Euro Birdwatch DttlntoWdtVno DmuimG-;** 1H Kustlaboratorium Waterdunen betreft binnendijkse zilte aquacultuur in harmo nie met landschap en natuur. Het gaat om innovatief gebruik van de kustzone door vernieuwende en duurzame ondernemers. Het zal plaats bieden aan een biodivers landschap, toerisme en nieuw ondernemer schap voor zowel zilte teelt als de teelt van zoute planten en zout water-minnende dieren. Er komen mogelijkheden voor zowel land bouw als akkerbouw en visteelt. Een en an der staat nog in de wacht omdat de komst van het zoute water voorzien is rond 2017. Dhr. Sinke vertelt dat in dit gebied met een 'gedempt tij' de natuurlijke eb- en vloed beweging zal zorgen voor een milieu voor zilte planten: zeevenkel, lamsoor, zeekraal ('zouterik' op z'n Kezands!) zeemelde, japans landwier, gerst. Hij verwacht dat het ontdekken van de juiste werkwijze bij de teelt en de medicinale effecten binnenkort duidelijk worden - bij innovatieve proces sen kan dat enige tijd vragen. De plannen zijn om de zilte teelt te verko pen aan restaurants. Gedacht wordt ook aan zoutwinning en zout mengen met krui den; zonnebrandolie op basis van zilte teelt; powerfoods; herbal teas (verschillende Proeverij De Proeverij bestond uit ca. 20 kraampjes waar men heerlijke, pure hapjes en drankjes voorgeschoteld kreeg. De Grote Kerk Groede staat vol met meer dan twintig kraampjes en stands met streekproducten - de Proeverij. Ook voor de ingang staan er opgesteld. Het gaat zowel om producten, als toepassingen of personen en instellingen die actief zijn of plannen hebben op voedselgebied; kook- en sapspecialisten lieten je proeven van hapjes en drankjes, speciaal bier, wilde eetbare planten en peulvruchten. Plus van alle hapjes verkrijgbare recepten. Een overzicht: groentebarbecue, oude appelrassen, Sorghumpannenkoeken en duurzaam bier, appel- en perensap, zilte aardappelhapjes, bewaarmethoden, bonen soep, aquaponics, Biosfeer Groede, tuinen van Groede, oerdieet, koken met kinderen, Piemontees stoverij met ganzenborst, wildplukken, De Drie Koningen, hummes en bonenspread, fantasiekoken met groenten van Jumbo, supervers direct van de biologi sche boer, de voedselbank, vruchtgebruik. Niemand vergeten? kruidenthee's); en een likeur, even smaakvol als zijn naam: 'Hierbas de las dunas.' Het Zeeuws Landschap creëert een bezoe kerscentrum naast een verwerkingsschuur op de locatie van de voormalige boerderij van de familie Flikweert aan de Langeweg. De plaats waar e.e.a. te koop zal worden aangeboden zullen dhr. Sinke en HZL in de toekomst verder bespreken. Zijn bedrijf biosfeer aan de Scherpbierse- weg 3 in Groede breidt uit en hijs werkt aan toekomstige mogelijkheden voor zilte en zoute teelten in het nieuwe Waterdunen- gebied. 3. Nick Sinke van Biosfeer Groede De heer Sinke bestiert een biologische kwe kerij van kruiden en planten en praat ons bij over zilte groenten in de regio. Zaterdag 1 oktober namen leden van onze vogelwerkgroep zoals ieder jaar deel aan de Birdwatch. Een kort verslag. Voor de vogelwerkgroep werden de hon neurs waargenomen door Luciën Boerjan, John du Burck, Piet du Burck (die notu leerde), Eveline D'hoore, Wilfried Mahu, Eric Marteijn, Jaap Poortvliet, Sabine Rausch, Jan Spinnewijn en Dilia Timmers. Marcel Capello zorgde ervoor dat alle gegevens werden doorgegeven aan de landelijke organisatie. Naast deze bekenden waren er nog 4 'gastspotters'. Er werd geteld vanaf half acht tot twaalf uur, bij een zuidelijk windje met kracht 3 en met 19° C was het goed uit te houden daar op de telpost. Qua aantallen spanden de Graspiepers de kroon met 4294 stuks, gevolgd door 346 Spreeuwen en 165 Aalscholvers. Niet alleen het grote aantal Graspiepers was bijzonder, maar ook de 133 passerende Lepelaars en de 10 Kleine zilverreigers die overkwamen. In totaal werden 5237 exem plaren verdeeld over 39 soorten opgete kend. Naast vogels werden 2 Bruinvissen en 2 Gewone zeehonden gezien. Tevens 2 Dagpauwogen, 1 Bont Zandoogje en 1 Koolwitje spec. De volledige telling vindt u terug op www.trektellen.nl. Zoek even op Breskens en klik op 1 oktober. Tapuit (John du Burck)

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2016 | | pagina 8