POSTCODE MEIZON JanB. de Jonge DEILADDERSPECIALISTbv NATIONALE ■LOTERIJ1 BV Verfshop de Muynck De Boom In 4-2002 advertenties Natuleum de 100 natuurlijke vervanger voor Carbolineum en Koolteer. Graffiti GO! verwijdert onder meer: o Verschillende soorten verf (ook autolakken) o Markeer- en viltstiften o Aanplakbiljetten o Kauwgum (ook suikervrij) o Vlekken in tapijt o Etc. Kijk voor meer informatie op: www.verfshop.nl hier kunt u ook uw bestelling plaatsen. Telefoon (0113) 351954 Fax (0113) 351931 Zaadhandel v.o.f Uw leverancier van: - Zaaigranen - Zaaizaden - Zaadmengsels - Pootaardappelen - Gewasbeschermingsmiddelen Telefoon: 0113-270777 Fax: 0113-270259 E-mail: R.P.Deionge@deiongezaadhandel.nl SCOTTWEG 17 GOES 0113-251 335 RIJKSWEG ZUID 17 RUCPHEN 0165-344 811 www. lad dersp ecialist-goes.nl info@ladderspecialist-goes.nl VERHUUR HOOGWERKERS - KLIMMATERIALEN - ROLSTEIGERS Crenadierweg IS Postbus 8021 4338 PC MIDDELBURG 4330 EA MIDDELBURG tel 0118-633049 fax 0118-613488 -24- De Boom In 4-2002 vliegen op afstand. Zoals hierboven geschreven werden noten daarom vaak dicht bij huis geplant. Om diezelfde reden hing men ook notenbladeren boven een kinderwieg of het hoofdeinde van het bed. Sommige mensen echter, kunnen net als vliegen niet tegen de geur en krijgen er hoofdpijn van. Met het afkooksel van notenblad wreef men het vee in, om zo allerlei ongedierte te weren. Wie de kern wil smaken, moet eerst de noten kraken. Het meest bekend is de walnotenboom natuurlijk om zijn kostelijke noten. Is de zomer warm en zonrijk geweest, dan levert dat doorgaans goede noten op. Vóór consumptie moeten de noten eerst worden gedroogd. Dat gaat het best in zon en wind. Ze drogen nog beter als ze eerst zijn schoongewassen. Rond de feestdagen zijn er een boel walnoten en ze worden juist dan veel gegeten. Goed gedroogde noten zijn, mits koel en luchtig bewaard, tot de volgende oogst houdbaar. Walnoten zijn erg vet (50%) en oliehoudend. Het zijn vrij goede vleesvervangers, met als bijkomend voordeel dat de vetzuren in walnoten onverzadigd (dus 'gezonder') zijn, in tegenstelling tot die van vlees. De noten bevatten veel kalium, fosfor, vitamine B1 en B2 en zijn energierijk. De consumeerbare, reukloze en snel drogende olie wordt gebruikt in olieverf en voor de productie van zeep. Vroeger werd de olie ook als lampenolie gebruikt. Walnotenolie wordt snel ranzig. De vruchtwand (bolster) bevat naast looistoffen ook veel vitaminen (m.n. vitamine C). Uit de vruchtwand worden huidoliën en gele tot bruine kleurstoffen verkregen (o.a. ten behoeve van het verven van wol en het kleuren van houtbeits). Er wordt wel gezegd dat zigeuners de kunst van het winnen van deze kleurstof hebben ontdekt. Ze zouden er hun haar en huid mee hebben ingewreven om het een mooie bruine kleur te geven. De groene onrijpe noten worden gekonfijt als lekkernij gegeten. Ze moeten dan in juni worden geplukt, nog voor de bolster hard wordt. In elke noot worden wat kruidnagels, citroensnippers en een stukje kaneel gestoken. Dan worden ze in een matig dikke suikersiroop geworpen en daarin zachtjes gekookt, totdat de siroop de juiste dikte heeft. Walnoten op azijn worden als pickles genuttigd. De azijn van deze pickle is goed tegen keelpijn. Voor notenlikeur worden de groene noten op brandewijn gezet. Bij iedere liter brandewijn moet 1 kg suiker worden toegevoegd. In Rusland maken ze walnotensiroop. Heel bekend is de verwerking van walnoten in kazen en gebak. Van diverse landen, zoals Italië, Griekenland en Rusland, zijn heerlijke notentaarten bekend. Ook in Zwitserland weten ze er weg mee, zoals blijkt uit onderstaand recept. Torta da nusch Torta da nusch is een machtige notentaart uit de Romaanstalige streek Engiadina in het kanton Graubünden. Voor de bereiding van deze Engadiner nusstorte, zoals de taart ook wel heet, neme men: 300 g Meel, 150 g suiker, 150 g boter, 1 ei, rasp van V.z citroen en wat zout. Kneed dit tot deeg. Bekleed met 2/3 van het deeg een ingevette bakvorm. De opstaande deegrand moet ongeveer 3 cm hoog zijn. Rol de rest van het deeg uit en prik er met een vork gaatjes in. Dit wordt het deksel van de taart. Neem voor de vulling 300 g suiker en bruin dit in een pan. Meng er 250 g grof gesnipperde walnoot door. Voeg 2 dl volle room toe en laat deze massa twee keer kort opkoken. Doe de brei vervolgens in de taartvorm, leg het deksel van deeg erop en bak het geheel zo'n half uur in een voorverhitte oven op 200°C. Andere heerlijke recepten met walnoten zijn: -25-

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2002 | | pagina 14