HET KWEEKEN VAN KRUIDEN IN r licht lucht zou ruimte OOK HIER ZELFVOORZIENING Belangrijke facioren MISSCHIEN dat sommige menschen mij voor ouderwetsch gaan verslijten, wie schrijft er tegenwoordig nu nog een artikel over het kweeken van kruiden in eigen tuin? Ouderwetsch is het kweeken van kruiden zeer zeker, daar heeft men gelijk in, immers onze voorouders hielden zich er in de middeleeuwen druk mee bezig, toen, was er bijna geen groo- te buitenplaats, of men trof een gedeelte aan, dat als kruidentuin was ingericht. Ook in de kloostertuinen hield men zich bezig met het kweeken van kruiden, waar echter meer ge neeskruiden gekweekt werden. Of het nu de moeite waard1 is om kruiden in eigen tuin te kweeken? Zeker, op het oogen- blik is dat wel het geval, immers vele krui den die men anders uit de Oost kreeg, zal men thans geheel of gedeeltelijk moeten missen, zoodat het zeker zaak is, naar iets om te zien, dat deze kruiden zou kunnen vervangen. Kan men in eiken tuin kruiden kweeken? Neen, dat gaat niet, zoo'n tuintje moet aan bepaalde eischen voldoen. Indien men riet over voldoende ruimte beschikt behoeft men er niet aan te beginnen, ook aan den bodem stellen de kruiden bepaalde eischen, doch daaraan kan men gemakkelijk voldoen. Met één ding moet men echter zeer zeker reke ning houden, kruiden "moeten in de vollen zon groeien, ze gedijen wel in de schaduw, doch daar gaat de heerlijke geur verloren, waar het juist bij de meeste kruiden om te doen- is Lucht, licht, zon en ruimte, dat zijn een paar factoren, die men bij het kweeken van krui den niet verwaarloozen mag, daarom behoeft men er in een stadstuintje, dat v^-n alle kan ten door huizen is ingesloten, niet veel heil van te verwachten. - Heeft men een bloementuin achter het 'huis, of een stuk dat men als groentetuin heeft in gericht, dan kan men daar heel goed een stukje van benutten voor het kweeken van kruiden. Natuurlijk moet men voor een diepe grondbewerking zorgen. Ook de bemesting is van veel belang, men moet er rekening mee houden, dat men van de meeste kruiden de bladeren noodig heeft, hoe meer bladeren er dus aan de planten komen,'des te meer kan men ook oogsten. Voor veel bladeren moet men met stikstof mesten, hetgeen men het best bereikt door stalmest te gebruiken. Bevat de grond voldoende humus, dan kan men ook heel goed kunstmest gebruiken, ik noem IJ bijv. de AlS.P. korrels, natuurlijk kan men ook een ander merk gebruiken, er zijn meer goe de. Alleen, men moet een samengestelden kunstmest hebben, waarvan het percentage 6tikstof het hoogst is, elke leverancier kan U daaraan helpen, zoodat vergissen r.iet moge lijk is. Dezen kunstmest kan men na de gronde bewerking uitstrooien, bijv. juist voor het planten o." zaaien, het is voldoende den mest met een schoffel of een hark even onder den grond te wérken. Twee groepen, Or.ze kruiden kan men in een tweetal groepen verdeelen, namelijk de vaste en de eenjarige gewassen, beide sooTten kan men heel goed in den tuin kweeken. Nu is 't zaaien van kruiden natuurlijk al heel goedkoop, doch sommige gewassen missen dan dat heerlijke aroma, waar het juist om begonnen is. Is men in de gelegenheid om planten bij een kweeker te koopen, dan kan men dat natuurlijk veel be ter doen, men weet dan zeker dat men de goede soorten krijgt. Overblijvende kruiden kan men precies als onze gewone vaste planten in den tuin behandelen. Staan ze eenmaal een jaar of vier, vijf op denzelfden plaats, dan. zal men ze eens op moeten nemen, om ze weer elders op een hoekje uit te planten. Sommige pollen zijn dan zoo groot geworden, dat men ze moet scheuren, de meeste menschen gooien dan het