De van nature aanwezige melkzuurbacteriën
worden gestimuleerd zich te ontwikkelen
waardoor schadelijke bacteriën geen kans krij
gen. Rijk aan vitamine C en melkzuur.
Roken
Vlees en vis kan gerookt worden. Hierbij wordt
water onttrokken aan het voedsel. Afhankelijk
van het soort hout wat gebruikt wordt zal de
smaak anders zijn.
Inmaken
Bijv. zuurkool.
Drogen
In stukjes snijden en op de kachel of in de zon
laten drogen.
Pekelen
Groente, maar ook vlees, wordt in zout ingelegd.
Konfijten
Dit kan ook met vlees. Vlees wordt dan in vet
ingelegd en langdurig bij 90 graden gekookt.
Vacuüm verpakken
Geeft ook een verlenging van de houdbaar
heid. Zuurstof wordt onttrokken.
Maar wij die "De Boom In" lezen zijn natuurlijk
het meest geïnteresseerd in wat we met de over
vloed aan fruit kunnen doen. Je kunt weggeven
aan vrienden en familie. Je kunt ook een bordje
aan de weg zetten met te koop. Je ziet ook
wel eens bordjes met "boerderij verkoop".
Ik dacht dan altijd dat de boerderij te koop was.
Dat bordje wordt ook wel uitgebreid tot een
stalletje. Zo weet ik een oude boerenkar te staan
met vlaggetjes eraan, helemaal vol met pom
poenen. Een geld potje erbij met wat wisselgeld
en je hoeft er niet bij te blijven. Alleen hopen dat
er geen oneerlijke mensen langskomen.
Appels en peren kun je bewaren door ze in
kisten te houden en ze op een droge vorst-
vrije plaats te zetten. Of je kunt ze uitspreiden
op zolder. In beide gevallen wel af en toe
controleren op rot fruit. Ook kun je wel fruit
bewaren (niet alle soorten) door ze in de tuin
in stro te leggen. Als je een voldoende laag
bovenop brengt en met zeil afdekt kan dat
geruime tijd de winter doorstaan. Als je ook
wat stro tüssen het fruit legt, voorkomt dit
een eventuele besmetting van gezond fruit
door rot fruit.
Fruit kun je dus invriezen maar ook drogen.
Om te drogen moet je het in stukjes of plakjes
snijden. In een droge zomer zou je het aan
een draadje kunnen rijgen en buiten hangen.
Maar het mooist is het om het boven een
hout- of kolenkachel te hangen. Ook kun je
op ovenschaaltjes of bakplaten de plakjes op
de kachel laten drogen. Ikzelf schil stoofperen
die ik in een pan doe en op mijn houtkachel
zet. En iedere dag als ik ga stoken wordt de
pan weer opgewarmd. Op den duur wor
den zo zelfs mijn "Saint Remy" peren rood.
Vroeger werden ook appeltjes naar de bakker
gebracht om ze na het broodbakken op de
platen te laten drogen.
Je kunt je fruit laten persen en er wijn
van maken. Alhoewel ik betwijfel of deze
methode wordt gebruikt om van een fruit-
overschot af te komen. Natuurlijk kun je
vergist fruit ook in een wei gooien met dieren
en dan genieten van het schouwspel dat zich
dan gaat aandienen. Je kunt fruit in alcohol
leggen, zoals met boerenjongens (rozijnen
in brandenwijn). Je kunt een flesje aan een
boom hangen om een klein peertje.
Het peertje groeit in de fles. Na de rijping
brandewijn erbij en smullen maar!
De Boom In HERFST 2012 Stichting Landschapsbeheer Zeeland
19