Fruitverwerking Door: Harry Verkaart, medewerker SLZ In Nederland leven we in een gematigd klimaat met seizoenen. Dit betekent dat we op bepaalde momenten voedsel kun nen oogsten, soms in overvloed, en op andere momenten moeten interen op wat we hebben. In vroeger tijden was het een levens noodzaak dat er voedsel verzameld werd om de winter te overleven. Er is dan ook gezocht naar methodes om voed sel te bewaren. Voedsel bewaren is niets anders dan voorkomen dat het bederft door invloed van bacteriën en schimmels. Bacteriën en schimmels kunnen gedood worden en er kan voorkomen worden dat ze uitgroeien. En hier speelt met name de hoeveelheid vocht (water) in het voedsel een rol. Maar ook moet voorkomen wor den dat er vraat plaatsvindt door onge node gasten. Methodes om voedsel te bewaren Invriezen De makkelijkste en snelste manier. Het fruit of de groente moet schoongemaakt worden en de groente eventueel eerst geblancheerd. Deze methode is in 1925 bekend geworden. Daarvoor werden in de tijd van de opkomst van de buitenplaatsen ook wel ijskelders aan gelegd. Hierin werd dan 's winters ijs gebracht wat uit de vijvers werd gehakt. Dat ijs kon dan zomers worden gebruikt om eten te koelen. Van invriezen was toen geen sprake. Fruit invriezen 18

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2012 | | pagina 20