POSTCODE
MEIZON
JanB. de Jonge
DEILADDERSPECIALISTbv
NATIONALE
■LOTERIJ1
BV
Verfshop de Muynck
De Boom In 4-2002
advertenties
Natuleum de 100 natuurlijke vervanger voor
Carbolineum en Koolteer.
Graffiti GO! verwijdert onder meer:
o Verschillende soorten verf (ook autolakken)
o Markeer- en viltstiften
o Aanplakbiljetten
o Kauwgum (ook suikervrij)
o Vlekken in tapijt
o Etc.
Kijk voor meer informatie op: www.verfshop.nl hier
kunt u ook uw bestelling plaatsen.
Telefoon (0113) 351954 Fax (0113) 351931
Zaadhandel v.o.f
Uw leverancier van: - Zaaigranen
- Zaaizaden
- Zaadmengsels
- Pootaardappelen
- Gewasbeschermingsmiddelen
Telefoon: 0113-270777
Fax: 0113-270259
E-mail: R.P.Deionge@deiongezaadhandel.nl
SCOTTWEG 17
GOES
0113-251 335
RIJKSWEG ZUID 17
RUCPHEN
0165-344 811
www. lad dersp ecialist-goes.nl
info@ladderspecialist-goes.nl
VERHUUR HOOGWERKERS - KLIMMATERIALEN - ROLSTEIGERS
Crenadierweg IS Postbus 8021
4338 PC MIDDELBURG 4330 EA MIDDELBURG
tel 0118-633049 fax 0118-613488
-24-
De Boom In 4-2002
vliegen op afstand. Zoals hierboven
geschreven werden noten daarom vaak
dicht bij huis geplant. Om diezelfde
reden hing men ook notenbladeren
boven een kinderwieg of het hoofdeinde
van het bed. Sommige mensen echter,
kunnen net als vliegen niet tegen de geur
en krijgen er hoofdpijn van. Met het
afkooksel van notenblad wreef men het
vee in, om zo allerlei ongedierte te
weren.
Wie de kern wil smaken, moet eerst
de noten kraken.
Het meest bekend is de walnotenboom
natuurlijk om zijn kostelijke noten. Is de
zomer warm en zonrijk geweest, dan
levert dat doorgaans goede noten op.
Vóór consumptie moeten de noten eerst
worden gedroogd. Dat gaat het best in
zon en wind. Ze drogen nog beter als ze
eerst zijn schoongewassen. Rond de
feestdagen zijn er een boel walnoten en
ze worden juist dan veel gegeten. Goed
gedroogde noten zijn, mits koel en
luchtig bewaard, tot de volgende oogst
houdbaar.
Walnoten zijn erg vet (50%) en
oliehoudend. Het zijn vrij goede
vleesvervangers, met als bijkomend
voordeel dat de vetzuren in walnoten
onverzadigd (dus 'gezonder') zijn, in
tegenstelling tot die van vlees. De noten
bevatten veel kalium, fosfor, vitamine B1
en B2 en zijn energierijk. De
consumeerbare, reukloze en snel
drogende olie wordt gebruikt in olieverf
en voor de productie van zeep. Vroeger
werd de olie ook als lampenolie gebruikt.
Walnotenolie wordt snel ranzig.
De vruchtwand (bolster) bevat naast
looistoffen ook veel vitaminen (m.n.
vitamine C). Uit de vruchtwand worden
huidoliën en gele tot bruine kleurstoffen
verkregen (o.a. ten behoeve van het
verven van wol en het kleuren van
houtbeits). Er wordt wel gezegd dat
zigeuners de kunst van het winnen van
deze kleurstof hebben ontdekt. Ze
zouden er hun haar en huid mee hebben
ingewreven om het een mooie bruine
kleur te geven.
De groene onrijpe noten worden gekonfijt
als lekkernij gegeten. Ze moeten dan in
juni worden geplukt, nog voor de bolster
hard wordt. In elke noot worden wat
kruidnagels, citroensnippers en een
stukje kaneel gestoken. Dan worden ze
in een matig dikke suikersiroop
geworpen en daarin zachtjes gekookt,
totdat de siroop de juiste dikte heeft.
Walnoten op azijn worden als pickles
genuttigd. De azijn van deze pickle is
goed tegen keelpijn. Voor notenlikeur
worden de groene noten op brandewijn
gezet. Bij iedere liter brandewijn moet 1
kg suiker worden toegevoegd. In
Rusland maken ze walnotensiroop. Heel
bekend is de verwerking van walnoten in
kazen en gebak. Van diverse landen,
zoals Italië, Griekenland en Rusland, zijn
heerlijke notentaarten bekend. Ook in
Zwitserland weten ze er weg mee, zoals
blijkt uit onderstaand recept.
Torta da nusch
Torta da nusch is een machtige
notentaart uit de Romaanstalige streek
Engiadina in het kanton Graubünden.
Voor de bereiding van deze Engadiner
nusstorte, zoals de taart ook wel heet,
neme men: 300 g Meel, 150 g suiker,
150 g boter, 1 ei, rasp van V.z citroen en
wat zout. Kneed dit tot deeg. Bekleed
met 2/3 van het deeg een ingevette
bakvorm. De opstaande deegrand moet
ongeveer 3 cm hoog zijn. Rol de rest
van het deeg uit en prik er met een vork
gaatjes in. Dit wordt het deksel van de
taart. Neem voor de vulling 300 g suiker
en bruin dit in een pan. Meng er 250 g
grof gesnipperde walnoot door. Voeg 2
dl volle room toe en laat deze massa
twee keer kort opkoken. Doe de brei
vervolgens in de taartvorm, leg het
deksel van deeg erop en bak het geheel
zo'n half uur in een voorverhitte oven op
200°C.
Andere heerlijke recepten met walnoten
zijn:
-25-