Kan door het gebruik van aardappelen in de schil.,.. (tyiced&t f Dranken, die smaken.... MEN hoort wel eens beweren, dat door het gebruik van aardappelen dn de schil een stof voorkomt, n.l. „solainine", waarvan men schade kan ondervinden, wan neer men haar in een te groote hoeveelheid gebruikt. Door het eten van in de schil ge kookte aardappelen krijst-men meer solanine binnen dan gewoonlijk. Daar staat echter tegenover, dat van den vorigen oorlog, toep door velen slechts aard appelen in de schil werden gegeten, niet één vergiftigingsverschijnsel bekend, is. Bovendien is het belang van de voedingsstof fen, welke door het schillen van de aard appelen in het kooknat overgaan of met het schilletje worden weggegooid, zéér groot, aan gezien verschillende ervan op het oogenblik slechts uit weinig andere voedingsmiddelen te krijgen zijn. De kans, dat men hinder van de solanine zal ondervinden is zoo uiterst gering, dat dit geen belemmering mag worden genoemd om de groote voordeelen van het koken in de schil te benutten. Men moet natuurlijk wel'alles doen om de hoeveelheid „solanine", welke de aardappelen bevatten, niet te vergrooten en daarom de aardappelen doelmatig bewaren en spruitvor- ming en groen worden voorkomen. Aardappelen bewaart men het beste: droog, in het donker en koel maar vorstvrij (zijn de aardappelen licht bevroren of zoet geworden door langdurig verblijf in lagere temperaturen, dan dient men ze eenige dagen bij kamertemperatuur te bewaren, totdat de zoete smaak verdwenen is. Spruitvorming wordt voorkomen door de aardappelen koel te bewaren en af en toe voorzichtig dooreen te mengen. Een aardap- pelkist met hellenden bodem is wel het meest geschikt om de aardappelen te bewa ren, omdat de aardappelen er telkens onder uitgehaald worden en omdat door de openin gen tusschen de planken de aardappelen goed worden gelucht. Bij het bereiden van de aardappelen worden uitloopers verwijderd en veiligheidshalve ook de ooger^ hoewel het oog niet vast staat of daar solanine in voorkomt. De aardappelen dient men schoon te boenen met een stevigen borstel en niet met een me talen pannenboender of iets dergelijks. Het ge vaar, dat er metaalsplintertjes in dte aardappe len zullen komen is lang niet denkbeeldig. Het schoomboenen van aardappelen vraagt minder tijd dan het schillen van aardappelen. „Zwar te" aardappelen moet men eerst een paar maal flink afspoelen om ze van de dikke zandlaag te bevrijden, dan zijn ook zij ge makkelijk blank te krijgen. De aardappelen in de schil worden op dezelf de manier als geschilde aardappelen gekookt, n.l. met een bodempje kokend water in een goed gesloten pan. De kooktijd is iets langer, plm. 25 minuten. Zoodra de aardappelen gaar zijn kan men ze pellen. Een bezwaar is echter, dat ze tegen dat ze gegeten worden, sterk zijn afgekoeld. Het is dan ook verstandiger de aardappelen in de schil op te dienen. Naar verkiezing kan men zelf het schilletje er op het bord afhalen of het met den aardappel mee eten. Dit laat ste js niet alleen minder bewerkelijk en geeft geen onsmakelijke velletjes op het bord, maar verzadtet ook meer. Nu volgt het recept van de bereiding van de aardappelen in de schil. De aardappelen wasschen, pitten en van uit loopers ontdoen, met een stevigen borstel flink schoonboenen, nawasschen en in een bodempje kokend water met zout in een goed gesloten pan vlug aan de kook brengen en gaar koken. Kooktijd 25 minuten. Het restje water afgieten en de aardappelen laten droógdampen. Nu men koffie, thee en cacao moet mis sen, probeert men het met allerlei surroga ten. Het eene surrogaat wekt wat meer, het andere