-
De Mobipers foto: Caroline Geluk
Het vullen van de zakken met sap. foto: Caroline Geluk
Pers proces
Mensen rijden af en aan als bijen om een bij
enkorf. Auto's en aanhangers afgeladen met
kisten, manden en kratten appels en peren rij
den het terrein op. Eigenaren uit het hele land
spreken vol trots over de rassen die ze geteeld
hebben en filosoferen over de smaak van het
sap dat daaruit zal resulteren. Wordt het zuur of
zoet, moeten er wat peren bij of niet. Het hele
proces wordt nauwlettend in de gaten gehou
den als de eigen appels de pers in gaan en
de laatste rotte appels worden nog snel even
verwijderd.
Eerst worden de appels gewassen, daarna
geraspt om vervolgens geperst te worden
door de bandpers. Hierna wordt het gefilterd
en gepasteuriseerd. Dan breekt het moment
aan dat het eerste sap stomend uit de machine
stroomt. Omdat het sap verhit wordt tot 80°C is
het nog te warm om te proeven, helaas, maar
de liefhebber wordt niet teleurgesteld en krijgt
een glaasje sap van eigen teelt. Het sap wordt
ingenieus verpakt in een 5 liter bag-in-box. Een
kartonnen doos met daarin een zak met een
handig tapkraantje.
De beste verhouding appels peren
Vanaf 75 kilo appels en peren kunt u bij
Mobipers terecht. Als u peren wilt persen, kunt
u dit het beste samen met appels doen. In een
verhouding van maximaal 30% peer. Perensap
heeft namelijk het zuur van appels nodig, om
een goede bewaring te kunnen garanderen.
De sapopbrengst is ongeveer 70%, dus van 100
kilo appels persen we ongeveer 70 liter sap.
Voor het persen van één liter sap betaalt de
fruiteigenaar €1,00. De gesloten verpakkingen
zijn 2 jaar houdbaar, een geopende verpak
king blijft (ook ongekoeld) 8 weken goed. Het
persen van appels en peren gaat altijd volgens
afspraak. Bij het maken van een afspraak geeft
u door met hoeveel kilo u denkt te komen.
Noten kraken
De oplossing voor de appels sloeg aan, maar
steeds vaker kregen we de vraag of er geen
oplossing was voor het overschot aan walno
ten. Uiteindelijk kwamen we terecht in Frankrijk
bij de olieperser Claude die ieder jaar een
vrachtwagenlading vol gekraakte noten uit
Nederland verwerkt tot notenolie. Na drie jaar
oefenen om het ambachtelijke oliepersproces
De Boom In HERFST 2011 Stichting Landschapsbeheer Zeeland
15