Duurzaam Voedsel MM MM Jouke Heringa - U Stichting Groede Duurzaam timmert flink aan de weg en uw redactie woonde zondag 10 mei een symposium bij over Duurzaam Voedsel. zullen bij hun teeltkeuze meer rekening moeten gaan houden met een steeds min der zoete omgeving. Mochten inkomens in deze sector hierdoor onder druk komen te staan, is het zaak nu al een blik vooruit te werpen op 'vervangende werkgelegen heid.' Regeren is vooruitzien. De aanwezigen werden verwelkomd door Bart Groot, voorzitter van genoemde stich ting die hierna het woord gaf aan Herman Lelieveldt, die alle sprekers kort inleidde. Jouke Heringa, leider van de onderzoeks groep Aquacultuur in Deltagebieden aan de Hogeschool Zeeland (HZ), beet het spits af met een betoog over nut en noodzaak van 'Zeeuwse Zilte Zaligheden' Zijn onderzoeksgroep bestaat sinds 2004 uit een negental docent/onderzoekers en werkt nauw samen met overheden als Europese Unie, provincie Zeeland en uiteraard doet ook zuiderbuur Vlaanderen via Interreg een duit in het zakje. Input vanuit de praktijk wordt gewaarborgd door nauwe contacten met kwekers en hun kennisinstellingen. Zo kunnen nieuwe ontwikkelingen direct leiden tot onderzoek of aanpassingen in lopend on derzoek. De afgelopen 4 jaar heeft het "SEA- laboratorium" 125 studenten afgeleverd en zijn 51 praktijkonderzoeken uitgevoerd. Aquacultuur wordt aan de HZ bijzonder ruim opgevat en men hanteert de definitie die de FAO (wereldvoedselorganisatie) aan houdt. Vrij vertaald "Aquacultuur is de teelt van aquatische organismen: vis, weekdie ren, schaaldieren, waterplanten, krokodil len, alligators, schildpadden en amfibieën. Landbouw impliceert een vorm van inter ventie in het teeltproces ter verbetering van productie zoals regelmatige controle, voeding, bescherming tegen predatoren enz.." Kortom, een opleiding waarmee je in de hele wereld aan de slag kunt. Maar dat terzijde. Mondiale situatie 91 van alle kweekvis komt uit Azië en via de media bereiken ons soms beelden van een weinig duurzame aanpak. Zo kweekt men veel pangasius in een van 's werelds meest vervuilde rivieren als de Mekong. Met een nog steeds groeiende wereldbe volking zal de vraag naar seafood verder toenemen waarbij het aspect duurzaam heid een steeds voornamer rol zal spelen. In het besef dat slechts 3 van alle gekweekt seafood uit Europa komt, liggen er voor Zeeland kansen genoeg om een leuk graan tje mee te pikken. Gezonder De vraag naar seafood neemt ook toe omdat het gezonder zou zijn. Heringa laat een flink aantal gezondheidsclaims de revue passeren met de notie dat niet alle argumenten algemeen gedeeld worden. Géén discussie is er over het nut van onver zadigde vetzuren die vooral in seafood te vinden zijn en de kans op hart- en vaatziek ten beperken. En zeer waarschijnlijk is het nuttigen van seafood belangrijk voor de hersenontwikkeling bij mensen. Overbevissing Naast het gezondheidsargument neemt de vraag naar kweekvis toe omdat steeds meer zeegebieden overbevist worden en vangstrestricties opgelegd worden. Het hoeft ons dus niet te verwonderen dat aquacultuur met 9 per jaar de snelst groeiende voedselsector is. Verzilting Langs de gehele Nederlandse kust, maar vooral in Zeeland komt het aspect verzilting om de hoek kijken. De aanvoer van zoet wa ter via in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland ontspringende rivieren kan sterk fluctueren. Naarmate ons minder zoet water bereikt, dringt zout zeewater dieper het land in. Verder sijpelt het ons omringende zoute water overal onder onze dijken door en dit verschijnsel zal door de zeespiegelstijging toenemen. De Zeeuwse akkerbouwers Leercurve We komen nogal eens tendentieuze berichtgeving tegen over een project als 'De Zeeuwse Tong', als zou het kweken van tong nooit levensvatbaar zijn zonder enige vorm van subsidiëring. Wat men nogal eens vergeet, is dat de mens al 10.000 jaar akkerbouw en veeteelt pleegt en ken nis vergaarde. Het project Zeeuwse Tong startte met een proefbedrijf op 1 juni 2013 en men heeft het gepresteerd om na een aantal jaren al tong te kunnen kweken. Het is nu aan ondernemers om het stokje over te nemen en het proces zo op te schalen dat een winstgevende productie van de grond komt. Omvang kweekbedrijf Het aantal bedrijven in Nederland dat vis kweekt, is beperkt. Buitendijks hebben we het dan over mossels, oesters en kreeft. Door toenemende recreatiedruk op onze Zeeuwse wateren is uitbreiding van areaal niet zo eenvoudig. Zo schakelt men met onze mossels steeds meer over op hangcul- tuur. Die aanpak vergt aanmerkelijk minder oppervlakte, maar men is nog volop bezig het proces te perfectioneren. De beperkte mogelijkheden buitendijks leidden naar een blik binnendijks, zoals de al genoemde Zeeuwse Tong. Ook tarbot en meerval worden binnendijks geteeld. Bij teelt binnendijks moet alle voeding op kunstmatige wijze toegevoerd worden. Hiertoe kweekt men algen en zagers, maar de samenstelling van het voer vergt aan merkelijk meer onderzoek dan bij teelt in 'de vrije natuur.' Wat mossels betreft, is het ieder jaar weer afwachten hoeveel mosselzaad men in de Waddenzee kan opvissen. De grote onzekerheid op dit terrein heeft ertoe geleid dat men ook onderzoekt in hoeverre men de zaadproductie (mossels, oesters en tapijtschelpen) gecontroleerd binnendijks in zogenaamde broedhuizen kan uitvoeren. u

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2015 | | pagina 4