Wat moet je met al dat fruit? Cider? Door: Wim en Gezina de Moor, vrijwilligers SLZ Wanneer ik dit zit te schrijven, is het buiten een groot schilderij. Wat een pracht heb ben we toch met al die bloesems om ons heen. En straks ook weer zo'n overdaad aan fruit. Als vrijwilliger zit ik nu 15 jaar bij SLZ in de Hoogstamfruitbrigade. Het is een hechte groep van 10 personen. En elk jaar verbaas ik me weer over het geringe gebruik van de vruchten. Oké, menigeen maakt gebruik van de mobiele fruitpers maar lang niet iedereen. En er wordt ook chutney, appelmoes en jam gemaakt. Maar als ik dan nog al dat fruit op de grond zie liggen denk ik steeds: "Allemaal wijn, allemaal cider." Cider is nog niet zo ingeburgerd in Zeeland. Vandaar mijn pleidooi voor het maken van cider! Het zelf maken van cider is geen ingewik kelde bezigheid. Begin met het verzame len van beugelflessen van bv. Grols. Plukje appels als ze rijp zijn en nog niet van de boom vallen. Valfuit is alleen te gebruiken als je het voor je neus ziet vallen. Ben je een of twee dagen later, dan is de kans op besmetting al aanwezig en ook kans op Alle foto's: Gezina de Moor een grondsmaak. Dan is het een kwestie van de appels versnipperen. Natuurlijk is het dan gemakkelijk als je lid bent van ons wijnmakersgilde Luctor et Fermento. Zij hebben allerlei apparaten die het leven van een cidermaker gemakkelijker maakt. Na het versnipperen doe je de pulp in een gazen zak in een centrifuge. Deze slingert het sap naar buiten en de droge pulp blijft in de zak. Een kilo appels levert gemiddeld 650 ml sap op. Het sap heeft genoeg vruchtensuikers in zich voor een alcohol percentage van rond de 6%; dit is mooi voor een frisse koele drank. Het sap in een grote fles (10,15 of 20 liter) gieten, een enzym en gist erbij en Klaar is Kees of hoe je heten mag. Vergeet niet een waterslot te plaatsen! Zet de fles op een plaats met kamertemperatuur; iets warmer mag ook. Het enzym en de gist kun je via internet bestellen of toch weer bij ons gilde. Na een dag of 2 moet het hele spul staan te gisten en dat duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Geniet van het geluid en de gistlucht. Als het sap de wijn), bijna helder is komt het bottelen aan de beurt. Via een slangetje ga je de grondig gereinigde beugelflessen vullen. Eerst voeg je 6 gram suiker (1,5 suikerklontje) en een paar korrel tjes droge gist toe. Dit is noodzakelijk voor het nagisten op de fles. Bovendien blijven die koolzuurbolle- tjes die normaal via het waterslot naar buiten gaan, nu als leuke bubbeltjes in je cider. Zo krijg je bruisende cider. Wij (het wijngilde) starten half februari en half april gaan we bottelen. En dan in juli op je terras in de ondergaande zon heerlijk genieten van een koude cider! Veel voorpret en proost. Voor meer hulp en gebruik van appara tuur; kijk eens op de site www.luctor etfermento.nl. En zij helpen u graag verder. 22 Landschapsbeheer Zeeland Herfst 2019 Samenwerken aan ons cultuurlandschap

Tijdschriftenbank Zeeland

Landschapsbeheer Zeeland - de Boom in | 2019 | | pagina 13