buitenste gedeelte weg en planten de midden stukken weer op, dat is echter geheel verkeerd, de middenstukken zijn het oudste, daarom moet men deze niet meer opplanten, doch juist de buitenste stukken, men verjongt dan die planten. Dragon is een overblijvende plant, die men ook wel kan zaaien, doch de planten missen dan vaak het aroma, daarom kan men hier- van beter een paar planten koopen. Dragon verlangt een drogen, maar toch voedzamen grond, en een standplaats in de volle zon, denkt U vooral om die zon, dat is van veel be lang. Zoodira de bloempjes te voorschijn ko men, moet men deze verwijderen, daar anders het aroma verloren raakt. Dragon wordt ge bruikt bij de sla en. bij het inmaken van ver schillende zuren. Bieslook moet men ook aanplanten, dat 'lijkt wel zeer sterk op het bekende Engelsche gras alleen de lucht verraad wel, dat men met een soort van uien te doen heeft. De fijne pijp- blaadjes kan men den geheelen zomer afsnij den, "om ze over de sla te gebruiken. Kruisemunt is ook een 'heerlijk kruid, het wordt gebruikt voor sausen en wist U dat men er ook een heerlijke thee van kan zetten? In NoordAfrika wordt het aftreksel er van ook gedronken, daar gebruikt men bijkans niet anders. Men kan het pfecies zooals gewo ne thee zetten, een handvol bladeren in den theepoj, en het een minuut of tien laten trek ken. Wel, het zal U heusch meevallen en geeft vanzelf een reuzenbesparing op de thee. Citroen-melisse wordit ook veel gebruikt, de blaadjes hebben een sterken citroengeur en worden gebezigd voor de bereiding van bowl en als toekruid voor soepen en sausen, vleesch en champignongerechten, terwijl men het ook bij de paling en haring gebruikt, voor ha ring zal men het echter helaas voorloopig wel r.iet noodig hebben. Salie treft men niet veel meer aan, dat is wel .jammer, men moet het nu heusch maar eens aanplanten, men kan het gebruiken voor de bekende saliemelk; nu we zoo slecht in de kof fie en thee zitten, kan de salie nog een uit komst geven. In den zomer moet men de blaadjes plukken, voor den winter kan men de takjes gebruiken, hetTs min of meer een half-heester. De blaadjes kunnen ook gebruikt worden als toekruid bij soepen en sausen, ook voor vleeschgroenten. Natuurlijk zijn er nog een'fröot aantal over blijvende kruiden, die ik hier niet genoemd heb, doch ze alle te ncemen, zou mij veel te ver voeren, liever geef ik U nog een paar een jarige kruiden op, die men dus in Maart- April, in den tuin, op een zonnig hoekje kan uitzaaien. Boonenkruid kan men ooik in den tuin niet missen. Zoodra de tuinboor.en eenmaal komen heeft men ook het boonenkruid noodig, het geeft aan de tuinboonen een heerlijken bij smaak. Wil men het-kruid op den juisten tijd gereed hebben, dan moet men juist niet het bloeien van de boonen zaaien. Boonenkruid kan men ook gebruiken bij het inmaken van augurken, doch dan dient men in Juni nog maals te zaaien. Het is natuurlijk niet noodig veel van deze kruiden te zaaien, meestal heeft men aan een hoekje van een halven vierkan ten meter al genoeg. Tuinkers is zeer gewild bij de kievitseieren, men kan het in April op een zonnig plekje uitzaaien, doch het gaat ook heel goed in' een kistje binnenshuis. Het zaad moet men in het kistje behoorlijk vochtig houden, doch het is niet noodig de zaden met aarde te bedekken. Niet alleen voor de kievitseieren, doch ook voor de boterham is tuinkers met zout een lekkernij. Peterselie kan in geen tuin gemist worden, ook deze kruiden kan men dikwijls niet in vol doende boeveelheid aan de groentekar krij- Van boven naar beneden: DragonDille en Borage.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 12