A MÈti
Ti 5. Veilig MÊ
1. Gevarieerd
2. Niet te veel Beweeg
3. Minder verzadigd vet (MM
4. Veel groente, fruit en brood
6
verder geraffineerd zijn, ze minder vezels,
sporenelementen en mineralen bevatten.
Dus speltbrood is nog iets gezonder dan
volkorenbrood. Kortom: gevarieerd eten,
veel groenten en fruit en geen suikerhou
dende dranken.
Locale productie
Hij is een voorstander van lokale productie:
wantje weet waar het vandaan komt.
Je ziet of een veehouder zijn vee met liefde
behandelt. En zoniet, dan is het mogelijk op
gepaste wijze actie te ondernemen. Je ziet
waar de spelt op het land staat en je weet
welke bakker het afneemt.
Naarmate productie verder weg plaats
vindt, loopt het over steeds meer schijven,
en moeten steeds meer controle-mecha
nismen ingebouwd worden, terwijl het nog
maar de vraag is, of deze mechanismen
fatsoenlijk functioneren. Ze staan of vallen
met een goede handhaving, en er zijn nogal
wat landen die het niet zo nauw nemen met
controles. Ook in Nederland werd hierin
onder het mom van minder regels, eigen
verantwoordelijkheid etc. al flink bezuinigd.
Een ander nadeel van zo'n verre producent
is dat zijn drang om de verre consument
goede en gezonde producten te leveren
wat verslapt ten faveure van het maken van
winst.
Natuurlijk moet een locale producent ook
rendabel kunnen werken, maar verser is
lekkerder. Lokaal gefabriceerd voedsel blijkt
te leiden tot meer consumptie van groente,
fruit en graan. Het is bovendien veiliger: de
tijdsspanne tussen oogst en consumptie
is gering, zodat geen of minder additieven
benodigd zijn om de versheid te bevorde
ren. Productie dichtbij huis resulteert ook in
minder schaarste; vlakbij zijn er veel meer
aanbieders. Dat stimuleert ook de aanbie
ders de beste waar te leveren. En daar is
iedereen bij gebaat.
Proef op de som
Nadat de organisatie de sprekers dank had
gezegd, ging alle aandacht uit naar de eer
der opgestelde kraampjes met duurzaam
voedsel. De standhouders hadden zich uit
gesloofd om niet alleen een breed scala aan
gezond voedsel te etaleren, maar ze stelden
er ook een eer in te laten proeven dat ge
zonde voeding ook erg lekker zijn kan. Van
gerookte gans tot gefrituurde sprinkhaan
en van tarwegrassap tot zeewiersalade.
Het gaf aanleiding tot zeer geanimeerde
gesprekken en aan het eind van de middag
kon Stichting Duurzaam Groede terugzien
op een interessante en spraakmakende
bijeenkomst.
HET ERGSTE VLEES IS RUNDVLEES
Met deze kop kregen we 24 juli een artikel
onder ogen in de wetenschapsbijlage van
NRC Handelsblad.
Dhr. Quist vertelde in zijn lezing dat voor
de productie van 1 kilo rundvlees wel 5 kilo
voedsel nodig is. Dat werd tot nu toe steeds
algemeen aangenomen.
Totdat kort geleden samenwerkende
Amerikaanse en Israëlische wetenschappers
nog ongunstiger cijfers publiceerden. In
het onderzoek onderzocht men welk van
de 5 productiesystemen (kip, varken, rund,
eieren en melk) het zwaarst op het milieu
drukken.
De productie van rundvlees vraagt 28
maal zoveel landoppervlak, elf keer meer
irrigatiewater en zes keer meer kunstmest
vergeleken met het gemiddelde van de
andere vier categorieën. En vijf maal meer
broeikasgas. De andere vier categorieën lig
gen qua milieu-impact dicht bijeen.
Productie van 1.000 kilocalorieën rundvlees
kost dus 147 m2 land en 1,6 m3 water. De
andere 4 komen op resp. 5 m2 en 0,15 m3.
Tergedachtenbepaling: om aan 1000 kcal
te komen moetje 500 gram rundergehakt
verorberen, of 585 gram riblab, of 700 gram
entrecote. (www. voedingswaardetabel.nl)
Uiteraard zal er van alles af te dingen zijn op
het onderzoek (wat voor de V.S. geldt hoeft
helemaal niet voor Europa te gelden etc.)
maar de teneur is overduidelijk.
Het onderzoek (engelstalig) kunt u down
loaden via de volgende link:
www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1402183111
AJk;.*