentaties
duurzaam voedsel
puur beleven proeven ervaren
alle grondstoffen. Gaat er met zo'n produ
cent iets mis, dan is Leiden in last. Als lokaal
geproduceerd wordt, zijn er veel aanbieders
en dat beperkt de afhankelijkheid. 70 van
het voedsel wordt gelukkig nog geprodu
ceerd door gezinsbedrijven die meestal een
gemixte teelt hanteren.
Het zal duidelijk zijn dat deze telers een
financieel gezond bedrijf moeten kunnen
runnen. Het is helaas zo dat het inkomen
dat uit landbouw verkregen wordt, stelsel
matig achterblijft bij andere maatschap
pelijke sectoren. In West Zeeuwsch-Vlaan-
deren exploiteren slechts 8 biologische
boerenbedrijven gezamenlijk 300 hectare,
maar dit is slechts 1 van de hele agrari
sche oppervlakte van W.Z.VId. Kortom: er is
nog een wereld te winnen.
Een producent aan het woord
De tweede spreker is Gijs Bonarius. Geboren
en opgegroeid in Groede, en tegenwoordig
werkzaam bij Nestlé, een van de grootste
producenten van voedsel en aanverwante
zaken ter wereld. Nestlé bezit 468 fabrieken
over de hele wereld en voert 2000 merken.
Op dit moment houdt Gijs zich voorname
lijk bezig met Kit Kat, bekend door de leus
'Have a break, have a Kit Kat.'
Ook Nestlé kijkt naar de toekomst en beseft
dat de aarde over 50 jaar zo rond de 10
miljard bewoners zal hebben die allemaal
te eten moeten hebben en ze gaan ervan
uit dat die ook graag van een tussendoortje
van Nestlé willen genieten. Als je als bedrijf
wil blijven produceren, komt ook hier
het aspect duurzaamheid aan de orde. Je
moet namelijk nadenken over toekomstige
verkrijgbaarheid van grondstoffen, waarbij
factoren als globalisering, klimaatverande
ring en politieke situatie een rol spelen.
Kit Kat bestaat voor een groot deel uit ca
cao, dat voornamelijk uit Ghana komt. Als je
de kaart van Ghana mét alle daar voorziene
planologische ontwikkelingen in ogen
schouw neemt, verandert door urbanisatie
het merendeel van de cacao-voortbrengen-
de gebieden tot woongebied.
Exit cacao?
Je zult dus als bedrijf moeten onderzoeken
waar elders in de wereld cacao geteeld
zou kunnen worden. Of je onderzoekt of je
(eventueel deels) een andere grondstof dan
cacao zou kunnen gebruiken. Kortom: ver
vooruit kijken.
Naast dit soort toekomstverkenningen,
houdt men zich dagelijks bezig om het pro
ductieproces zo efficiënt mogelijk te laten
verlopen. Als je de uitval in het productie-
proces kunt beperken, kun je met minder
grondstoffen toe. En er valt nog meer te
verfijnen: zaken als verpakking, duurzaam
heid in transport en minimaliseren van
afvalstromen. Want op het moment dat een
concurrent het net iets beter doet, komt
het duurzame voortbestaan van de hele
onderneming op het spel te staan.
De kritische consument
Stefan Ottenheijm sloot de rij sprekers en
bepleitte uitsluitend boodschappen te
doen met een boodschappenbriefje: anders
kom je thuis met veel zaken die niet nodig,
niet duurzaam en niet gezond zijn.
Hij was ervan overtuigd dat bij de productie
van een zak chips meer aandacht besteed is
om te komen tot een aantrekkelijk knispe
rend geluid, dan Blof nodig heeft om een
CD-opname te maken.
Na deze 'smaakmakers' ging hij als arts na
der in op wat een voedingspatroon kan bij
dragen aan je gezondheid: weet wat je eet.
En daar schort het nogal eens aan, met het
gevolg dat volgens een recent rapport van
de "World Health Organisation" in Neder
land 70 van de kinderen en 50% van de
volwassenen last hebben van overgewicht.
Dat was 30 jaar geleden slechts de helft.
Er komt zoveel informatie op ons af dat het
tot onverschilligheid leidt. Verder is er een
flinke discrepantie wat betreft aard van de
informatie. Zo besteedt de Nederlandse
voedingsindustrie ieder jaar 750 miljoen
Euro aan marketing, terwijl het Nederlands
bureau voor de voeding ieder jaar moet
rondkomen met 7,5 miljoen Euro.
In ons lichaam worden grofweg alle cellen
iedere 120 dagen vervangen. Omdat dat
alleen gebeurt met voedsel dat je tot je
neemt, is gezonde voeding belangrijk.
Als richtlijn voor gezonde voeding is de al
oude 'schijf van vijf' nog steeds een goede
leidraad. Aan de hand hiervan stipt hij een
aantal zaken aan. Als we het over granen
hebben, geeft hij aan dat naarmate granen