MM MM MbM
SS»
Duurzaam voedsel
,•00
Meer groente en fruit
MODERN DIEET
Modern
A
OERVOEDSELPIRAMIDE
Zondagmiddag 1 oktober stond de Grote Kerk te Groede in het teken van Duur
zaam Voedsel en kwam de relatie tussen voedsel en gezondheid aan de orde.
Namens stichting Duurzaam Groede opende de heer Ruud Muusze de bijeen
komst. Uw redactie doet verslag.
In september 2016 stond in dezelfde kerk
ook het onderwerp Duurzaam voedsel
op de rol en een van de sprekers toen, dr.
Remko Kuipers, beet dit jaar het spits af.
Vorig jaar wijdde hij zijn betoog aan het
reconstrueren van het Oerdieet. In onze
uitgaaf 'winter 2016' werd u hierover uitge
breid geïnformeerd.
Hij vroeg zich af welke voeding onze voor
ouder van toen met een schedelinhoud
van 350 cc tot zich genomen moet hebben
om zich in een periode van 7 miljoen jaar te
ontwikkelen tot de moderne mens met een
schedelinhoud van 1360 cc. In zijn aftrap
greep dhr. Kuipers kort terug op zijn exposé
van het jaar daarvoor en hierna ging hij
nader in op de nieuwste wetenschappelijke
inzichten.
Zo ligt de levensverwachting van de hui
dige man op 79 jaar en die van de vrouw op
83, maar gek genoeg worden steeds meer
jaren richting finish gekenmerkt door lijden
aan allerlei chronische ziektes. Oftewel: het
aantal jaren dat in goede gezondheid wordt
genoten, daalt!
Als je naar oorzaken zoekt van dit verschijn
sel, gecombineerd met de wetenschap dat
velen teveel gewicht meetorsen, komt onze
voeding allereerst in aanmerking om ons
op te richten.
Stap voor stap stelt dhr. Kuipers onderde
len uit onze voeding aan de orde waarin
veranderingen zijn aangebracht sinds het
begin van de landbouwrevolutie en hij richt
de eerste pijlen op vezels en het micro-
nutriëntgehalte.
Daar waar ons oervoedsel bestond uit
'voedende' vezels, vitaminen en mineralen
zijn deze steeds meer vervangen door 'vul
lende' koolhydraten, eiwitten en vetten.
Vroeger namen we alleen voedsel tot ons
dat in de directe omgeving geteeld en
'onbewerkt' door ons genuttigd werd,
terwijl onze huidige voeding volgens een
onderzoek uit 2005 voor 72 bestaat uit
producten die 'onbekend' lees 'bewerkt'
zijn op de een of andere manier.
Toevoegen en verwijderen
Veel 'bewerkte' producten kunnen ontdaan
zijn van stoffen die het bederf bevorde
ren of kennen juist toevoegingen om de
houdbaarheid te verlengen. Zo zien we
een vergelijking van een verse tomaat met
tomatenketchup. De tomaat bevat bijna
geen natrium (zout/bloeddrukverhogend)
en veel kalium (bloeddrukverlagend),
gezond dus, maar bij de ketchup is het juist
andersom: veel natrium en amper kalium.
Het plaatje van margarine is niet minder
verrassend. Zonnebloempitten bevatten
amper natrium, maar in een margarine
met gezonde zonnebloemolie zit erg veel
natrium. Vandaar ook het advies om kant en
klaar producten zoveel mogelijk te mijden
en te kiezen voor bv. meer groente en fruit.
Zuur- en basebalans
Naast de sterk veranderde natrium-kalium
balans, is ook het ooit tamelijk basische mi
lieu in ons lichaam veel zuurder geworden
door ons moderne eetpatroon bestaande
uit granen, zuivelproducten en frisdrank. En
naarmate dit milieu zuurder wordt, schei
den we in onze urine steeds meer nuttige
mineralen uit.
Na deze uiteenzettingen over zuren, basen,
natrium en kalium komen ook de vetten
aan de orde.
Vetten en nieuwe inzichten
Op basis van de lang beeldbepalende 7
landenstudie (1997) is bij velen een angst
voor vet ontstaan. Als gevolg hiervan gin
gen velen minder vlees (verzadigde vetten)
nuttigen, maar om geen honger te hebben,
eet men meer (snelle) koolhydraten, die
eigenlijk even ongezond zijn als verzadigd
vet. Men stelde dan ook vast dat sinds deze
studie hart- en vaatziekten eerder zijn toe-
dan afgenomen. Vandaar de aanbeveling
minder rood vlees te eten, maar de nu ont
brekende voedende eiwitten aan te vullen
met (voornamelijk plantaardige) eiwitten
uit bv. peulvruchten en noten.
9
Energie vullen
Koolhydraten
Eiwitten fCjfa
Micronutriënten voeden
Vetten
Vezels
Vitaminen
Mineralen
-as»