:r ik"v 8 De firma Elenbaas uit Nieuw- en St. Joosland handelt in zeegroenten. (Hans Elenbaas) eigen product' niet aan de orde. Tegenwoordig wel. Als luxe consument zijn we daarvoor in, terwijl daarnaast de landbouw broodnodig op zoek is naar nieuwe mark ten. Vlees van dieren die geweid zijn in zoute natuur gebieden zou toch een bijzonder Zeeuws handelspro duct moeten kunnen zijn Enkele jaren geleden zijn al wat pogingen in die rich ting ondernomen, met prés salés-vlees (vlees afkomstig van zoutweiden) uit Saeftinghe. Het probleem is echter de opzet van de vermarkting van het vlees en het reali seren van een 'productiestroom' van enige omvang. Misschien dat een voor heel Zeeland gecoördineerde opzet van het verhandelen van vlees van dieren die geweid zijn in (zoute) natuurgebieden meer mogelijk heden biedt. Het zou een mooi 'Vitaal Platteland'-pro- ject kunnen vormen. Landbouw op zoute grond Verzilting van landbouwgronden is wereldwijd een toe nemend probleem. In de kustzone van Nederland, ongeveer een derde deel van ons land, is ondergronds de zee nog steeds aanwezig. Zonder aanvoer van zoet water krijgt brak water de overhand. Nu al is er in droge zomers te weinig zoet water in West-Nederland aanwezig voor steeds intensiever wordende teelten. De verwachtingen zijn: drogere zomers, doorgaande bodemdaling en zeespiegelrijzing. Oftewel, de invloed van brak water zal toenemen en de beschikbaarheid van zoet water neemt af. In toekomstgerichte studies wordt dan ook geconclu deerd dat nu al voorbereid moet worden op landbouw gebaseerd op planten die goed gedijen in zout water. Een mogelijkheid daarvoor is het ontwikkelen van zout- resistente landbouwgewassen. In de Verenigde Staten doet men dat ai door middel van genetische manipula tie. Een andere, in Europa minder omstreden techniek, is het gericht veredelen van schorplanten en landbouw gewassen die al enigszins zouttolerant zijn. Suikerbiet -.0 A v A m ,f ft* Zeealsem. (Adri Karman) bijvoorbeeld, verwant aan de zouttolerante strandbiet, was een van de eerste gewassen die in Zeeland weer groeide in de in 1953 ondergelopen polders. Ook primi tieve tarwesoorten als spelt en emmer, die men hier in vroegere eeuwen teelde, zijn enigszins zouttolerant. De toekomststudies pleiten tevens voor een vervlech ting van zoute landbouw, nieuwe natuur, kustverdedi ging, recreatie en mogelijk aqua-/schelpdiercultuur. Leven met, en van de zoute randen van Zeeland, zoals dat in voorgaande eeuwen plaatsvond, lijkt zo opnieuw vorm te krijgen. Dr. G.J.C. Buth is hoofd grondzaken en projecten van Stichting Het Zeeuwse Landschap.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Landschap | 2004 | | pagina 8