De Slikken van de Heen.
(Chiel (acobusse)
Van de aanwas van de kudde worden
de jonge stieren gecastreerd en de
ossen worden binnen drie jaar afge
voerd voor de slacht.
Reijngoudt heeft een eigen klanten
kring opgebouwd voor het vlees van
de hooglanders. Er is voor het
natuurlijke vlees een toenemende
belangstelling. Voor een deel houdt
dat verband met angst van de consu
ment voor ziekten als BSE en het
gebruik van hormoonpreparaten.
Reijngoudt ziet er nauwlettend op
toe dat de dieren niets anders te
eten krijgen dan wat in het veld
groeit. Bijvoeren gebeurt alleen met
natuurlijk hooi. Dat heeft de nodige
gevolgen voor het vlees van de
dieren.
Volgens Reijngoudt is het vlees van
de Schotse hooglanders niet te ver
gelijken met het vlees dat je in de
supermarkt koopt. Het is zeker niet
malser, maar dat komt omdat er niet
op allerlei manieren mee gemanipu
leerd wordt. Wat vaak opvalt bij
nieuwe klanten is de geur tijdens het
braden. Het is vlees wat weer ouder
wets lekker ruikt, is een veel voorko
mende reactie.
Voor Reijngoudt is het houden van
Schotse hooglanders begonnen als
hobby. Maar het vergt steeds meer
tijd en inspanning. En ook over de
vleesverkoop heeft Reijngoudt niet te
klagen. Voor de komende vijf weken
zijn we in ieder geval helemaal uit
verkocht.
Dhr. M. Jacobusse is hoofd externe
betrekkingen van Het Zeeuwse
Landschap.
Hooglanders.
(Chiel lacobusse)