Wilf* Door: wijnmakers Peter Helleman en Wim de Moor, tevens SLZ vrijwilliger In een voorgaande uitgave van "De Boom In" deden wij een oproep aan lezers of zij, naast de Mobipers, nog meer toepas singen wisten voor het verwerken van streekeigen vruchten. Peter uit Tholen en Wim uit Walcheren bleken dezelfde hobby te hebben en staken de koppen bij elkaar om het volgende artikel te schrijven. In het grote kruidenboek van Matthias De L'Obel van 1581 staan Nederlandse vruchten wijnen vermeld. Deze arts heeft ook nog een poosje in Middelburg gewoond en gewerkt. Toen werden de wijnen vooral als medicijn gebruikt, dus voor de goede kenner is er wei nig veranderd. In 1937 begon men in Kapelle, bij de firma van der Have, met de productie van wijnen van zwarte-, rode- en witte bessen evenals appels en frambozen. Dit om het over tollige fruit te verwerken en zo het inkomen van de fruittelers te verbeteren. Eind jaren '60 was er minder vraag en verminderde de pro ductie in Nederland. In de jaren '70 herontdek ken de amateur wijnmakers deze edele hobby. Waarom wijn maken Peter: "Ik ben in 1975 met wijn maken begon nen. In het najaar van 1974 was ik in de Weald (Sussex, Engeland) met mijn zwager te gast bij Roland. Roland woonde op een heuvel zonder water, gas en licht en was een verwoed wijn maker. Hij maakte wijn van alles dat hij voor handen kreeg. Vlierbessen, paardenbloemen, rozenbottels, maar vooral appels, waarvan hij een sterke cider maakte. Hij liet ons alle wijnen, die klaar waren om te drinken, proe ven afgewisseld met brood, ui en kaas om de Wim en Peter toosten alvast op de nieuwe oogst van de vruchtenwijn van streekeigen vruchten. De Boom In WINTER 2010 Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2010 | | pagina 9