VLEESCI-I SPARFN «ONS ORGAAN 9 Met gemengde gevoelens aai ons nieuw or gaan zijn begroet. Zeer zeker bij velen, met vreugde om het nieuw verworvene, om het boereneigene, om de nieuwe sterke eenheidsband, die heel het platteland en zijn bevolking omvat. Ongetwijfeld zullen er talrijk vele moeilijk heden te overwinnen zijn geweest, voor de jonge ..Landstand' het levenslicht aanschouw de. Maar, hoe vele en hoe talrijk deze ook waren, onoverkomelijk waren ze zeker niet. Midden in den kouden barren winter is ze tot ons gekomen, in het begin van een nieuw jaar, dat uls een ongelezen boek voor ons ligt. Nieuw jaar nieuw begin nieuw leven. Nieuw leven dient met de meeste zorg te worden omringd; laten we daartoe dan onze beste krachten inspannen, dan zal dit, ons nieuw orgaan, uitgroeien tot. een onmisbaar „schutblad". Bij anderen werd een ietwat vaag gevoel gewekt, toen het vreemde .kind" in huis ver scheen, men behandelt het ietwat schuchter en onwennig, men wil het niet zoo maar voetstoots aanvaarden, men denkt te veel en houdt te veel vast aan het geen verloren ging. Nu, we kunnen en mogen ook gerust nog eens aan het voorbije denken, aan het oude, waarin odk zeker veel 'goeds was, maar, laten we er vooral met aan vasthouden! Het nieuwe kan immers evenveel goeds brengen, ja zelfs nog veel meer. Hoe blijmoediger we het nieuwe aanvaarden en steunen, des te meer kunnen en mogen we er van verwach ten. Wat voorbij is, keert immers met weerom Het is een hersenschim om daaraan te blijven vasthouden. Welaan, dan, mannen en vrouwen uit Neer- land's gouwen, wijdt U aan de verzorging en opvoeding van dit jonge „kind" met nooit versagende scheppende kracht, met veel tee- derheid en liefde. Zoo kan ons gansche platteland zich in den groei en bloei verlustigen. Daar zijn er misschien ook, die de „klei ne" in den hoek hebben gesmeten of in de kachel. Dat zijn dan de „struisvogels" onder de plattelanders; we willen het nieuwe niet zien, nog veel minder aanvaarden. Ze zweren bij het oude. Dat was immers goed. Het was zalig om in Nederland te wonen. Ja, voor enkelen onder onze boeren en platte landsbevolking was het goed. Dat waren zij, meestal op de groote bedrijven, die ondanks, de algeheele inzinking, die ons platteland overheerschte, toch nog eenige winst boek ten; dat waren zij, die een flinke „achterdeur" hadden of een fiks en veilig familiebezit. De boekhoudbureaux der diverse landbouw- maatschappijen enz. hebben ons wel anders verteld en aangetoond, dat er nood was on der de boeren- en plattelandsbevolkinggroo te nood! Laten we verder eens even terugdenken aan onze honderdduizenden werklooeen, aan onze veeafslachtingen, aan de vernietiging van land- en tuinbouwproducten op groote schaal, dan moeten we erkennen, dat het toen eigen lijk niet zoo goed wtas, ja, dat er zelfs zeer veel haperde. „Nu val het dan wel goed zijn" werpt men tegei. „Neen „struisvogelpolitiekers" nu is het even min goed, maar we leven; in een moeilijken zwaren tijd, die odk heel veel van onze boe ren en boerinnen vraagt. We zijn een bezet landen een wereldbrand woedt over de ge- heele aarde. Laten wij in dit klein stipje op de wereld kaart toch niet meenen, dat we met klein zielig gedoe, iets aam het groote wereldgebeu ren kunnen veranderen. Slechts door een dracht kan ons klein landje sterk zijn. En dit staat vast, of we er op hopen of niet: volgende week verschijnt