Geen kant- en klaar producten
Kalium
Natrium
Maar 50 jaar.
f5
Miljoenen jaren.
Meervoudig onverzadigd
Qua vetten lees je overal dat we moeten
kiezen voor de meervoudigd onverzadigde
soorten, en vooral omega 3 en omega
6 zijn blijkbaar extra goed voor hart en
bloedvaten. Dhr. Kuipers maakt ons ervan
deelgenoot dat de omega-3 versie (anti -
inflammatoir) veruit voorkeur geniet boven
de omega-6 vorm (pro-inflammatoir).
Omega-3 vinden we in vette vis, olijf-,
koolzaad-, walnoot- en lijnzaadolie, terwijl
omega-6 voorkomt in zonnebloem, mais en
sojaboonolie.
Dhr. Kuipers sloot zijn betoog af met de me
dedeling "Mosselen kunnen altijd." Het zal
u niet verwonderen dat velen een zucht van
verlichting moeilijk konden onderdrukken.
www.remkokuipers.com
Dr. Peter Voshol
Daar waar dhr. Kuijpers inging op de
gevolgen van de landbouwrevolutie,
besteedde dhr. Voshol aandacht aan het
hoe en waarom ervan. Het begon allemaal
toen er meer behoefte kwam aan voedsel
en het steeds belangrijker werd te zorgen
voor voedsel dat niet bedierf, eenvoudig en
flexibel bruikbaar was en efficiënt opgesla
gen, verhandeld en getransporteerd kon
worden.
De eerste aanzetten in deze richting
werden gegeven door de Duitse Justus
Liebig. Hij ergerde zich rond 1840 aan het
feit dat er in Australië zoveel vlees verloren
ging, en hij begon te verduurzamen door
overtollig vlees te verwerken tot o.a. bouil
lon. Kenmerk van alle processen sinds deze
eerste aanzet was dat in al deze processen
gestuurd werd op lage kosten, terwijl de
voedingswaarde slechts bijzaak was en
steeds verder terugliep.
Wat al deze 'ultra-processed foods' ge
meenschappelijk hebben, zijn veel koolhy
draten. Koolhydraten zijn goedkoop, maar
leiden tot een negatieve voedingswaarde,
waar bv. fruit en groenten een hoge voe
dingswaarde hebben.
Naast de voeding zijn er ook andere elemen
ten die onze gezondheid geen goed doen.
Zo eten velen graag een frietje, lijden onder
stress, bewegen veel te weinig en onze win
kelschappen liggen vol verleidingen.
Type 2 diabetes: verraderlijk
Als we een onderscheid maken naar soor
ten ziekten die de huidige mens kunnen
belagen, blijkt type 2 diabetes de meeste
slachtoffers te maken en dit aandeel stijgt
nog.
Diabetes is bij iedereen synoniem met
suikerziekte, maar er liggen ook verbanden
met talloze andere kwalen die de mens
kunnen treffen. Verraderlijk is vooral dat
insuline-resistentie zich pas manifesteert
na een opbouw gedurende 8 a 10 jaar. In
deze periode merkje eigenlijk niets, totdat
ineens de diabetes voor de dag komt.
Diabetes in Nederland
In Nederland lijden 1 op de 14 landgeno
ten aan diabetes. Mannen iets meer dan
vrouwen. 61.700 mensen krijgen jaarlijks de
diagnose diabetes en bij 9 op de 10 hiervan
betreft het type 2. 750.000 mensen lopen
een flink risico diabetes te krijgen door
een verstoorde suikerhuishouding. Van
deze groep zal zich bij een derde binnen
6 jaar diabetes manifesteren. Niet minder
verontrustend is dat diabetes type 2 rond
1990 hoofdzakelijk aan het licht kwam
bij mensen in de leeftijd van 62 - 67 jaar.
Hedentendage uit de kwaal zich bij een
leeftijd tussen 48 - 55 jaar.
Andere behandeling
Inmiddels wordt de bevolking al enkele
jaren geïnstrueerd dat men het ontwikkelen
van insuline-resistentie kan tegengaan met
een aangepaste levensstijl. En als het over
de voeding gaat, dient de kwaliteit van het
voedsel te prevaleren boven de hoeveel
heid.
Een aantal tips:
- kies voor verse, onbewerkte voeding;
- 3 maaltijden per dag;
- geen tussendoortjes;
- natuurlijke vetten zijn geen taboe;
- vermindering van insuline stimulerende
voeding, zoals melk;
- vermindering koolhydraten;
- geen focus op caloriebeperking.