Duurzaam voedsel
MM
MM
Op zondagmiddag 18 september 2016 organiseerde de Stichting Duurzaam
Groede een middag over voeding in de Grote Kerk Groede. Redacteur Frans
Buijze doet verslag.
Op zondagmiddag 18 september 2016 or
ganiseerde de Stichting Duurzaam Groede
een middag over voeding in de Grote Kerk
Groede. Het persbericht vermeldt dat sym
posium en proeverij, thema: biodiversiteit,
een bijdrage wil leveren aan goede voe
ding: gezond, groen, lokaal én duurzaam!
Die middag kunnen alle zintuigen aan bod
komen. Luisteren naar drie voordrachten,
daarna kijken naar, ruiken aan en proeven
van allerlei smakelijks uit de directe omge
ving. Theorie en praktijk.
Ruud Muusze opent de middag om halfdrie
en geeft het woord aan ceremoniemeester
David Pieters die de sprekers introduceert.
1. Dr. Ir. Jerke W. de Vries
Dhr. De Vries bijt het spits af en gaat in op
het belang van duurzaamheid, biodiversi
teit en ons eten.
Dhr. de Vries vraagt meteen aan toehoor
ders voorin - met z'n microfoon voor hun
neus - wat ze onder 'duurzaamheid' ver
staan. Ik denk gelijk aan een paar regels uit
een toneelstuk:
Hamlet: Een man zou kunnen hengelen
met een worm die van een koning gege
ten heeft, en van de vis eten die zich met
de worm heeft gevoed.
Claudius: Wat bedoel je daarmee?
Hamlet: Niets anders dan aantonen hoe
een koning een rondreisje kan maken
door de ingewanden van een bedelaar.
(Uit: Hamlet, IV, 3)
Maar een buurman doet het woord.
'Duurzaamheid' komt erop neer dat niets
verloren gaat; dat alles opnieuw gebruikt
kan worden en zijn nut heeft; dat er in de
wereld sprake moet zijn van een perfecte
kringloop. De toneelregels komen op
hetzelfde neer: de bedelaar eet de vis; de
vis at de worm; de worm heeft gegeten van
de (dode) koning. Dus: de koning passeert
door de darmen van de bedelaar. De cirkel
is rond: niets ging verloren. Een regel die
opgaat voor mens en dier van hoog tot
laag. Het laat zien dat we allen verbonden
zijn langs verschillende wegen. Conclusie:
'Duurzaamheid is een andere manier van
kijken dan alleen kijken naar economisch
resultaat',
De wereld voeden
De hoofdvraag is: hoe moet je de wereld
voeden - 7,4 miljard mensen in 2016; naar
schatting 11,2 miljard in het jaar 2100! We
zien een filmpje van de Amerikaan Joseph
Simcox, die zegt dat talloze planten die we
nu nog niet eens kennen, mogelijkheden
bieden om voedsel te produceren. De bota
nische expedities naar het Amazonegebied
die hij onderneemt zijn ware ontdekkings
reizen. Dat moet nog verder verkend wor
den, maar Simcox straalt optimisme uit!
Verder moet de voedselvoorziening nu en
in de toekomst op een duurzame manier
plaatsvinden waarbij de natuur, de biodi
versiteit, in stand blijft. Biodiversiteit draagt
bij aan een stabieler ecosysteem waarin
de voedselproductie goed kan plaatsvin
den. Want alle planten spelen een rol in de
ecosystemen, ze werken samen en zorgen
zo voor een systeem dat weerbaarder is en
bijdraagt aan klimaatregulatie en ziektewe
ring.
In vorige nummers is ook al geschreven
over het belang van ruigtes tussen de
mono-cultures waar de bijen voedsel kun
nen vinden. Door hun bestuiving van de ge
wassen dragen ze rechtstreeks bij aan een
grotere voedselopbrengst voor de mens.
Conclusie: 'Biodiversiteit is van fundamen
teel belang voor de voedselvoorziening.'
Rentmeesterschap
Op zondag, in wat vroeger de Nederlands
Hervormde Kerk van Groede was, denk je
dan aan het Bijbels begrip rentmeester
schap: aan de zorg en het respect voor de
hele schepping dat de gemeente 's zondags
vanaf de kansel werd geleerd. Andere
invalshoek, dat natuurlijk wel, maar met
inhoudelijk veel overeenkomst. Genoeg
voedsel voor iedereen, maar dan liefst
zonder het doordraaien van overschotten
of zonder melkplassen en boterbergen.
Geen verspilling en onnodige schade aan
het milieu. Een van de oprichters/stichters
van Europa die de hongerwinter had mee
gemaakt (wijlen Sicco Mansholt vertelde
erover in een Tv-interview) heeft zulke over
productie wel toegeschreven aan beleid
om via garantieprijzen de verschrikkingen
van Oorlogswinter 1944-45 nooit meer te
hoeven meemaken.
TomTom tomaten of kastomaten?
Maar zijn we ondertussen op de goede
weg? Jerke de Vries vraagt de aanwe
zigen of lokaal geproduceerd voedsel
bijvoorbeeld beter is voor het milieu dan
import-voedsel. Mij lijkt van wel omdat de
C02-uitstoot van het transport, de nodige
brandstof en de meerprijs van de aanvoer
alleen maar nadeel oplevert. Maar het voor
beeld dat lokaal beter is dan voedsel van
verder weg klopt niet altijd. Het is juist zo
dat transport maar een klein deel uitmaakt
van de hele productieketen. Zo klein, dat