Arjan de Hulster
Wat doet een landbouwer nou in een
natuurclub?
De boom in 4-2000
de deksels dicht en zet de potjes 3
minuten ondersteboven.
Van 2 kg kweeperen krijgt je ca. 4
potjes (2 dl) gelei en 4 potten jam.
Neem niet al te rijpe vruchten. Het
pectinegehalte neemt namelijk snel af.
Dit is een erg omslachtige methode, ik
heb het echter ook simpeler gelezen:
Zet de kweeperen onder water en kook
ze tot moes. Doe het moes in een
gaasdoek en laat het een nacht uitdrup-
pelen. 8 kg kweeperen levert 5-5,5
liter sap. Voeg aan het (51) sap 750 gr.
kristalsuiker toe en breng het opnieuw
aan de kook. Door het hoge
pectinegehalte in de kweeperen, stijft
de gelei reeds op na een korte kooktijd.
Duw het resterende moes door een
zeefin een pan. Voeg per kg moes 1
kg kristalsuiker toe, alsmede de schil
van 1 citroen. Flink koken onder voort
durend roeren tot op de bodem van de
pan (pas op voor aanbranden!). Na 15
min. wordt de jam dik. Aflaten koelen
en in glazen potten scheppen.
Welke manier de beste is weet ik niet.
Ik heb het niet zelf geprobeerd. Wij zijn
benieuwd naar uw ervaringen.
Kweeperenkoekjes (250 gr.)
Een gezond en rinzig-zoet alternatief
voor borstplaat, maarniet eenvoudig te
maken.
Voeg aan 500 gr. gezeefde kweeperen-
moes (de pulp die ontstaat bij het
maken van gelei) het sap van 1 citroen
en 100 gr. kristalsuiker toe. Breng het
moes al roerend aan de kook. Het moet
een dikke, taaie massa worden, die van
de bodem van de pan loslaat. Het
koken kan 20-30 minuten in beslag
nemen. Pas op voor aanbranden! Leg
vetvrij papier op een dienblad of platte
schaal en smeer de kweeperenmassa
er op uit, ongeveer 1 cm dik. Laat de
massa op een warme plaats 2-4 dagen
drogen. Keer de massa tussentijds een
keer of twee om (als de bovenkant
droog is) en leg haar steeds op nieuw
papier. Als het drogen langer dreigt te
duren, stop dan de^massa voor een uur
in de oven (op 80 °C) en draai haar af
en toe om. Snij daarna de plak in
stukjes en laat deze nog een dag
nadrogen.
Variant
Voeg aan het moes van 2 kg. kwee
peren de geraspte schil van 1 sinaas
appel en 1 citroen, 2 theelepels kaneel
en 2 eetlepels Kirsch toe. Laat dit
mengsel toegedekt 1 nacht trekken.
Draai de moes door een passe-vite.
Weeg de moes af en voeg een zelfde
gewicht aan kristalsuiker toe. Breng het
mengsel ai roerend (met een houten
lepel) aan de kook, tot het van de
bodem van de pan los komt. Voeg tot
slot zeer fijn gesneden stukjes
sinaasappel- en citroensukade toe (van
elk 50 gr.). Bekleed vervolgens een
ovenbraadslee met bakpapier. Smeer
het mengsel hierover uit (1 cm dik).
Laat het mengsel 3-4 uur drogen in de
oven, op 50 'C. Laat de koek afkoelen
en snijd hem in ruitvormen. Wentel
deze tenslotte door wat suiker.
Kweeperen op jenever
Boen een kg. kweeperen met een
doek. Schil ze, maar gooi de schillen
niet weg! Deel de kweeperen in vieren.
Los 400 gr. kristalsuiker op in 11. water.
Kook hierin de kweeperen tot zij zacht
zijn. Laat dit mengsel 24 uur rusten.
Ondertussen de schillen op 1 liter
jenever laten trekken. Na 24 uur de
kweeperen van de siroop scheiden en
de schillen uit de jenever halen. Meng
de jenever met een 1/2 liter siroop.
Stop de kweeperen in bokalen en
overgiet ze met het jenever-siroop
mengsel. Sluit de bokalen goed af.
