De van nature aanwezige melkzuurbacteriën worden gestimuleerd zich te ontwikkelen waardoor schadelijke bacteriën geen kans krij gen. Rijk aan vitamine C en melkzuur. Roken Vlees en vis kan gerookt worden. Hierbij wordt water onttrokken aan het voedsel. Afhankelijk van het soort hout wat gebruikt wordt zal de smaak anders zijn. Inmaken Bijv. zuurkool. Drogen In stukjes snijden en op de kachel of in de zon laten drogen. Pekelen Groente, maar ook vlees, wordt in zout ingelegd. Konfijten Dit kan ook met vlees. Vlees wordt dan in vet ingelegd en langdurig bij 90 graden gekookt. Vacuüm verpakken Geeft ook een verlenging van de houdbaar heid. Zuurstof wordt onttrokken. Maar wij die "De Boom In" lezen zijn natuurlijk het meest geïnteresseerd in wat we met de over vloed aan fruit kunnen doen. Je kunt weggeven aan vrienden en familie. Je kunt ook een bordje aan de weg zetten met te koop. Je ziet ook wel eens bordjes met "boerderij verkoop". Ik dacht dan altijd dat de boerderij te koop was. Dat bordje wordt ook wel uitgebreid tot een stalletje. Zo weet ik een oude boerenkar te staan met vlaggetjes eraan, helemaal vol met pom poenen. Een geld potje erbij met wat wisselgeld en je hoeft er niet bij te blijven. Alleen hopen dat er geen oneerlijke mensen langskomen. Appels en peren kun je bewaren door ze in kisten te houden en ze op een droge vorst- vrije plaats te zetten. Of je kunt ze uitspreiden op zolder. In beide gevallen wel af en toe controleren op rot fruit. Ook kun je wel fruit bewaren (niet alle soorten) door ze in de tuin in stro te leggen. Als je een voldoende laag bovenop brengt en met zeil afdekt kan dat geruime tijd de winter doorstaan. Als je ook wat stro tüssen het fruit legt, voorkomt dit een eventuele besmetting van gezond fruit door rot fruit. Fruit kun je dus invriezen maar ook drogen. Om te drogen moet je het in stukjes of plakjes snijden. In een droge zomer zou je het aan een draadje kunnen rijgen en buiten hangen. Maar het mooist is het om het boven een hout- of kolenkachel te hangen. Ook kun je op ovenschaaltjes of bakplaten de plakjes op de kachel laten drogen. Ikzelf schil stoofperen die ik in een pan doe en op mijn houtkachel zet. En iedere dag als ik ga stoken wordt de pan weer opgewarmd. Op den duur wor den zo zelfs mijn "Saint Remy" peren rood. Vroeger werden ook appeltjes naar de bakker gebracht om ze na het broodbakken op de platen te laten drogen. Je kunt je fruit laten persen en er wijn van maken. Alhoewel ik betwijfel of deze methode wordt gebruikt om van een fruit- overschot af te komen. Natuurlijk kun je vergist fruit ook in een wei gooien met dieren en dan genieten van het schouwspel dat zich dan gaat aandienen. Je kunt fruit in alcohol leggen, zoals met boerenjongens (rozijnen in brandenwijn). Je kunt een flesje aan een boom hangen om een klein peertje. Het peertje groeit in de fles. Na de rijping brandewijn erbij en smullen maar! De Boom In HERFST 2012 Stichting Landschapsbeheer Zeeland 19

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2012 | | pagina 21