EN TUIN De hof bij de boerderij gen lat bet alle aanbeveling verdient, wat in tuin uit te zaaien. Peterselie kan men ook x>n in den vollen grond uitzaaien, alle s zaden liggen een heelen tijd voor dat ntkiemen, daarom kan men het zaad bet -st in vochtig zand voorkiemen, men laai dan eerst een paar dagen in de war me er staan. Men kan gewoon op rijtjes zaa aen behoeft er niet zoo veel van uit te zaa aar men het kruid meermalen in den zon an afsnijden, men mag dar.' echter nie liep snijden, de hartblaadjes dus zoo- vee! ;elijk zién te sparen. Aan tien gram hee ;n voor een normaal gezin van vier per al wel genoeg. Zaait men later in' der er nogmaals, dan zit men den gehee- len t in de versche peterselie. Sni rie kam men o(p soortgelijke wijze be ha; t, alleen zal men deze in den zomer nog i een paar maal moeten zaaien, daar het zoo gemakkelijk meer aangroeit als de selie. Kn ene heeft men ook noodig, doch die mo tn eerst in' een warmen bak zaaien, het voor een leek natuurlijk niet zoo ge- ma k is, daarom kan men in Mei beter pla van den kweeker koopen, duur zijn ze nle ir behoeft men het dus niet om te lab nolselderie moet men een weinig in een je planten, daar ze, vooral als ze jong ziji 1 gauw last van de droogte hebben. Vei a den zomer raken deze kuiltjes van- zel het schoffelen wel dicht. Tegen dat het vriezen moet men de knollen uit den grc oien en ze op een vorstvrije plaats bij' ;en kelder, in wit zand bewaren, men kaj an den geheelen winter van profitee- rei Pr< en we natuurlijk ook niet willen mis sen i kan deze half April op een wacht- be< aaien, om ze daarna, als de vroege gro van het land zijn, op dat leeggeko- me - uit te planten. Prei moet men diep pla zeker in geultjes van tien centimeter die odra men verder -in den zomer komt, scl men deze geultjes geleidelijk dicht, het er om, een zoo lang mogelijk wit ge- de* in de prei te krijgen. Tegen den win ter mien de planten met wortel en al op- nei >m ze bij elkaar op te kuilen, zoodat all* et bovenste groene gedeelte boven dei id uitkomt. Daarna moet er een beet je of blad tusschen, dit om de planten teg vorst te beschermen. Dil rdit gebruikt bij het inmaken van koi mers, augurken en zuurkool, men mo dan de groene, onrijpe zaadkroontjes vo< ruiken. De blaadjes geven een der lek- kei ie kruiden bij de sla en spinazie, de joi: engels kan* men bezigen voor het b6- rei an vischsausen. Bo can in FebruariMaart in den vollen gfc orden uitgezaaid. Het wordt gebruikt bij ia. De jonge blaadjes worden daartoe al cort op den grond afgesneden, indien me gewas niet te lang laat worden, loo- pei ionge plantjes wel weer uit en kan me t kruid nog een keer gebruiken. Het kn eft een komkommerachtigen smaak. He :it zeer sterk en kan ook als spinazie gej worden, de opbrengst is nog grooter da de spinazie. De blauwe bloempjes kn ook als versiering van de kropsla ge- bn orden. Ko ex is ook een eenjarig gewas, waarvan de i gebruikt worden als specerij in blad- gr< Ook bij het maken van kruiden- azi iï Koriander heel goed dienst doen, ter et ook bij de bereiding van likeur en sui rken gebezigd kan worden. Ka is al een heel bekend kruid. De blo is worden alleen gebruikt voor het bel huismiddel. Zoodra de eerste bloemp jes openen, moeten ze geplukt worden, da n de schaduw drogen. Ke s thans ook een onmisbaar kruid. Het fiji lid wordt gebruikt bij andijvie en kr< de fijne bladeren hebben een heerlij ke! ar anijs smakenden geur. Om steeds ovi i bepaalde hoeveelheid te beschikken, mi lermalen gezaaid worden. We kunnen bij seld om de vier weken een klein hoek je i. Te e nog het Lepelblad, dat eigenlijk nu i tweejarige plant is, doen die men nu oo iet voorjaar moet uitzaaien. De blade- rei den als toekruid in 'soepen en sauzen ge ze hebben een eenigszins mosterd- ac smaak. Van boven naar beneden: Koriander, Kamille, Kervel en Lepelblad. A7U de sneeuw het land bedekt, terwijl ik dit schrijf weten wij buitenmenschen toch wel dat de dag na dert waarop de natuur ontwaakt en wij onze aandacht weer moeten wijden aan de voedselproductie. En zoo is het in het groot, maar zoo is het ook in het klein op het terrein dat ik met den hof zou willen betitelen, de plek waar de groenten worden geteeld, waar de bloemen staan, en hieronder reken ik ook de fruitboomen bij de boerderij. Met de Redactie van De Landstand sprak ik af weke lijks U in deze rubriek over de teelt van groenten, bloe men en vruchten te vertellen, U iets mee te deelen over de tijd van /aaien, van planten, van oogsten. Maar ook om U tijdig te waarschuwen als U moet ingrijpen om schade te voorkomen door ziekten en ongedierten