Resumé Anders dan in de Hollandse steden kwam de bierbronwerijnijverheid in Zierikzee pas op het einde van de zestiende eeuw op gang. Haar hoogtepunt bereikte ze in het midden van de zeventiende eeuw, toen de bierbrouwerijen in Holland al weer op hun retour waren. De achteruitgang van de brouwnering begon in de tweede helft van de zeventiende eeuw en was tot 1730 vrij scherp. Na 1730 zette de neergang zich wel door, maar pas in 1848 werd de dan nog enige Zierikzeese brouwerij gesloopt,waarmee er een einde kwam aan de stedelijke bierbrouwerij nijverheid. Wat betreft het aantal Zierikzeese brouwerijen richten we ons met name op de zeventiende eeuw toen de nijverheid haar grootste expansie en bloei kende. Uit ons onderzoek is gebleken dat er in Zierikzee zeven brouwerijen zijn geweest en wel de brouwerij op het terrein van het Predikherenklooster, die later is overgegaan in brouwerij "de Oranjeboom' in de Lange Sint-Janstraat, 'de Witte Leeuw' in de Nieuwe Bogerdstraat (nummer 54), 'de Swaen' in de Krepelstraat (nummer 19), 'de Haen' op de Appelmarkt (nummer 16), 'de Eenhoorn' op het Havenpark (nummer 14), 'het (Witte) Hert' in de Nieuwe Bogerdstraat en het pand van Van der Os aan de Oude Haven. In de tweede helft van de zeventien de eeuw waren zes van deze brouwerijen in ieder geval tegelijkertijd in bedrijf. Of dit ook nog het geval was in 1706, toen Van der Os een brouwerij oprichtte, waarmee het aantal tegelijkertijd in bedrijf zijnde brouwerijen op zeven zou zijn gekomen is niet bekend. De bierbrouwerijnijverheid was toen echter al over haar hoogtepunt heen. De teloorgang van cle Zierikzeese bierbrouwerijnijverheid heeft een aantal oorza ken. Ten eerste namen jenever en thee en in mindere mate koffie de plaats van het bier als consumptiemiddel in. Vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw vinden deze dranken bij steeds meer groepen van de samenleving ingang. De consumptie van jenever in Zierikzee neemt vooral op het eind van de acht tiende eeuw toe. Naast deze dranken heeft waarschijnlijk ook het gebruik van chocolade een rol gespeeld in het verminderde bierverbruik. Een tweede oorzaak van het verdwijnen van de Zierikzeese bierbrouwerijnijverheid is de verslechte rende economische situatie. In de tweede helft van de zeventiende eeuw zette zich een daling van de economie in die tot in de achttiende eeuw voortduurde. Mede door het licht stijgende inwonertal van Zierikzee, dat niet kon worden opgenomen door de economie van de stad, had dit een daling van de koop kracht tot gevolg. Deze daling heeft ongetwijfeld haar weerslag gehad op de con sumptie van het "dure" bier. Tenslotte speelden op het eind van de achttiende eeuw de stijgende prijzen van grond- en brandstoffen een rol in de neergang van de bierbrouwerijnijverheid. Al was dit dan niet direct hel geval wat betreft het aantal brouwerijen, dan toch in de hoeveelheden geconsumeerde liters bier. Goed bier werd een luxe en hield op volksdrank te zijn. Hoe groot de invloed van bovenstaande oorzaken precies was valt op dit moment niet te zeggen. We kunnen slechts vaststellen dat deze drie fenomenen aanwezig waren. Kwantificeren is op dit moment (nog) niet mogelijk. Verdere studie, ook in andere Zeeuwse plaatsen, zal uit moeten wijzen in hoeverre zij werkelijk de teloorgang van de eens zo bloeiende bierbrouwerijnijverheid heb ben veroorzaakt en op welke punten bovenstaand betoog aanvulling dan wel aanpassing behoeft. Ik hoop dat dit onderzoek hiertoe een goede aanzet vormt. 21

Tijdschriftenbank Zeeland

Kroniek van het Land van de Zeemeermin | 1993 | | pagina 23