Je kunt fruit in suiker leggen, konfijten of jam maken. Dit kan van allerlei soorten fruit en mengsels. En daarin kun je ook van alles fantaseren. Ik heb nog eens een potje doorn bessenjam gehad waaraan blaadjes munt waren toegevoegd. Maar een grote hoeveel heid fruit kun je ook tot sap verwerken. Je kunt dit laten doen door b.v. "De Mobipers" of het zelf doen. Ik heb een kleine keuken machine, sapcentrifuge, waarmee ik veel sap heb gemaakt. Deze scheidt de pulp van het vloeibare gedeelte. Het vloeibare gedeelte vang ik dan op in een honingvat. Hieraan zit beneden een tapkraan. Als ik dit vat een tijdje laat staan, dit hoeft geen 24 uur, dan tap ik behoorlijk helder sap onderuit, wat ik ver- volgens nog eens door een oud kussensloop laat lopen. Het schuim wat bovenop drijft kan vervolgens ook nog eens door dat kussensloop en uitlekken. Vervolgens doe ik de sap in fles sen of potten met een schroefdeksel en weck ik tenminste een half uur bij zeventig graden. Het overblijvende schuim kook ik nog eens en doe dan heet in potten tot de rand. Potten even op zijn kop zetten en daarna heb ik iets wat een beetje op appelmoes lijkt. Sinds kort heb ik nu ook nog een pers. De prut die ik overhoud doe ik in weer diezelfde kussensloop. Eigenlijk doe ik twee kussenslopen in de pers, aan weerszijde van de lang trekschroef. En die vul ik dan met prut. Op deze manier komt er geen fijn spul uit de pers (behalve als de slopen scheuren wan neer ze toch een beetje afgeleefd zijn). Pruimen, bessen, aardbeien, bramen etc. doe ik na het plukken en schoonmaken in de vriezer. Zo spaar ik op tot ik een voorraad heb die genoeg is om te persen. Het voordeel van invriezen is dat het sap beter vrij komt (eigenlijk net als bij koken). En dan nadat ik alles geweckt heb, en de kelder weer vol staat, is het af en toe een fles of pot pakken en genieten van mijn eigen sap. Of weggeven aan vrienden. 20 Fruit wecken Foto: SLZ

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2012 | | pagina 22