De Slikken van de Heen. (Chiel (acobusse) Van de aanwas van de kudde worden de jonge stieren gecastreerd en de ossen worden binnen drie jaar afge voerd voor de slacht. Reijngoudt heeft een eigen klanten kring opgebouwd voor het vlees van de hooglanders. Er is voor het natuurlijke vlees een toenemende belangstelling. Voor een deel houdt dat verband met angst van de consu ment voor ziekten als BSE en het gebruik van hormoonpreparaten. Reijngoudt ziet er nauwlettend op toe dat de dieren niets anders te eten krijgen dan wat in het veld groeit. Bijvoeren gebeurt alleen met natuurlijk hooi. Dat heeft de nodige gevolgen voor het vlees van de dieren. Volgens Reijngoudt is het vlees van de Schotse hooglanders niet te ver gelijken met het vlees dat je in de supermarkt koopt. Het is zeker niet malser, maar dat komt omdat er niet op allerlei manieren mee gemanipu leerd wordt. Wat vaak opvalt bij nieuwe klanten is de geur tijdens het braden. Het is vlees wat weer ouder wets lekker ruikt, is een veel voorko mende reactie. Voor Reijngoudt is het houden van Schotse hooglanders begonnen als hobby. Maar het vergt steeds meer tijd en inspanning. En ook over de vleesverkoop heeft Reijngoudt niet te klagen. Voor de komende vijf weken zijn we in ieder geval helemaal uit verkocht. Dhr. M. Jacobusse is hoofd externe betrekkingen van Het Zeeuwse Landschap. Hooglanders. (Chiel lacobusse)

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Landschap | 2001 | | pagina 19