16
Op iedere schotel ligt hetzelfde aantal calorieën.
Ook in deze presentatie kwam het bewer
ken van voedsel aan de orde en (naast de
andere eerder in dit artikel genoemde stof
fen) zit in bewerkt voedsel meer glucose.
Het leidt tot een hogere insulinebelasting,
maar ook tot een lagere verzadingsgraad.
Je moet dus meer eten om je honger te
stillen.
Dhr. Voshol wijdt ook aandacht aan fer
menteerbare producten. De vele vezels uit
volkorenbrood bv. worden in onze darmen
'gefermenteerd' waardoor het voedsel
beter verteerbaar is, leidt tot een verlaging
van glucose en insulinebelasting en tot
verhoging van een verzadigd gevoel.
Keerdiabetis2om.nl
Diabetis type 2 heeft echter toch ook een
lichtpuntje. Door een aangepaste leefstijl
en voeding is het proces in veel gevallen
omkeerbaar. Onder het motto 'geen pillen,
maar paprika' zijn er steeds meer huisartsen
die hun patiënten naar de diëtist sturen,
in plaats van te voorzien van een pilletje.
En als wij als publiek in de Grote Kerk te
Groede goed geluisterd hebben, hoeven
we helemaal niet te wachten totdat onze
huisarts onze kat de bel aanbindt.
www.louisbolk.org
www.voedingleeft.nl
www.keerdiabetes2om.nl
www.artsenvoeding.nl
www.foodfirstnetwork.nl
Duurzame kweek van vis en groente
Na beide wetenschappelijk georiënteerde
sprekers kwamen de heren Valentijn Schee
pens en Jos Hakkennes vertellen over hun
ondernemingen waarin ze een kringloop
systeem ontwikkeld hebben om zowel vis
als groenten duurzaam te kweken.
Enkele redenen die hen ertoe gebracht
hebben vis te gaan kweken:
- mondiale overbevissing;
- toenemende vraag naar vis door een
stijgende wereldbevolking;
- 20% van de traditionele visvangst is
kwalitatief onvoldoende voor de kritische
consument en wordt verwerkt tot vismeel
en visolie;
- waterverbruik en vervuiling kunnen in
een kringloopsysteem beperkt worden;
- locale kringloopproductie vereist geen
transport en kent geen noodzaak anti
biotica te gebruiken.
Beiden brengen hun ideeën al in praktijk in
grote bassins, zoals in oude fabrieksloodsen
van Philips in Eindhoven. De kweek van
Omegabaars gaat daar gepaard met hydro
cultuur van groenten. De kringloop bestaat
eruit dat de vissen voor de meststoffen
zorgen die de planten nodig hebben. De
planten op hun beurt zorgen er weer voor
dat het water gefilterd wordt en schoon
terug kan naar de visbassins.
Met hun bedrijven zijn ze druk in de weer
om hun systemen verder te perfectioneren
en toe te snijden op speciale toepassingen.
Voor grote installaties zien ze mogelijkhe
den in bv. oude herbestemde industriecom
plexen, toepassingen op hoteldaken waar
eigen kweekvis en kruiden geteeld worden
en viskwekerijen aanvullend aan bestaande
tuinbouwcomplexen. Naast deze com
merciële teelt, zien ze ook aantrekkelijke
mogelijkheden in de stadslandbouw, en
ook in achtertuinen moet u een visje kun
nen verschalken zonder hengel.
www.aquaponic.be (dhr. Scheepens)
www.blueacres.nl (dhr. Hakkennes)
Het afvalwater van viskweek wordt benut als mest
stof voor hydrocultuur en zuiver water gaat terug
naar de viskweek.