Geen kant- en klaar producten Kalium Natrium Maar 50 jaar. f5 Miljoenen jaren. Meervoudig onverzadigd Qua vetten lees je overal dat we moeten kiezen voor de meervoudigd onverzadigde soorten, en vooral omega 3 en omega 6 zijn blijkbaar extra goed voor hart en bloedvaten. Dhr. Kuipers maakt ons ervan deelgenoot dat de omega-3 versie (anti - inflammatoir) veruit voorkeur geniet boven de omega-6 vorm (pro-inflammatoir). Omega-3 vinden we in vette vis, olijf-, koolzaad-, walnoot- en lijnzaadolie, terwijl omega-6 voorkomt in zonnebloem, mais en sojaboonolie. Dhr. Kuipers sloot zijn betoog af met de me dedeling "Mosselen kunnen altijd." Het zal u niet verwonderen dat velen een zucht van verlichting moeilijk konden onderdrukken. www.remkokuipers.com Dr. Peter Voshol Daar waar dhr. Kuijpers inging op de gevolgen van de landbouwrevolutie, besteedde dhr. Voshol aandacht aan het hoe en waarom ervan. Het begon allemaal toen er meer behoefte kwam aan voedsel en het steeds belangrijker werd te zorgen voor voedsel dat niet bedierf, eenvoudig en flexibel bruikbaar was en efficiënt opgesla gen, verhandeld en getransporteerd kon worden. De eerste aanzetten in deze richting werden gegeven door de Duitse Justus Liebig. Hij ergerde zich rond 1840 aan het feit dat er in Australië zoveel vlees verloren ging, en hij begon te verduurzamen door overtollig vlees te verwerken tot o.a. bouil lon. Kenmerk van alle processen sinds deze eerste aanzet was dat in al deze processen gestuurd werd op lage kosten, terwijl de voedingswaarde slechts bijzaak was en steeds verder terugliep. Wat al deze 'ultra-processed foods' ge meenschappelijk hebben, zijn veel koolhy draten. Koolhydraten zijn goedkoop, maar leiden tot een negatieve voedingswaarde, waar bv. fruit en groenten een hoge voe dingswaarde hebben. Naast de voeding zijn er ook andere elemen ten die onze gezondheid geen goed doen. Zo eten velen graag een frietje, lijden onder stress, bewegen veel te weinig en onze win kelschappen liggen vol verleidingen. Type 2 diabetes: verraderlijk Als we een onderscheid maken naar soor ten ziekten die de huidige mens kunnen belagen, blijkt type 2 diabetes de meeste slachtoffers te maken en dit aandeel stijgt nog. Diabetes is bij iedereen synoniem met suikerziekte, maar er liggen ook verbanden met talloze andere kwalen die de mens kunnen treffen. Verraderlijk is vooral dat insuline-resistentie zich pas manifesteert na een opbouw gedurende 8 a 10 jaar. In deze periode merkje eigenlijk niets, totdat ineens de diabetes voor de dag komt. Diabetes in Nederland In Nederland lijden 1 op de 14 landgeno ten aan diabetes. Mannen iets meer dan vrouwen. 61.700 mensen krijgen jaarlijks de diagnose diabetes en bij 9 op de 10 hiervan betreft het type 2. 750.000 mensen lopen een flink risico diabetes te krijgen door een verstoorde suikerhuishouding. Van deze groep zal zich bij een derde binnen 6 jaar diabetes manifesteren. Niet minder verontrustend is dat diabetes type 2 rond 1990 hoofdzakelijk aan het licht kwam bij mensen in de leeftijd van 62 - 67 jaar. Hedentendage uit de kwaal zich bij een leeftijd tussen 48 - 55 jaar. Andere behandeling Inmiddels wordt de bevolking al enkele jaren geïnstrueerd dat men het ontwikkelen van insuline-resistentie kan tegengaan met een aangepaste levensstijl. En als het over de voeding gaat, dient de kwaliteit van het voedsel te prevaleren boven de hoeveel heid. Een aantal tips: - kies voor verse, onbewerkte voeding; - 3 maaltijden per dag; - geen tussendoortjes; - natuurlijke vetten zijn geen taboe; - vermindering van insuline stimulerende voeding, zoals melk; - vermindering koolhydraten; - geen focus op caloriebeperking.

Tijdschriftenbank Zeeland

't Duumpje | 2017 | | pagina 15