Op het bijensymposium in Zeeland op 12 mei sprak Koos Biesmeijer over de economische waarde van bestuiving. Dit is een heel belang rijk aspect, met name voor fruittelers. Voor degenen die toen niet aanwezig waren, of het verhaal nog eens willen nalezen volgt hier een beknopte samenvatting. Het gaat de laatste tijd vaak over hoe slecht het gaat met 'de bijen. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? De meeste mensen kennen de honingbij, die door imkers gehouden wordt en honing maakt, maar dat is niet alles. In Nederland zijn nog veel meer soorten bijen, zo'n 360 in totaal! Deze soorten leven allemaal in het wild, zonder imker. Veel daarvan zijn waarschijnlijk onbekend, maar niet allemaal. Zo zijn hommels bijvoorbeeld ook bijen. Alleen al daarvan zijn er in Nederland 29 verschillende soorten. Hommels leven net als honingbijen in kolonies, maar de rest van de wilde bijen zijn solitair en leven dus alleen. Zo zijn er bijvoor beeld ook zandbijen, metselbijen, behanger bijen en groefbijen. Waarom vinden we het nu zo erg dat het slecht gaat met de bijen? Bijen (en andere insecten) zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de bestuiving van onze gewassen. Zo worden alle tomaten in de kas bestoven door hommels en zouden wij geen chocolade kunnen eten als knutjes, kleine steekvliegjes, in de tropen de cacaobloemen niet zouden bestuiven. Dit zijn twee voorbeelden van gewassen die door een specifieke bestuiver wordt bestoven. Hommels zetten speciale 'buzz' bestuiving in om de stuif-

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2017 | | pagina 6