De Tuinen van Groede 12 Volkstuinen bestaan al sinds de Middeleeuwen en kenden een rijke ontwikke ling. Zoals de Amsterdammer zijn 'tuin' heeft, gaat een Rus naar zijn datscha. En in Groede pakken ze het weer heel anders aan. Zoals bleek op de open dag waarvoor uw redactie werd uitgenodigd. Biologische zaden zijn meer streekeigen, betreft rassen die zich jaar na jaar verbe teren en aanpassen aan de veranderende omstandigheden door zaden te winnen van de beste en sterkste exemplaren. Regelmatige kruisingen resulteren in een brede genetische basis waardoor groenten minder vatbaar zijn voor massale schimmel aantasting of andere plagen. Veel Nederlanders wonen in de stad en ongetwijfeld kijken velen af en toe wat jaloers naar plattelandsbewoners met een eigen tuin waarin ook de eigen groenten geteeld kunnen worden. In de stad is men aangewezen op de 'groenteman' alhoewel de leden van dit gilde de laatste decennia ook sterk in aantal zijn gedaald; hun rol werd overgenomen door grootgrutters die producten van over de hele wereld laten aanrukken. Dat heeft natuurlijk het voordeel datje ook midden in de winter sperzieboontjes kunt eten, maar ze komen dan wel uit Kenia en dat komt smaak en duurzaamheid niet ten goede. Velt We zien dan ook steeds meer mensen de teelt zelf maar weer ter hand nemen in eigen tuin, of bij gebrek aan eigen grond in volkstuinen die de laatste tijd een opleving kennen en op veel plaatsen in ere worden hersteld. De teelt is meestal traditioneel van aard waarbij mest en gewasbescher mingsmiddelen niet geschuwd worden. In Belgisch Vlaanderen kwam hiertegen een kleine revolte en heel wat tuiniers kozen voor een teelt zonder deze 'hulp'- mid delen. Zij sloten zich aan bij de 'Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren', afge kort tot Velt. Ze willen tuinieren binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Biodiversiteit en een energie- en grondstof- fenzuinig productie- en consumptiegedrag staan hoog in het vaandel. Inmiddels heeft deze consumentenvereni ging in Vlaanderen en Nederland 16.000 leden en doen 130 lokale groepen mee. In Zeeuws-Vlaanderen werd in juni 2013 een afdeling opgericht, waaraan wij destijds in dit blad een artikel wijdden. Velt is vooral een podium waarbinnen de deelnemers kennis delen over ecologisch tuinieren, maar ook cursussen geven voor de (beginnende) ecologische tuinier. En tips over de keuze van biologische zaden. Biologische zaden De andere aanpak begint met andere zaden. Moderne zadenbedrijven oogsten mechanisch, waarbij van belang is dat geen onkruiden tussen de planten staan, want het is niet de bedoeling naast spinazie ook allerlei onkruid mee te zaaien. Dat voor komt men door onkruid een aantal dagen voor de oogst dood te spuiten. Groeiregu- latoren zorgen ervoor dat alle zaadplanten tegelijk rijp zijn en geoogst kunnen worden; ontbladeringsmiddelen leiden tot kale planten die snel van hun zaad ontdaan kun nen worden. Tot slot worden zaden soms omhuld met een laag fungiciden om ze te beschermen tegen schimmelziektes. Stadslandbouw Naast de tuiniers die hun eigen groenten zijn gaan telen, ontstond ook bij anderen steeds meer vraag naar lokaal geprodu ceerd voedsel. De professionele ecologi sche tuinders krijgen helaas moeizaam toe gang tot gangbare afzetkanalen en moeten dus zelf proberen zich van voldoende afzet te verzekeren. Met leuzen als "Elke week een tas met verse biologische groenten en fruit van het seizoen?" poogt men zoveel mogelijk 'abonnees' te vergaren. 'Gezond van bij ons' en 'lekker van bij ons' zijn leuzen die steeds meer aanhang krijgen en onder de benaming 'stadslandbouw' is de Wageninger universiteit bezig expertise te bundelen op dit terrein. Verschijnings vormen variëren van balkon- of daktuin in de binnenstad, via volkstuinen tot profes sionele stedelijke voedselproductie en voedselverwerking aan de rand van de stad of elders. Breder dan alleen tuinieren Stadslandbouw kan vormgeven aan ook heel andere behoeften door lokale voed selproductie te koppelen aan maatschap pelijke doelen, zoals zorg voor de omgeving en het bieden van ruimte aan mensen die op zoek zijn naar ontspanning, zorg of edu catiemogelijkheden. Zoals een kinderboer derij toont dat aan melk altijd en allereerst een koe te pas moet komen, vertelt een tuin over de herkomst van veel van ons voedsel. Hiernaast leidt een tuin die door een groter gezelschap wordt beheerd tot meer sociale cohesie en integratie. Door de economische malaise beschikken velen nog steeds over veel vrije tijd en een zinvolle en plezierige besteding kan leiden tot een betere fysieke en mentale gezondheid van deelnemers. Ook voor jongeren met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt valt hier heel wat te winnen. De Tuinen van Groede Een aantal bewoners van Groede en tevens leden van Velt verrichtte al geruime tijd noeste arbeid in de eigen tuin. Velen maak ten reeds kennis met hen en hun smaak volle voortbrengselen op de symposia over duurzaam voedsel in de Grote Kerk te Groede.

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2017 | | pagina 12