die onze hof belagen. Nu weet ik dat de cultuur van groenten en bloemen zoo wel als van vruchten op de boerderij zoo oud is als het boerenbedrijf zelf maar ook weten wij allen dat juist die cultures niet altijd gelijken tred hebben gehouden met de nieuwere kweekmethoden die overigens in het groot bedrijf werden toegepast. Zeker is het dat van dien hof over het algemeen veel meer te maken is hoewel dat ook op onderscheiden plaatsen sterk uiteenloopt. Om een enkel voorbeeld te noemen. Reeds tientallen jaren kweekt men in Zeeuwsch Vlaanderen ook in kleinere tuinen bij de boerderij en in de dorpen witlof, daar dikwijlts bitter- pee genaamd en dat geeft ook volgens de eenvoudige methoden die men bij de' wintercultuur toepast, toch heel goede resultaten. En nu de nieuwe voedingsleer ons op de belangrijkheid heeft gewezen van de versche groenten bij onze maaltijden nu is het toch ook wel heel belangrijk dat ook in breedere kringen in onzen boeren stand kennis gemaakt wordt met deze eenvoudige cul tuur die zulke goede resultaten geeft. Vooral als ik denk aan de Veluwe waar men de groenteteelt nog veelal be perkt tot enkele soorten, sla, andijvie, boonen en bieten in den zomer, boerenkool en inmaak in den winter. Op vele boerderijen kweekt men nimmer zomerwortels omdat ze zoo pierig worden, maar men weet niet dat de oorzaak hiervan dikwijls ligt in het gebruik van ver sche mest. Zoo zijn er tal van kleine wenken te geven, die misschien voor sommigen overbekend, voor anderen van groot belang zijn. Wij zouden het dan ook op prijs stellen indien de lezers gebruik willen maken van de gelegenheid om vragen te stellen, vragen over den bloemhof in enger en zin, vragen over den groentetuin of over de vruchtboomen. Daar waar het grootcultures be treft zullen onze bij uitstek deskundige medewerkers op dit gebied deze vragen zeker willen beantwoorden, voor den eigelijken hof, meer of minder het terrein van de boerin, zullen de vragen in deze rubriek behandeld worden. Als inleiding zou ik thans willen wijzen op de groote waarde van goede grondbewerking voor de teelt van groenten en bloemen. Het is thans de tijd om de grond *e bewerken zoodra de weersgesteldheid dit toelaat. Over het algemeen gebeurt dat in den hof een beetje te op pervlakkig. Het is logisch omdat in dien zelfden tijd er nog zooveel ander werk op de boerderij is, dat men den hof een beetje overhaast bewerkt. En als dat jaren ach tereen gebeurt dan komt er onder een betrekkelijk dunne teeltlaag een vaste laag, die vocht moeilijk doorlaat en de teelt van diepwortelende gewassen ongunstig beïnvloed. In ieder geval zouden wij miTistens anderhalve steek diep willen spitten en daarbij zorg dragen, dat de bovensteek boven blijft. Tegelijk met het bewerken van den grond wordt dan ook gemest en daarbij moeten wij bedenken dat de groentetuin meer mest vraagt dan de meeste landbouwgewassen. Bij het bemesten met stalmest is een dubbele hoeveelheiddie men in den landbouw gewoon is te geven, gewenscht. Toch is er op dezen regel meer dan een uitzonderi7ig. Voor die uitzonderingen is het noodig dat wij tevoren bepalen waar de producten komen te staan, die wij te len willen, want boonen en erwten eischen bijvoorbeeld minder stikstof dan bladgroenten als sla, kool en andij vie. Hebben wij een betrekkelijk kleinen tuin dan trach ten wij meerdere oogsten van een stuk grond te halen en dan kunnen wij van de latere gewassen een voorteelt hebben van vroege gewassen. Knolgewassen als peen, rammenas, knolraap en dergelijke eischen veel kali. In dien men dus met stalmest mest kunnen wij, indien wij over kunstmest beschikken, bijmesten en dan gelijk reke ning houden met de te telen gewassen. Niet altijd zal dat precies uitgemikt kunnen worden, vandaar dat wij, mede ook met het oog op een dubbele oogst, royaal met mest zijn. Dan houden wij rekening met den tijd van zaaien. Het eerst spitten wij die stukken om, die vroeg bewerkt moe ten worden omdat wij er nu direct al gaan zaaien. Op een warm plekje, op het Zuiden voor een heg of schut ting kunnen wij, zoodra het open weer is, spinazie zaaien. Dat moet dus het eerst omgespit en bemest worden met vlug opneembare mest, gier bijvoorbeeld of wat oude mest. Ook erwten en groote boopen kunnen nu reeds gezaaid worden, dus ook daar wordt een plek voor klaar gemaakt, maar zonder gier! Spit Uw mest niet te diep onder, het duurt dan te lang voordat de jonge plantjes het voedsel kunnen bereiken. Over het mesten en over de verschillende mestsoorten voor den groententuin een volgende maal. v. B.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 13