Fruitverwerking
Door: Harry Verkaart, medewerker SLZ
In Nederland leven we in een gematigd
klimaat met seizoenen. Dit betekent dat
we op bepaalde momenten voedsel kun
nen oogsten, soms in overvloed, en op
andere momenten moeten interen op
wat we hebben.
In vroeger tijden was het een levens
noodzaak dat er voedsel verzameld werd
om de winter te overleven. Er is dan
ook gezocht naar methodes om voed
sel te bewaren. Voedsel bewaren is niets
anders dan voorkomen dat het bederft
door invloed van bacteriën en schimmels.
Bacteriën en schimmels kunnen gedood
worden en er kan voorkomen worden dat
ze uitgroeien. En hier speelt met name de
hoeveelheid vocht (water) in het voedsel
een rol. Maar ook moet voorkomen wor
den dat er vraat plaatsvindt door onge
node gasten.
Methodes om voedsel te bewaren
Invriezen
De makkelijkste en snelste manier. Het fruit
of de groente moet schoongemaakt worden
en de groente eventueel eerst geblancheerd.
Deze methode is in 1925 bekend geworden.
Daarvoor werden in de tijd van de opkomst
van de buitenplaatsen ook wel ijskelders aan
gelegd. Hierin werd dan 's winters ijs gebracht
wat uit de vijvers werd gehakt. Dat ijs kon dan
zomers worden gebruikt om eten te koelen.
Van invriezen was toen geen sprake.
Fruit invriezen
18