TERRA MARIS 16-LANDSCHAP MIDDELEEUWS FESTIJN Hoogtepunt van de zomeractiviteiten is het middel eeuws festijn. Onder de naam Spijzen en Spelen worden er dit jaar maar liefst vijf gehouden. De Middeleeuws festijnen staan bol van historische activiteiten zoals festijn, brood bakken, speergooien, motte-toren bestormen, (Terra Maris) paardrijden, waarzeggen, mosterd maken, zoutzieden, beenhammen bereiden, middeleeuwse spelletjes en muziek maken. Hoogtepunt van het festijn zijn de demonstraties schapendrijven met bordercollies, wat een aantal keer per festijn zal worden gedaan. De festijnen vinden deze zomer plaats op 18 en 25 juli en op 1,8,16 en 15 augustus. De festijnen beginnen om 16.30 uur en duren tot 19.30 uur. Schapen drijven. (Terra Maris) SCHARRELKIDSCLUB Ook deze zomer zal Terra Maris in samenwerking met IVN de scharrelkidsclub organiseren. Enthousiaste vrijwilligers uit heel Nederland gaan elke dag met kinderen op pad om de natuur te beleven en zich te verwonderen over al het moois in en rondom Terra Maris. De scharrelkids doen tussen 17 juli en 25 augustus elke dag twee activiteiten. Behalve op zaterdag, dan zijn ze een dagje vrij. Jan Tuin en Sven van Rijswijk EETBARE GEWASSEN IN DE HEEMTUIN In de landschapstuin van Terra Maris zijn alle Zeeuwse landschapstypen samengevoegd op een oppervlak van 2,5 hectare. Ook de eetbare gewassen die in Zeeland worden verbouwd zijn er te vinden. Je ziet deze in de 'Hortus Zealandia'. De akkertuin levert aardappelen en uien, die onze gasten oppeuzelen in het lunchcafé. Courgette en naaktzadige pompoen zijn voor de soep in het restaurant en voor de lampionoptocht tijdens de Nacht van de Nacht. Verfplanten zoals meekrap (rood), wouw (geel) en wede (blauw) gebruiken we voor demonstraties tijdens de middeleeuwse festijnen. De maiskolven roosteren de kinderen boven een vuurtje. De zonnebloemen en cosmea zijn voor de vogels en decoreren het café. De heerlijke zwarte bessen en aardbeien komen vaak voorbij op het kantoor van Terra Maris. Mmm! De courgette, komkommer en augurk belanden in de soep die we serveren. Tomaat, paprika, aubergine en diverse pepers worden ook in de keuken van het restaurant gebruikt. Van viooltje, komkommerkruid en Oost-Indische kers plukken en eten we tijdens rondleidingen zowel het blad als de bloem. Peterselie, selderij, basilicum, koriander en dille serveren we op onze heerlijke broodjes zalm. De heemtuin heeft ook een aparte afdeling met meer dan twintig verschillende soorten kruiden. Hier vindt twee keer per maand de activiteit'Het kruid van de dag' plaats, waarbij we telkens een bepaalde groep smaakrijke planten in de schijnwerpers zetten. Daarnaast vertellen we van elk kruid de ZOMERBIJ TERRA MARIS Het is weer zomer en dat betekent voor Terra Maris elke dag meerdere'natuurbelevings-activiteiten'. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Het kruid van de dag, Op pad met onze imker, De vogel van de dag, Wonderwaterwereld en een kijkje achter de schermen van het zeeaquarium.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Landschap | 2017 | | pagina 30