Je kunt fruit in suiker leggen, konfijten of
jam maken. Dit kan van allerlei soorten fruit
en mengsels. En daarin kun je ook van alles
fantaseren. Ik heb nog eens een potje doorn
bessenjam gehad waaraan blaadjes munt
waren toegevoegd. Maar een grote hoeveel
heid fruit kun je ook tot sap verwerken. Je
kunt dit laten doen door b.v. "De Mobipers"
of het zelf doen. Ik heb een kleine keuken
machine, sapcentrifuge, waarmee ik veel sap
heb gemaakt. Deze scheidt de pulp van het
vloeibare gedeelte. Het vloeibare gedeelte
vang ik dan op in een honingvat. Hieraan zit
beneden een tapkraan. Als ik dit vat een tijdje
laat staan, dit hoeft geen 24 uur, dan tap ik
behoorlijk helder sap onderuit, wat ik ver-
volgens nog eens door een oud kussensloop
laat lopen. Het schuim wat bovenop drijft kan
vervolgens ook nog eens door dat kussensloop
en uitlekken. Vervolgens doe ik de sap in fles
sen of potten met een schroefdeksel en weck ik
tenminste een half uur bij zeventig graden. Het
overblijvende schuim kook ik nog eens en doe
dan heet in potten tot de rand. Potten even op
zijn kop zetten en daarna heb ik iets wat een
beetje op appelmoes lijkt. Sinds kort heb ik nu
ook nog een pers. De prut die ik overhoud doe
ik in weer diezelfde kussensloop. Eigenlijk doe
ik twee kussenslopen in de pers, aan weerszijde
van de lang trekschroef. En die vul ik dan met
prut. Op deze manier komt er geen fijn spul uit
de pers (behalve als de slopen scheuren wan
neer ze toch een beetje afgeleefd zijn).
Pruimen, bessen, aardbeien, bramen etc. doe
ik na het plukken en schoonmaken in de
vriezer. Zo spaar ik op tot ik een voorraad heb
die genoeg is om te persen. Het voordeel van
invriezen is dat het sap beter vrij komt (eigenlijk
net als bij koken). En dan nadat ik alles geweckt
heb, en de kelder weer vol staat, is het af en
toe een fles of pot pakken en genieten van mijn
eigen sap. Of weggeven aan vrienden.
20
Fruit wecken
Foto: SLZ