Beschuitbakker Johannis Rotte, va der van de auteur; van 'beschuit broden' wordt de lange beschuit ge sneden (foto privé- collectie Adriaan J. Rotte) De Kloetingse broodbakker: Vader bakte het brood het meest in bussen. Maar er waren altijd nog mensen die liever vloerbrood hadden en dus bleef hij ook altijd nog op de vloer bakken. En aan dat brood zat ook meer smaak. Vooral die vloeren die vroeger met hout gestookt werden. Dat was heel wat anders dan die betonvloeren van tegenwoordig. De tegels zogen de warmte op en straalden het weer uit. En het hout gaf extra smaak aan het brood. Maar wat ik zeker weet is dat op de vloer gebakken brood het lekkerst is. Het grootste gedeelte van wat we bakten was Zeeuws brood. Dat ging van de boer direct naar de molenaar en dan naar ons toe. Kolossaal lekker brood! Brood-, beschuit- en kleingoedbakker De traditionele mekkebakker dreef sinds mensenheugenis uit lijfsbehoud een brood-, beschuit- en kleingoedbakkerij. Van alleen loonbakken kon hij onmogelijk rondkomen. Onder het zogenaamde kleingoed van de dorpsbakker werd het povere aanbod aan moppen, speculaas en diverse andere koekjes verstaan. In dit kader is de beschuitproductie nog onderbelicht gebleven. Hierover nu wat meer. Drie soorten 'beschuut' had hij in de aanbieding: ronde beschuit, lange theebeschuitjes en kaneelbeschuitjes. De wit besuikerde lange beschuitjes werden vooral gepresenteerd na een begrafenis. Alles was eerlijk handwerk, zij het wel tijdrovend. Beschuit werd niet voor niets in den lande ook 'tweebak' genoemd. Eerst diende het deeg als beschuitbrood gebakken te worden en vervolgens op maat gesneden. De lange theebeschuitjes en de kaneelbeschuit werden met een broodmes in keurige mootjes 99

Tijdschriftenbank Zeeland

Kroniek van het Land van de Zeemeermin | 2017 | | pagina 101