Wat moet je met
al dat fruit?
Cider?
Door: Wim en Gezina de Moor, vrijwilligers SLZ
Wanneer ik dit zit te schrijven, is het buiten
een groot schilderij. Wat een pracht heb
ben we toch met al die bloesems om ons
heen. En straks ook weer zo'n overdaad
aan fruit.
Als vrijwilliger zit ik nu 15 jaar bij SLZ
in de Hoogstamfruitbrigade. Het is een
hechte groep van 10 personen. En elk jaar
verbaas ik me weer over het geringe
gebruik van de vruchten. Oké, menigeen
maakt gebruik van de mobiele fruitpers
maar lang niet iedereen. En er wordt ook
chutney, appelmoes en jam gemaakt.
Maar als ik dan nog al dat fruit op de
grond zie liggen denk ik steeds: "Allemaal
wijn, allemaal cider." Cider is nog niet zo
ingeburgerd in Zeeland. Vandaar mijn
pleidooi voor het maken van cider!
Het zelf maken van cider is geen ingewik
kelde bezigheid. Begin met het verzame
len van beugelflessen van bv. Grols. Plukje
appels als ze rijp zijn en nog niet van de
boom vallen. Valfuit is alleen te gebruiken
als je het voor je neus ziet vallen. Ben je
een of twee dagen later, dan is de kans op
besmetting al aanwezig en ook kans op
Alle foto's: Gezina de Moor
een grondsmaak. Dan is het een kwestie
van de appels versnipperen. Natuurlijk is
het dan gemakkelijk als je lid bent van ons
wijnmakersgilde Luctor et Fermento. Zij
hebben allerlei apparaten die het leven
van een cidermaker gemakkelijker maakt.
Na het versnipperen doe je de pulp in een
gazen zak in een centrifuge. Deze slingert
het sap naar buiten en de droge pulp blijft
in de zak. Een kilo appels levert gemiddeld
650 ml sap op. Het sap heeft genoeg
vruchtensuikers in zich voor een alcohol
percentage van rond de 6%; dit is mooi
voor een frisse koele drank. Het sap in een
grote fles (10,15 of 20 liter) gieten, een
enzym en gist erbij en Klaar is Kees of hoe
je heten mag. Vergeet niet een waterslot
te plaatsen! Zet de fles op een plaats met
kamertemperatuur; iets warmer mag
ook. Het enzym en de gist kun je via
internet bestellen of toch weer bij ons
gilde.
Na een dag of 2 moet het hele spul
staan te gisten en dat duurt ongeveer
4 tot 6 weken. Geniet van het geluid en
de gistlucht. Als het sap de wijn),
bijna helder is komt het bottelen aan
de beurt. Via een slangetje ga je de
grondig gereinigde beugelflessen
vullen. Eerst voeg je 6 gram suiker
(1,5 suikerklontje) en een paar korrel
tjes droge gist toe. Dit is noodzakelijk
voor het nagisten op de fles.
Bovendien blijven die koolzuurbolle-
tjes die normaal via het waterslot naar
buiten gaan, nu als leuke bubbeltjes in
je cider. Zo krijg je bruisende cider.
Wij (het wijngilde) starten half februari
en half april gaan we bottelen. En dan
in juli op je terras in de ondergaande
zon heerlijk genieten van een koude
cider! Veel voorpret en proost.
Voor meer hulp en gebruik van appara
tuur; kijk eens op de site www.luctor
etfermento.nl. En zij helpen u graag
verder.
22
Landschapsbeheer Zeeland Herfst 2019 Samenwerken aan ons cultuurlandschap