de „jong geborene", De Landstand weer in uw rr'dden om u voor te lichten op velerlei gebied. MABG V- d. BOEK. Vet .re stadsbewoners zoucen, ais ze tut m- zen, zeggen: „Op t platteland is er toch volop vleesch en is het heelemaal niet noe- dig, daar extra zuinig mee te zijn!" De plat telandsvrouw weet echter wel beter Weliswaar krijgen wij iets meer dan de ove rigen, maar het werk is ook veel zwaarder en vergeet vooral niet dat het ons eigen varken, de zelfverbouwde tarwe en aardappe len zijn, die wij opeten! We hebben het op 't land ontegenzeggelijk beter dam in de steden, maar we moeten even goed zoo zuinig als mogelijk is, zijn. Wanneer we toe willen komen met orns var kentje, dan kunnen we niet eiken middag „een stukje van de keu" op tafel brengen. Er wordt in ieder boerengezin een flinke voorraad hoofdkaas, leverworst, droge worst e.a bestemd voor bij de boterham; dat gaat ook weer van -de middagpot af. De meesten van U zullen gezorgd hebben voor een bescheiden, of misschien wel, een uitgebreide 'konijnenfokkerij. Dam zult èn van het lekkere konijnen- vieeseh èn van de vellen, een massa plezier beleven. Anderen zijn misschien in ae gelegenheid 1 x maal per week visch of mosselen te koo- pen, behalve nu natuurlijk, nu de vorst dit onmogelijk maakt. Ook dat zijn uitstekende, voedzame gerechten. Maar als ook dat niet te krijgen is, hoeven we er heusch niet tegen op te zien, het veel geprezen stukje vleesch geheel weg te laten. Jus van jusblokjes smaakt ook goed en wan neer we maar zorgen voor voldoende aard appelen, volop groenten en een stevige pap voor toe, komen onze huisgenooten nog niets te kort Misschien „olu.. c. evcii gemopperd, maar CJ kunt 11 best verdedigen. Het is echter niet eens noodig dat wij alléén aardappelen en groenten geven. Zoolang er nog erwten en boonen zijn, hebben we daar uitstekende vleeschvervangers aan. Peulvruchten bevatten 23% eiwit tegen vleesch 21% en bovendien nog 2'/2 maal zoo veel zetmeel als aardappelen. Omdat het peulvruchteneiwilt niet geheel gelijkwaardig Is aan dat van vleesch of visch, nemen we voor ons nagerecht een melkspijs, daar melk- eiwit 't beste is wat bestaat en we doen wat melik door de stamppot heen. We kuinnen b.v. bloempap, gortmoutpap, kar- nemel'ksche gortpap, grutjespap of aardap pelmeelpap van zelfgemaakt an"1 ppelmeel koJren v Erwten- en boonen^oep, bruine bouueu mei uien en spek of met stroop is bekend genoeg en daarom wil ik U liever wijzen op de stamppotten die met peulvruchten, lnplaats van vleesch, klaargemaakt worden. Ik noem U dan: hutspot met groene erwten, zuurkool met wi tte boonen, snij boonen in 't zout met witte boonen, roode kool, aardap pelen en bruine boonen of bieten, aard. en bruine boonen door elkaar, alle écht oud- Hoiiundsche gerechten, waarvan ik door de vele Voorlichtingscursussen in Zeeland en Brabant, weet, dat onze plattelandsvrouwen ze altijd heerlijk vonden. Dat is juist het fijne van die cursussen, je ziet het de juffrouw klaar maken, je proeft er een behoorlijke portie van en je maakt het thuis ook klaar als je het lekker gevon den hebt. Ik kan t verzekeren dat er thuis veel a la de cursus klaargemaakt werd! Alvorens we dan tot die recepten overgaan, moet ik U eerst nog één en ander van het koken van stamppotten vertellen. Volgens de moderne voedingsleer dan, moe ten we liever spreken van „stoofpotten" of van „eenpansgerechten" daar