5 Don't be stupid: just stop following me! •üm it <0* Nutritional, biochemical and metabolic characteristics of traditional populations living in the East African land-water ecosystems -V Remko S. Kuipers Eet alleen wat ook je bet-bet-bet-overgrootmoeder zou hebben herkend! deze vaak in het niet valt als je kijkt naar de emissies die bij de plaatselijke productie plaatsvinden. Neem een tomaat: één die wordt geproduceerd in Spanje of één uit Zweden. Wat blijkt is dat de Spaanse tomaat die hier wordt gegeten een lagere impact op het milieu heeft, kijkend naar broeikas gassen, dan een Zweedse (of Nederlandse) tomaat. Dat heeft te maken met het ener gieverbruik van de kas waar de tomaat in Nederland wordt geteeld. Dus, met andere woorden, het is een mythe dat transport van voedsel altijd een heel grote milieu impact zou hebben. Conclusie: 'Er zijn veel meer mogelijkheden voor het voorzien van ons voedsel dan we vaak denken'! Omgaan met nieuwe technieken Een andere vraag. Wat vinden de luiste raars beter voor het milieu: een E-reader of 40-100 'ouderwetse' boeken? Kijkend naar de behoefte aan grondstoffen, energie e.d. moet je op een tablet ongeveer 40-100 boeken daadwerkelijk hebben gelezen voordat dit 'efficiënter' of minder belastend wordt voor het milieu. De gedachte dat een tablet dus beter is, omdat men het papieren boek niet meer nodig heeft, gaat dus niet altijd even snel op Vertaald naar ons dagthema: in hoeverre verwacht u dat technische innovatie meer voedsel kan opleveren met minder milieu schade? Het is afwachten hoe het menselijk vernuft hier voor een technische doorbraak zal kunnen zorgen. 2. Dr. Remko Kuipers In zijn boek Het Oerdieet stelt hij de vraag welke voeding we nodig hebben om ge zond te blijven. Geneeskunde en evolutie Dat menselijk vernuft heeft sinds de prehistorie een lange weg afgelegd! Door welke gezonde voeding kon de oermens zich ontwikkelen tot Homo sapiens, tot Ons Soort Mensen? Dat is het onderwerp van de tweede voordracht. De spreker is Dr. Remko Kuipers. Hij is de eerste medicus die gepromoveerd is in de evolutionaire geneeskunde, een nieuw specialisme dat bestudeert hoe de oermens zich voedde, kon overleven en kon uitgroeien tot de moderne mens. Hoe kunnen wij, in 2016, met die voedselkennis ons voordeel doen? Op het scherm zien we hoe die voorouder, Sahelanthropus (7 miljoen jaar geleden, schedelinhoud 350 cc) zich stapsgewijs heeft ontwikkeld. De moderne mens heeft nu een schedelinhoud van 1360 cc. Dat kon niet zonder de juiste voeding en zonder een geschikte leefomgeving. Tegenwoordig is onze directe omgeving minder bedreigend (of gewelddadig) dan in de oertijd. Dankzij de antibiotica lopen we ook minder risico's bij infectieziektes. Maar nu eisen de welvaartsziektes weer hun tol door verkeerde voeding. Dr. Remko Kuipers bespreekt de evolutie van de mens in samenhang met zijn voeding en leefomge ving; hij onderzoekt de verschillen tussen het voedingspatroon van de verre voorou der en ons modern eetgedrag. Hoe moeten wij voor een betere gezondheid anders gaan eten? Eerst een stukje geschiedenis en een woord van Darwin. 'Out of Africa' - het Paleolithicum Om onderzoek te doen naar het oerdieet keek Remko Kuipers naar de traditionele jager-verzamelaars van het Paleolithicum, de steentijd. Er leven nog zulke stammen vandaag de dag, maar daarvoor moet je op reis. De bakermat van onze soort ligt in Oost-Afrika. Voor zijn promotie aan de Rijksuniversiteit Groningen keek de promo vendus rond bij de Maasai, de Hadzabe en de Wanyiramba in Tanzania. Hun levens omstandigheden lijken totaal niet op die van de Westerse mens met zijn frietkot, frisdrank, suikergoed en marsepein. Hij ging naar de plek waar de evolutie van homo sapiens begon, naar de omstandigheden die hem hebben gevormd, naar wat hij at en hoe hij wist te overleven - daar ging het om. Evolutie Hij citeert Theodosius Dobshansky: "Alles wat we in de biologie om ons heen zien, is enkel te verklaren uit de evolutie." En ook Darwins "Survival of the fittest by means of natural selection," maar hij zegt erbij dat wij pas op ons 'fittest' zijn als ook de levensom standigheden kloppen. De 'fittest' overleeft echt niet op elke plek. Die geschikte plek, die 'niche' of locatie waar homo sapiens werd gevormd, doet er toe. Onze oeromgeving!

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2016 | | pagina 5