smaak te neutraliseren. Het is een heel bijzon
dere avond geworden".
"Hoe vaak komt het niet voor dat je ineens
met meer fruit zit dan je lief is? Een voorraad
jam en sap voor jaren, je misselijk gegeten aan
alle bessen en alle vrienden en buren ook al
voorzien. Dan wordt het tijd voor iets nieuws,
vruchtenwijn maken!".
Wim: "Nadat wij na 14 jaar Antillen terug in
Nederland waren, was ik op zoek naar een
hobby. Een vriend van ons liet ons in 1983 een
heerlijke zelfgemaakte vlierbessenwijn proeven.
Hierna was ik meteen om en begon in het
kielzog van wijnmaker Kees de Vos met deze
hobby. Toch ben ik na 3 jaar een echte cursus
gaan volgen bij Luctor et Fermento".
Vruchten
Peter: "Uitgangspunt voor ons is dat we het
fruit niet kopen. We woonden eerst in de stad
en hadden geen eigen fruit en begonnen dus
met wijn maken van bloemen en vruchten, die
we zelf konden plukken of rapen. Nu weten
veel kennissen dat we wijn maken en komt
het fruit zelf naar ons toe. Ook in onze volks
tuin kweken we fruit en andere ingrediënten
voor onze wijnen, zoals pastinaak, appels,
peren, maar ook met rode-, zwarte- en kruis
bessen krijgen we goede resultaten".
Wim: "Eigenlijk alles wat voor handen is en
dat is op fruitgebied erg veel en verschillend.
Vlierbes uit de natuur is het hoofdbestand
deel voor de rode wijn, samen met sleedoorn,
rode- en zwarte bes. De appels, mispels en
witte bes zijn dat voor de witte wijn, maar ook
peterselie kan een leuke lichte wijn geven.
Als je een beetje geïntegreerd bent in Zeeland
is het fruit geen enkel probleem. De natuur
levert genoeg (als je er oog voor hebt.)
En met zoveel fruitkwekers rondom ons is
kroet (minderwaardige appels) geen
probleem".
8