nieuw was. Dat versnelde de vraag naar meer dan het gebruikelijke assortiment. De mensen hadden in die tijd weinig geld voor luxe. Dus koekjes werden nauwelijks verkocht en gebak al helemaal niet. Toen kreeg je van die bakkerscursussen. Daar ben ik op een oudere leeftijd nog naar toegegaan. Want bakkersscholen die had je niet hier in de buurt. Wel scholen voor timmerman en zo, maar voor de bakker was er niks. Door het behalen van de vakdiploma's Broodbakker en Banketbakker groeide bij de nieuwe generatie het zelfbewustzijn. Zelfs op de kleinste dorpen kon men voortaan terecht voor fijn gebak in plaats daarvoor aangewezen te zijn op de stad in de regio. Langs deze weg werden de broodklanten van weleer alsnog tot ware fijnproevers gemaakt. Mijn vader vertelde graag over oude bakkersgebruiken van destijds en de periode dat hij sinds eind april 1949 onder eigen vlag van wal stak. 'Ik heb dit zelf nog even meegemaakt, dat men als mekke, eigen deeg bij de bakker bracht om het onder zijn hoede te laten rijzen en daarna door hem te laten afbakken. Van een uniforme broodproductie was in het begin dat grootvader in 1918 op Nieuwerkerk 102 Thuis is het moeder de vrouw die met een vlijmscherp mes tegen de borst het brood snijdt

Tijdschriftenbank Zeeland

Kroniek van het Land van de Zeemeermin | 2017 | | pagina 104