Fruitactiviteiten wmzi -1 i r Door: Caroline Geluk, medewerker SLZ Een hoogstamboomgaard is leuk, mooi voor het landschap en ecologisch verantwoord. Maar wat te doen met al dat fruit? Persen tot lekker sap, inmaken, appelstroop, appelmoes, drogen, uit het vuistje, appeltaart maken of weggeven. Vaak blijven er dan nog steeds appels over. Wij hebben een aantal activiteiten bedacht waarbij al dat Zeeuwse hoogstamfruit gebruikt kan worden. Kruiden plukken voor de maaltijd Appelsap Natuurlijk organiseren we ook dit jaar weer een aantal Hoogstamfruitdagen waarbij men de eigen appels en peren kan persen tot heerlijke natuurlijke sap. Omdat onze vaste relatie de 'Mobipers' uit Zoelen is gestopt, hebben we Frédéric Lerouge van de Mobiele fruitpers uit Zevergem (België) bereid gevon den om op deze dagen te komen persen. We hebben 3 data gereserveerd waar je je hoogstamfruit kan komen laten persen: zaterdag 26 september Hoogstamfruitdag Erfgoeddag te Vrouwenpolder vrijdag 2 oktober Kookstudio boerderij "De Drie Hoefijzers" te Heikant vrijdag 9 oktober Boomgaardterras VAN BUITEN UIT® te Wolphaartsdijk Aanmelden voor het persen van hoogstam fruit alleen via: De Mobiele Fruitpers Zevergem (België) info@mobielefruitpers.com of tel: +32 475 26 24 80 Appelwijn Bij het Zeeuws amateur wijnmakersgilde 'Luctor et Fermento' te Kortgene, kun je je eigen appels laten persen tot wijn. Het is de bedoeling dat je zelf op zaterdag 3 oktober maximaal 1 kist (circa 20 kg) appels bij hen in Kortgene brengt. Je krijgt dan uitleg over het proces. Daarna worden alle appels geperst en op "gist" gezet. Na verloop van tijd (voor de Kerst van 2015) kom je weer langs en wordt de Zeeuwse appelwijn afgevuld. De wijn doen ze standaard in een (schone) jerrycan van 10 liter die je mee naar huis krijgt, waarna je dit zelf na verloop van tijd in eigen flessen kun doen. De appelwijn is niet alleen afkomstig van de eigen hoogstamfruitbomen, maar een product van alle deelnemers. Voorwaarde is dan ook dat het fruit van een Zeeuwse hoogstamboomgaard afkomt en onbespoten is. Mocht je je "eigen" wijn willen maken, dan kan dit via de reguliere beginnerscursus wijn maken van het Gilde. Meer informatie hierover kun je vinden op: www.luctoretfermento.nl Aanmelden tot 28 september: maak de totale kosten, 20,- over op rekening IBAN: NL93 RABO 0380 5172 56 - o.v.v. Zeeuwse appelwijn maken, en stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer en eventueel voorkeur voor ochtend- of middag sessie van zaterdag 3 oktober aan info@slz.landschapsbeheer.nl. Wees snel want er is beperkt plaats.

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2015 | | pagina 6