smaak te neutraliseren. Het is een heel bijzon dere avond geworden". "Hoe vaak komt het niet voor dat je ineens met meer fruit zit dan je lief is? Een voorraad jam en sap voor jaren, je misselijk gegeten aan alle bessen en alle vrienden en buren ook al voorzien. Dan wordt het tijd voor iets nieuws, vruchtenwijn maken!". Wim: "Nadat wij na 14 jaar Antillen terug in Nederland waren, was ik op zoek naar een hobby. Een vriend van ons liet ons in 1983 een heerlijke zelfgemaakte vlierbessenwijn proeven. Hierna was ik meteen om en begon in het kielzog van wijnmaker Kees de Vos met deze hobby. Toch ben ik na 3 jaar een echte cursus gaan volgen bij Luctor et Fermento". Vruchten Peter: "Uitgangspunt voor ons is dat we het fruit niet kopen. We woonden eerst in de stad en hadden geen eigen fruit en begonnen dus met wijn maken van bloemen en vruchten, die we zelf konden plukken of rapen. Nu weten veel kennissen dat we wijn maken en komt het fruit zelf naar ons toe. Ook in onze volks tuin kweken we fruit en andere ingrediënten voor onze wijnen, zoals pastinaak, appels, peren, maar ook met rode-, zwarte- en kruis bessen krijgen we goede resultaten". Wim: "Eigenlijk alles wat voor handen is en dat is op fruitgebied erg veel en verschillend. Vlierbes uit de natuur is het hoofdbestand deel voor de rode wijn, samen met sleedoorn, rode- en zwarte bes. De appels, mispels en witte bes zijn dat voor de witte wijn, maar ook peterselie kan een leuke lichte wijn geven. Als je een beetje geïntegreerd bent in Zeeland is het fruit geen enkel probleem. De natuur levert genoeg (als je er oog voor hebt.) En met zoveel fruitkwekers rondom ons is kroet (minderwaardige appels) geen probleem". 8

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2010 | | pagina 10