O T f* O Bacterievuurcontrole op Walcheren Door Ewoud Voogd, medewerker 5LZ Dit jaar voeren medewerkers van de SLZ in opdracht van het Waterschap Zeeuwse Eilanden de bacterievuurcontrole op Walcheren uit. Deze controle is nodig omdat bacterievuur een ziekte is die in enkele roosachtigen als meidoorn, appel en peer kan voorkomen en daardoor voor boom- en fruitteeltbedrijven een bedreiging kan vormen. Wat exact de oorzaak van de verspreiding van de ziekte is, is niet geheel bekend. Wisselingen in het grondwaterpeil kunnen een oorzaak zijn, maar ook de toegenomen internationale handel. Verder schijnt het aangeplante materiaal ook van invloed te zijn. Waarschijnlijk hebben meidoorns van bij voorbeeld Zuideuropese afkomst eerder last van bacterievuur dan onze eigen meidoorns, omdat ze sneller groeien en daardoor langere en zwakkere cellen hebben dan ons eigen materiaal. Bacterievuur komt sinds 1966 in Nederland voor en is toen door grondige bestrijding ervan weer snel uit Nederland verdwenen. In 1971 kwam de ziekte terug, maar het lukte niet nogmaals de ziekte uit te roeien, ondanks alle maatregelen die genomen werden. Ook het rooien van zoveel mogelijk mei doornhagen en een verbod op aanplant ervan heb ben de ziekte niet meer kunnen uitroeien. Wel zal de ziekte onder controle gehouden kunnen worden door regelmatige controle van waardplanten en het afknippen van geïnfecteerde takken. Walcheren De hagen op Walcheren die door SLZ gecontro leerd worden liggen alle binnen een zone van 500 meter rond een fruitteelt- of boomteeltbedrijf. In deze hagen worden alleen meidoorns gecontro leerd. Globaal liggen al deze bedrijven in een brede strook van noord naar zuid over Walcheren van Vrouwenpolder, via Serooskerke en Grijpskerke tot Ritthem. Wekelijks gaat er een ploeg van vier personen één dag op pad, uitgerust met telescoop-snoeischaar, takken- schaar, spuitbussen met verf, spiritus en niet te vergeten twee gps'jes. In groepjes van twee controleren ze 40 kilometer haag aan beide zijden per ronde, waarbij ze twee weken over één ronde doen. Indien mogelijk wor den aantastingen direct weggeknipt. Zo wordt in veel gevallen voorkomen dat deze dieper de struik indringt, of andere struiken besmet. Hierdoor hoe ven vele zieke meidoorns niet te wor den afgezet en vormen ze ook geen bedreiging voor boomteelt- en fruit teeltbedrijven. Helaas kan een aan tasting op een ongelukkige plaats in de struik zitten, bijvoorbeeld in een korte twijg op een dikke tak, of slechts enkele decimeters boven de grond. Iedere aantasting moet minimaal 50 centimeter eronder worden afgeknipt, om er zeker van te zijn dat er geen zieke takken achterblijven. Onze medewerkers doen alleen knipwerk. Als er dikkere takken moeten worden afgezaagd worden deze met verf aan- gespoten en worden de met de gps'jes vastgelegde coördinaten ervan door gegeven aan het waterschap. Ook van de wel door ons afgeknipte twijgen en takken worden de coördinaten door gegeven. Behoud heggen Door de grondige controle op bacte rievuur in meidoorns binnen een straal van 500 meter rond de eerder genoemde bedrijven zal de infectie- druk zo laag gehouden worden dat deze meidoorns geen serieuze bedrei ging meer vormen. Er wordt voorko men dat er infectiehaarden ontstaan van waaruit de ziekte zich kan ver spreiden. De intensieve controle heeft als bijkomend voordeel dat er slechts weinig meidoorns bij de grond hoeven te worden afgezet, waardoor de hagen beter gespaard blijven voor natuur en landschap. En de meidoorns die toch bij de grond moeten worden afgezet lopen over het algemeen weer gezond uit. Maar een grondige controle vraagt ook een flinke inspanning. Vooral aan het begin van het seizoen, begin mei, was het hard werken om de rondes op tijd af te krijgen. Meerdere keren hebben we extra dagen moeten inlassen om de klus op tijd te kla ren, hierbij werd de basisploeg regelmatig door zeeuwsvlamingen en andere mensen ondersteund. Later in het seizoen ging het al een stuk vlotter, mede door de matige zomer van 2005. In een zomer als die van 2005 verspreidt bacterievuur zich minder dan bij een combinatie van een hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Op het moment van het schrijven van dit stukje hebben we nog een maand te gaan, eind september wordt het sei zoen afgesloten. Ook eèn goede controle kan bac terievuur niet uitroeien, maar het zorgt er wel voor dat de voor natuur en landschap waardevolle mei doorns geen bedreiging meer vormen voor fruit en boomteeltbedrijven. Door bacterievuur aangetaste meidoorntak

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2005 | | pagina 10