Goudbes 7 Awie de Zwart beschrijft in dit artikel een culinaire curiositeit in onze Neder landse flora. Het is bekend dat klimaatverandering grote invloed heeft op de samenstelling van de Nederlandse flora. Zuidelijke soorten ruk ken op en noordelijke soorten hebben het moeilijk. Ook diverse tuin- en vijverplanten weten soms met veel succes vanuit parti culiere tuinen de weg naar de vrije natuur te vinden. Minder bekend is misschien dat er de laatste jaren ook soorten vanuit de keuken aan het verwilderen zijn. Dit is het gevolg van een veranderend culinair klimaat waarin exotische gewassen hun intrede hebben gedaan in de kookboeken. Eén van de soorten die recent al voorzichtig op de deur klopt is Goudbes. de kelkbladen staan. In de bladoksels en op vertakkingen verschijnen de alleenstaande bloemknoppen. Hieruit ontplooien zich roomwitte bloemen met zwarte vlekken aan de basis. Na de bloei groeien de kelk bladen verder uit en vormen uiteindelijk een omhulsel voor de oranjegele bes zoals we dat kennen van de lampionplant. In Nederland is de plant in principe eenjarig omdat zij niet bestand is tegen onze be scheiden winters. Natuurlijk biotoop Goudbes is lid van de nachtschadefamilie waartoe ook bijvoorbeeld de tomaat en Bijna fluweelachtige hartvormige bladeren (Awie de Zwart). Lampion Het afgelopen seizoen dook deze Goudbes op in een akker ten zuiden van Oostburg, waar ze was geworteld in een grote hoop compost. De plant was jongen nog niet in bloei, wat de determinatie sterk bemoei lijkte. Door nieuwsgierigheid gedreven besloot ik de plant uit te graven (voordat ze met de compost over het land zou worden uitgestrooid) en thuis verder op te kweken. Toen na een paar dagen de eerste bloem zich opende, was de juiste naam snel gevonden. Goudbes is een vrij forse snelgroeiende plant met hartvormige bladeren. Wat met een opvalt, zijn de fluweelachtige, zachte, witte haren die op het blad, de stengel en aardappel behoren. Van oorsprong is de soort afkomstig uit het Andesgebied in Zuid-Amerika, maar inmiddels wordt de plant wereldwijd in de (sub)tropische zones gekweekt vanwege de culinaire waarde. Daarnaast maakt ook de geneeskunde gebruik van de bessen. Een snelle rondgang op internet leert dat de bessen inzetbaar zijn tegen reuma, hepatitis, astma en jicht. Verder bevat een bes vitamine B 12 en zou het koortswerend, vochtafdrijvend en ontstekingsremmend werken. In Neder land worden de bessen vooral gekweekt voor gebruik in de keuken, bijvoorbeeld als garnering op ijs. Landelijk gezien is de plant nog een zeld zame verschijning, al komt zij inmiddels voor in alle provincies. Van Zeeuwse bodem zijn tot op heden twee vondsten bekend. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal hoger, maar de meeste planten schieten wortel in het stedelijk milieu en dat is niet meteen het favoriete milieu van de gemid delde florist. Naast het urbane (stedelijke) biotoop heeft Goudbes, in de korte tijd dat de plant in Nederland aanwezig is, ook al haar plaatsje gevonden in een natuurlijk biotoop. Langs de zandige oevers van de grote rivieren duikt ze de laatste jaren steeds vaker op tussen de andere pioniers op het strand. Het stromende water speelt in deze de rol van transportmiddel voor het zaad. Keukenhulp Wat betreft onze Goudbes lijkt de herkomst vrij eenvoudig te achterhalen. De plant is ontkiemd in de compost die afkomstig is van een composteerbedrijf. De basis van deze compost vormt het groenafval dat we dagelijks naar de milieustraat brengen. Wellicht zaten daarin de restanten van een eerdere generatie Goudbes. Toch heeft de plant nog een ander ijzer in het vuur als het gaat om het zaadtransport: de bes. Sommi ge vogels weten deze oranje gele vruchten uitstekend te waarderen en dragen op die manier hun steentje bij aan de verspreiding van deze adventief Voor de toekomst is het nog onzeker of de plant zich zonder keukenhulp kan hand haven. Met andere woorden: als Goudbes wordt geschrapt van de menukaart, zal de plant dan op termijn ook verdwijnen van de verspreidingskaart? 1) Adventief: een plant of dier dat oorspronkelijk niet op een bepaalde plaats leefde en daar plots verschijnt.

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2014 | | pagina 7