Snoeibeitels //GS Door: Jan Ruissen, vrijwilliger van het Fruitteeltmuseum te Kapelle Snoeien is een noodzakelijke, maar tevens een arbeidsintensieve bezigheid in de fruit teelt. Noodzakelijk omdat daardoor de bomen vitaal en voldoende open blijven, zodat ook binnenin voldoende bloemen en vruchten kunnen worden gevormd. Arbeidsintensief omdat het toch nog hoofd zakelijk handwerk is. Een groot deel van de winter, als de bomen in rust zijn, wordt dan ook aan de snoei besteed. Het is dan niet de meest plezierige tijd om buiten te werken. Vormsnoei Vroeger was de vormsnoei heel belangrijk. Bij de grote boomvormen als hoogstam en struik moest in de eerste jaren veel aandacht aan de boomvorm worden besteed, om daardoor de toegemeten ruimte later zo goed mogelijk te benutten. De vruchtbaarheid werd daarmee bewust uitgesteld. Voor de kweek en het vormen van hoogstammen en grote struiken was veel vakkennis nodig. Hij moest vooral de groeireacties van de bomen kennen. Sommige snoeiers waren daarin echte kunstenaars. De "echte" snoeier hanteerde daarbij alleen het snoeimes, want met een snoeischaar maakte je te ruwe wonden. Bij de snoeilessen werd zeer veel aandacht aan de snoei besteed. De leerling moest precies aan de leraar kunnen uitleggen waarom een tak werd weggesnoeid of ingekort. En pas na vele lessen mocht hij, onder toezicht van de leraar, zelf een boom snoeien. De leerlingen van een groep kwamen één voor één aan de beurt en de rest keek toe.

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2014 | | pagina 10