TERRA MARIS
16-LANDSCHAP
MIDDELEEUWS FESTIJN
Hoogtepunt van de zomeractiviteiten is het middel
eeuws festijn. Onder de naam Spijzen en Spelen
worden er dit jaar maar liefst vijf gehouden. De
Middeleeuws festijnen staan bol van historische activiteiten zoals
festijn, brood bakken, speergooien, motte-toren bestormen,
(Terra Maris) paardrijden, waarzeggen, mosterd maken, zoutzieden,
beenhammen bereiden, middeleeuwse spelletjes
en muziek maken. Hoogtepunt van het festijn zijn
de demonstraties schapendrijven met bordercollies,
wat een aantal keer per festijn zal worden gedaan. De
festijnen vinden deze zomer plaats op 18 en 25 juli en
op 1,8,16 en 15 augustus. De festijnen beginnen om
16.30 uur en duren tot 19.30 uur.
Schapen drijven.
(Terra Maris)
SCHARRELKIDSCLUB
Ook deze zomer zal Terra Maris in samenwerking met
IVN de scharrelkidsclub organiseren. Enthousiaste
vrijwilligers uit heel Nederland gaan elke dag met
kinderen op pad om de natuur te beleven en zich
te verwonderen over al het moois in en rondom
Terra Maris. De scharrelkids doen tussen 17 juli en
25 augustus elke dag twee activiteiten. Behalve op
zaterdag, dan zijn ze een dagje vrij.
Jan Tuin en Sven van Rijswijk
EETBARE GEWASSEN IN DE HEEMTUIN
In de landschapstuin van Terra Maris zijn alle Zeeuwse
landschapstypen samengevoegd op een oppervlak van
2,5 hectare. Ook de eetbare gewassen die in Zeeland
worden verbouwd zijn er te vinden. Je ziet deze in de
'Hortus Zealandia'.
De akkertuin levert aardappelen en uien, die onze
gasten oppeuzelen in het lunchcafé. Courgette
en naaktzadige pompoen zijn voor de soep in het
restaurant en voor de lampionoptocht tijdens de
Nacht van de Nacht. Verfplanten zoals meekrap (rood),
wouw (geel) en wede (blauw) gebruiken we voor
demonstraties tijdens de middeleeuwse festijnen. De
maiskolven roosteren de kinderen boven een vuurtje.
De zonnebloemen en cosmea zijn voor de vogels en
decoreren het café. De heerlijke zwarte bessen en
aardbeien komen vaak voorbij op het kantoor van Terra
Maris. Mmm!
De courgette, komkommer en augurk belanden in
de soep die we serveren. Tomaat, paprika, aubergine
en diverse pepers worden ook in de keuken van het
restaurant gebruikt. Van viooltje, komkommerkruid
en Oost-Indische kers plukken en eten we tijdens
rondleidingen zowel het blad als de bloem. Peterselie,
selderij, basilicum, koriander en dille serveren we op
onze heerlijke broodjes zalm.
De heemtuin heeft ook een aparte afdeling met
meer dan twintig verschillende soorten kruiden. Hier
vindt twee keer per maand de activiteit'Het kruid
van de dag' plaats, waarbij we telkens een bepaalde
groep smaakrijke planten in de schijnwerpers
zetten. Daarnaast vertellen we van elk kruid de
ZOMERBIJ TERRA MARIS
Het is weer zomer en dat betekent voor Terra Maris
elke dag meerdere'natuurbelevings-activiteiten'.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: Het kruid van
de dag, Op pad met onze imker, De vogel van de
dag, Wonderwaterwereld en een kijkje achter de
schermen van het zeeaquarium.