de start van
fruitrassen
Sinds de start van het project "oude
fruitrassen" bestaat de wens om enkele
Zeeuwseoude fruitrassen weer terug
op het erf en in het landschap te krijgen.
Mede dankzij de vrijwilligers die de oude
rassen op weten te sporen en op naam
kunnen brengen weten we meer van deze
streekeigen soorten. Door deze kennis
kunnen we een betere afweging maken en
de oude rassen "herintroduceren".
Een hypoallergene appel
De bestellijst voor het komende seizoen bevat
een aantal zeer interessante aanvullingen.
Voor het eerst prijkt er tussen de vaak eeu
wenoude rassen zomaar een jonkie dat nog
maar net komt kijken. Hoewel...zomaar? Nee,
deze appel, genaamd Santana, werd in 1997
geïntroduceerd door het Biologisch-Dynamisch
fruitteeltbedrijf Warmonderhof. Het is een
kruising tussen de Elstar en de Priscilla. Deze
knapperige frisse appel heeft de unieke eigen
schap dat hij hypoallergeen is. Dat wil zeggen
dat mensen met een lichte appelallergie hem
goed kunnen eten. Daarnaast is hij veel minder
ziektegevoelig dan de meeste nieuwe soorten.
Met dit nieuwe ras is de gezonde en duurzame
hoogstamfruitboom terug en helemaal van
deze tijd. Het is zeker niet de bedoeling dat de
Santana de aanplant van oude rassen af gaat
remmen. Wel verdient hij een plaats in de rijke
cultuurhistorische hoogstamtraditie die nog
volop in ontwikkeling is.
De andere nieuwe appel
op de lijst is wél een
echt oudje: te weten de
Keiing.Van oudsherin
Vlaanderen bekend als
Rode Keiing, Fijnsteel kei-
ing of Brusselse Bellefleur.
De boom is redelijk tot Keiing appel
zeer groeikrachtig en Foto:Sandra Dobbelaar
matig ziektegevoelig.
Vruchteigenschappen: vast vruchtvlees, zoetzure
smaak. Een mooie appel die goed te bewaren is.
Peren
De perenlijst is aangevuld met een aantal
nieuwe oudjes, zoals de IJsbout. Gegevens over
de exacte ouderdom en herkomst ontbreken,
vermoedelijk is het een inheems ras. De boom