A MÈti Ti 5. Veilig MÊ 1. Gevarieerd 2. Niet te veel Beweeg 3. Minder verzadigd vet (MM 4. Veel groente, fruit en brood 6 verder geraffineerd zijn, ze minder vezels, sporenelementen en mineralen bevatten. Dus speltbrood is nog iets gezonder dan volkorenbrood. Kortom: gevarieerd eten, veel groenten en fruit en geen suikerhou dende dranken. Locale productie Hij is een voorstander van lokale productie: wantje weet waar het vandaan komt. Je ziet of een veehouder zijn vee met liefde behandelt. En zoniet, dan is het mogelijk op gepaste wijze actie te ondernemen. Je ziet waar de spelt op het land staat en je weet welke bakker het afneemt. Naarmate productie verder weg plaats vindt, loopt het over steeds meer schijven, en moeten steeds meer controle-mecha nismen ingebouwd worden, terwijl het nog maar de vraag is, of deze mechanismen fatsoenlijk functioneren. Ze staan of vallen met een goede handhaving, en er zijn nogal wat landen die het niet zo nauw nemen met controles. Ook in Nederland werd hierin onder het mom van minder regels, eigen verantwoordelijkheid etc. al flink bezuinigd. Een ander nadeel van zo'n verre producent is dat zijn drang om de verre consument goede en gezonde producten te leveren wat verslapt ten faveure van het maken van winst. Natuurlijk moet een locale producent ook rendabel kunnen werken, maar verser is lekkerder. Lokaal gefabriceerd voedsel blijkt te leiden tot meer consumptie van groente, fruit en graan. Het is bovendien veiliger: de tijdsspanne tussen oogst en consumptie is gering, zodat geen of minder additieven benodigd zijn om de versheid te bevorde ren. Productie dichtbij huis resulteert ook in minder schaarste; vlakbij zijn er veel meer aanbieders. Dat stimuleert ook de aanbie ders de beste waar te leveren. En daar is iedereen bij gebaat. Proef op de som Nadat de organisatie de sprekers dank had gezegd, ging alle aandacht uit naar de eer der opgestelde kraampjes met duurzaam voedsel. De standhouders hadden zich uit gesloofd om niet alleen een breed scala aan gezond voedsel te etaleren, maar ze stelden er ook een eer in te laten proeven dat ge zonde voeding ook erg lekker zijn kan. Van gerookte gans tot gefrituurde sprinkhaan en van tarwegrassap tot zeewiersalade. Het gaf aanleiding tot zeer geanimeerde gesprekken en aan het eind van de middag kon Stichting Duurzaam Groede terugzien op een interessante en spraakmakende bijeenkomst. HET ERGSTE VLEES IS RUNDVLEES Met deze kop kregen we 24 juli een artikel onder ogen in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad. Dhr. Quist vertelde in zijn lezing dat voor de productie van 1 kilo rundvlees wel 5 kilo voedsel nodig is. Dat werd tot nu toe steeds algemeen aangenomen. Totdat kort geleden samenwerkende Amerikaanse en Israëlische wetenschappers nog ongunstiger cijfers publiceerden. In het onderzoek onderzocht men welk van de 5 productiesystemen (kip, varken, rund, eieren en melk) het zwaarst op het milieu drukken. De productie van rundvlees vraagt 28 maal zoveel landoppervlak, elf keer meer irrigatiewater en zes keer meer kunstmest vergeleken met het gemiddelde van de andere vier categorieën. En vijf maal meer broeikasgas. De andere vier categorieën lig gen qua milieu-impact dicht bijeen. Productie van 1.000 kilocalorieën rundvlees kost dus 147 m2 land en 1,6 m3 water. De andere 4 komen op resp. 5 m2 en 0,15 m3. Tergedachtenbepaling: om aan 1000 kcal te komen moetje 500 gram rundergehakt verorberen, of 585 gram riblab, of 700 gram entrecote. (www. voedingswaardetabel.nl) Uiteraard zal er van alles af te dingen zijn op het onderzoek (wat voor de V.S. geldt hoeft helemaal niet voor Europa te gelden etc.) maar de teneur is overduidelijk. Het onderzoek (engelstalig) kunt u down loaden via de volgende link: www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1402183111 AJk;.*

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2014 | | pagina 6