Wilf*
Door: wijnmakers Peter Helleman en
Wim de Moor, tevens SLZ vrijwilliger
In een voorgaande uitgave van "De Boom In"
deden wij een oproep aan lezers of zij,
naast de Mobipers, nog meer toepas
singen wisten voor het verwerken van
streekeigen vruchten. Peter uit Tholen en
Wim uit Walcheren bleken dezelfde hobby
te hebben en staken de koppen bij elkaar
om het volgende artikel te schrijven.
In het grote kruidenboek van Matthias De
L'Obel van 1581 staan Nederlandse vruchten
wijnen vermeld. Deze arts heeft ook nog een
poosje in Middelburg gewoond en gewerkt.
Toen werden de wijnen vooral als medicijn
gebruikt, dus voor de goede kenner is er wei
nig veranderd. In 1937 begon men in Kapelle,
bij de firma van der Have, met de productie
van wijnen van zwarte-, rode- en witte bessen
evenals appels en frambozen. Dit om het over
tollige fruit te verwerken en zo het inkomen
van de fruittelers te verbeteren. Eind jaren '60
was er minder vraag en verminderde de pro
ductie in Nederland. In de jaren '70 herontdek
ken de amateur wijnmakers deze edele hobby.
Waarom wijn maken
Peter: "Ik ben in 1975 met wijn maken begon
nen. In het najaar van 1974 was ik in de Weald
(Sussex, Engeland) met mijn zwager te gast bij
Roland. Roland woonde op een heuvel zonder
water, gas en licht en was een verwoed wijn
maker. Hij maakte wijn van alles dat hij voor
handen kreeg. Vlierbessen, paardenbloemen,
rozenbottels, maar vooral appels, waarvan
hij een sterke cider maakte. Hij liet ons alle
wijnen, die klaar waren om te drinken, proe
ven afgewisseld met brood, ui en kaas om de
Wim en Peter toosten alvast op de nieuwe oogst van de vruchtenwijn van streekeigen vruchten.
De Boom In WINTER 2010 Stichting Landschapsbeheer Zeeland