Gekonfijte kweeperen
Schil de kweeperen. Snijd ze in partjes
en verwijder de klokhuizen. Breng ze
langzaam aan de kook in een pan
halfvol water. Haal de kweeperen uit de
pan als je ze net kunt indrukken. Maak
een siroop van 1/2 kg. suiker en 3/41.
water. Voeg hier de kweeperen aan
toe. Laat de siroop slechts eenmaal
opborrelen. Giet de kweeperen en de
siroop in een stenen pot en laat het
mengsel rusten tot de volgende dag.
Herhaal dit 4 tot 5 maal, telkens met
een tussenpoze van een dag. Leg
daarna de kweeperen in een met olie
ingesmeerde ovenschotel. Zet ze
vooraan in een tamelijk hete oven,
waar ze helemaal droog moeten
worden 2 dagen).
22
De boom in 4-2000
'Goh, jij bij landschapsbeheer', is een opmerking die ik de laatste tijd al een aantal
keren gehoord heb.
Mijn naam is Arjan de Hulster en per 1
september 2000 ben ik in dienst
gekomen bij de Stichting. Ik werk als
assistent-regiomedewerker in de regio
Noord- en Midden-Zeeland en als
medewerker agrarisch natuurbeheer
voor Zeeland. Ik woon met mijn gezin
bij Sirjansland op Schouwen-Duiveland.
In mijn voorafgaande functie was ik
werkzaam als bedrijfsadviseur bij DLV-
Adviesgroep, voorheen Stichting De
Landbouwvoorlichting, voorheen
ach ik weet het niet meer zo goed na al
die reorganisaties, in de landbouw
voorlichting dus.
Mij interesses zijn altijd wat verder
gegaan dan alleen de pure productie
kant van de huidige akkerbouw. Begin
jaren '90 was ik werkzaam in een
project voor 'geïntegreerde landbouw',
dit hield in: milieuvriendelijk boeren met
behoud van rendement.
Iets verder terug in de jaren '80 hebben
mijn vrouw en ik ontwikkelingswerk
gedaan bij de pygmeeën in Oost
Kameroen. Een periode die voor ons
erg belangrijk is geweest.
Als DLV-er was ik de afgelopen 5 jaar
actief op het gebied van agrarisch
natuurbeheer, o.a. voor de Milieu
coöperatie in Zuid-Beveland en voor
'Akkerleven', de natuurvereniging op
Noord-Beveland. De overstap naar SLZ
als medewerker agrarisch natuur
beheer was voor mij dus een heel
logische, omdat dit een vervolg is op
voorgaande activiteiten.
Waarom bij SLZ?
Ik vind SLZ een erg enthousiaste en
praktische club, we richten ons op de
realisatie van zoveel mogelijk natuur-
en landschapselementen in het
buitengebied, niet praten maar doen!
In het agrarisch natuurbeheer wil ik
zoveel mogelijk boeren ondersteunen
die op hun bedrijf natuur- en
landschapselementen willen realiseren.
Natuurbeheer is natuurlijk geen
oplossing voor de huidige problematiek
in de landbouw, maar draagt wel bij
aan de verbrede doelstelling van het
platteland, waarbij ook andere
initiatieven, zoals agrotoerisme en
leefbaarheid een rol spelen. Met name
natuurverenigingen zijn in dit kader
interessant omdat ze dicht bij de
mensen staan en zo een goede
stimulans aan het gebied kunnen
geven.
Als bewoner van Zeeland vind ik de
kwaliteit van ons landschap erg
belangrijk. Ik probeer daar op mijn
eigen wijze aan bij te dragen. We
wonen op een ruim 200 jaar oude
monumentale boerderij welke we in de
afgelopen 8 jaar grotendeels zelf
gerestaureerd hebben. Toen we hier
pas woonden, viel er bij een storm één
boom vóór de schuur en één er achter;
de beplanting was zoals op veel
bedrijven op ons eiland verouderd.
Sinds die tijd is de beplanting
vernieuwd met soorten welke het
hopelijk langer uithouden dan de 40
jaar van de voorgaande beplanting.
Als hobby's kan ik nog vermelden dat ik
graag fiets, wandel en in de zomer
graag zwem in de Grevelingen. Sinds
kort heb ik een oude liefhebberij, het
tekenen en schilderen weer opgepakt.
23