Fruitactiviteiten
wmzi -1 i
r
Door: Caroline Geluk, medewerker SLZ
Een hoogstamboomgaard is leuk,
mooi voor het landschap en ecologisch
verantwoord. Maar wat te doen met
al dat fruit? Persen tot lekker sap,
inmaken, appelstroop, appelmoes,
drogen, uit het vuistje, appeltaart
maken of weggeven. Vaak blijven er
dan nog steeds appels over. Wij hebben
een aantal activiteiten bedacht waarbij
al dat Zeeuwse hoogstamfruit gebruikt
kan worden.
Kruiden plukken voor de maaltijd
Appelsap
Natuurlijk organiseren we ook dit jaar weer
een aantal Hoogstamfruitdagen waarbij men
de eigen appels en peren kan persen tot
heerlijke natuurlijke sap. Omdat onze vaste
relatie de 'Mobipers' uit Zoelen is gestopt,
hebben we Frédéric Lerouge van de Mobiele
fruitpers uit Zevergem (België) bereid gevon
den om op deze dagen te komen persen.
We hebben 3 data gereserveerd waar je je
hoogstamfruit kan komen laten persen:
zaterdag 26 september Hoogstamfruitdag
Erfgoeddag te Vrouwenpolder
vrijdag 2 oktober Kookstudio boerderij
"De Drie Hoefijzers" te Heikant
vrijdag 9 oktober Boomgaardterras
VAN BUITEN UIT® te Wolphaartsdijk
Aanmelden voor het persen van hoogstam
fruit alleen via:
De Mobiele Fruitpers Zevergem (België)
info@mobielefruitpers.com of
tel: +32 475 26 24 80
Appelwijn
Bij het Zeeuws amateur wijnmakersgilde
'Luctor et Fermento' te Kortgene, kun je je
eigen appels laten persen tot wijn. Het is de
bedoeling dat je zelf op zaterdag 3 oktober
maximaal 1 kist (circa 20 kg) appels bij hen in
Kortgene brengt. Je krijgt dan uitleg over het
proces. Daarna worden alle appels geperst en
op "gist" gezet. Na verloop van tijd (voor de
Kerst van 2015) kom je weer langs en wordt de
Zeeuwse appelwijn afgevuld. De wijn doen ze
standaard in een (schone) jerrycan van 10 liter
die je mee naar huis krijgt, waarna je dit zelf na
verloop van tijd in eigen flessen kun doen. De
appelwijn is niet alleen afkomstig van de eigen
hoogstamfruitbomen, maar een product van
alle deelnemers. Voorwaarde is dan ook dat het
fruit van een Zeeuwse hoogstamboomgaard
afkomt en onbespoten is.
Mocht je je "eigen" wijn willen maken, dan
kan dit via de reguliere beginnerscursus wijn
maken van het Gilde. Meer informatie hierover
kun je vinden op: www.luctoretfermento.nl
Aanmelden tot 28 september: maak de totale
kosten, 20,- over op rekening IBAN: NL93
RABO 0380 5172 56 - o.v.v. Zeeuwse appelwijn
maken, en stuur een e-mail met je naam en
telefoonnummer en eventueel voorkeur voor
ochtend- of middag sessie van zaterdag 3
oktober aan info@slz.landschapsbeheer.nl.
Wees snel want er is beperkt plaats.