bij 't fijn stampen van de aardappelen en groenten zooveel lucht in het eten gebracht wordt, dat de 'vitaminen, die juist voor een goede ge- s winters, zoo belangrijk zijn, ver nietigd dreigen te worden. Veel beter is het, de zaak luchtigjes dóór el kaar te hutselen, iets wat trouwens in het Zuiden van ons land (misschien verderop ook wel?i van ouds op ouds bekend was Dat we-stamppotten in een wfjde, hooge au inet dikken bodem koken, weet ieder. Denken we er ook altijd aan een gave pan te nemen? Een eerste vereisehte, bij 't koken van „stoof potten" Is os. ook, dat we de kooktijden, aus de duur van het gaar worden, der verschil lende bestanddeelen, nauwlettend in ic'ii nemen. Als uien In een uur gaar zijn, hoe ven we ze heusch niet gelijk met de wortels die vaak 1 uur vragen jn de pan te doen De hoeveelheid water is érg belangrijk n stamppot moet smeuïg zijn; heit tevee ,n water, wordt daarom meestal weggegooid, een groote fout, want hierin zitten luist waar devolle stoffen! Wanneer men als laatste, oe aaraappeien on der in de pan gedaan heeft, zorg dan. dat deze juist bot op de helft, ónder water staan. Ails men deze regel in eere houdt, heeft men geen last van een te natte stami En nu aan de® si»g! Zuurkoolstamppot met witte bootten 2»/2 kg. aardappelen, 2 ons witte boonen, 1 kg. zuurkool, 40 gr. vet of boter, zout, 4 dl. melk. Breng de zuurkool met een bodempje water en wat zout aan den kook. Voeg na 1 kwar tder de aardappelen toe en zorg er voor dat deze onder in de pan komen te liggen met de zuurkool er boven op. De aardappelen staan tot de helft in het water, d.w.z. als we 'de pan flink schuin houden, zien we het va- ter nog nét. Na Vz uur Is alles gaar, voec i de apart gaar gekookte boonen. het 'vr in zooveel melk als noodig is toe, .roei Lies luchtigjes door elkaar en dien de stam poot kokend heet op in een groote nestschaal t v. N.B. lnplaats wan zuurkool kan men ook witte- of savoye kool nemen. Hutspot met groene erwten. 2'/2 kg. aardappelen, 2 ons groene (heele) erwten, 1 kg. winterwortels, 1 pd. uien. 40 gr. vet, zout, 4 dl. melk. Laat de wortels Vï uur vooruit koken, leg dan onder in de pan de aardappels^ daarop de uien en wortels en laat dit gaar koken in rt y2 uur. Roer dan .tal les vlug door elkaar met de gare erwten, het 'vet en de melk. Breng de hutspot na goed doorstoven op tafe1 Roode kool met bruine boonen. 2y2 kg. aardappelen, 2 ons bruine boonen 1% kg. roode kool, 40 gT. vet, zout, wat azijn. Volg de bereidingswijze van de zuurkool stamppot, voeg lnplaats van melk. azijn voor smaak toe. N.B. Erg lekker smaakt bij deze stamppot een paar plakjes gebakken bloedworst (of spek). Peulvruchten worden steeds apart, m veel water gaar gekookt. De volgende of vooraf gaande dag eet men dan erwten- of boonen soep. Ook kan men enkel het nat gebruiken voor een eenvoudige groentesoep, gebonden met vermicelli of aardappelmeel. Een derde mogelijkheid is, van het nat, .net" behulp van 1 aromablokje per persoon een bruine soep te maken, die we binden met aangemengde bloem. Zonder peulvruchten smaken deze gerechten ook goed, men moet ze dan echter zoo drc g mogelijk koken en zooveel mogelijk melk toe voegen. In dat geval vooral de pap niet ver geten! Veel succes toeaewenschl met r.w - - on men- ten, maar maak vooraf Uw snoode plannen nie bekend! J. Dekker. Trineuzen.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 9