wat minder, een illusie op van den drank, welke het dient te vervangen. Het is echter in het geheel niet noodig, dat men steeds aan koffie, thee en cacao herin nert, want surrogaten kunnen den smaak en geur toch nooit geheel nabootsen. Er bestaan zooveel andere dranken, bv. de typisch oud-Hollandsche anijs-, salie-, pe permunt en slempmelk, die» vroeger alge meen gebruikt, in de laatste jaren verdron gen zijn. Waarom zou men hen, als men de kruiden er nog voor heeft of nog kan krij gen, niet weef in eere hostellen? Deze dran ken, die ook van taptemelk te maken zijn, zijn zeer gezond en op koude winterdagen smaken zij best. Dranken van yoghurt en kwark zijn meer vin dingen van den laatsten tijd. Ook zij zijn voed zaam; dranken van kwark zijn zelfs voedza mer dan de melkdranken. Met wat limonade of inet wat vruchtensap kan men er verschil lende zeer smakelijke dranken van bereiden. Wanneer de beschikbare hoeveelheid tapte melk en melkproducten in den warmen maal tijd verwerkt worden, dan.houden de meeste gezinnen echter niet genoeg over om er nog den een of anderen drank van te maken. In dat geval moet men eens denken aan den groente-bouillon. Deze eenvoudige en geurige bouillon, welke slechts kort behoort te trek ken, heeft ook voedingswaarde. Een recept treft u hieronder aan. Zij, die rozebottels droogden, zullen vanzelf aan de rozebottelthee denken. Vooral den eer sten tijd bevatten de gedroogde bottels het voor ons onmisbare vitamine C. Gedroogde rozebottels worden hier en daar verkocht. In dien de bottels niet te lang geleden gedroogd werden, verdient c',3 thee, die men er van kan zetten, zeker een aanbeveling. Ook lindebloesem, kruizemunt en andere geu rige plantendeelen, zijn veelvuldig gedroogd om er in den winter thee van te zetten. Men neme er eens een proef mee. Niet om te doen of zij de thee kunnen vervangen, maar om de huisgenooten of de gasten een anderen ge zonden drank voor te zetten. Slempmelk Hier zijn dan weer eenige recepten: 1 liter taptemelk, een plukje saffraan, een stukje pijpkaneel, een paar stukjes foelie, 40 gr. suiker. De melk koken en de kruiden daar in aftrekken (rfc 1 uur) door het pannetje op een hoek van de kachel te zetten of op een andere pan te stapelen. De melk zeven en op smaak afmaken met de suiker. Anijsmelk 1 liter taptemelk, 25 gr. anijszaad, 40 gr. suiker. De taptemelk koken en de zaadjes daarin af trekken 1 uur), zooals in het vorig recept beschreven is. De melk zeven en op smaak afmaken met de suiker. Taptemelk, karnemelk of yoghurt met limonade Karnemelk, koude gekookte taptemelk of glad geroerde yoghurt onder roeren vermengen met de limonadesiroop, waarmee de glazen tot zijn gevuld. Kwark met puddingsaus, limonadestroop of vruchtensap 400 gr. kwark, 2% dl. puddingsaus, of limona destroop, of 4 dl. vruchtensap met suiker, 1 a 2 dl. taptemelk of karnemelk" De kwark nfet de puddingsaus uitroeren en met zooveel tap temelk of karnemelk vermengen als noodig is om een dikke vloeistof te verkrijgen. De drank in glazen schenken en gameeren met enkele druppels puddingsaus. Groentebouillon Men kan groentebouillon van verschillende groenten bereiden. Bijzonder smakelijk Is de bouillon, die men bereidt, door water aan den kook te brengen met -wat zout of met een bouillonblokje en daarin een bos selderij, pe- terseli en kervel 5 min. af te trekken. Ook met wat bloemkool en peterselie of met een ge woon mengsel van soepgroenten, bereikt men goeden bouillon. voor de week van 8-14 Maart 1941 Zondag g Maart brengt de serie: „De Zin van het Boer-zijn" van 8.158.30 uur over Hilversum I een praatje over „Het geheim van het bloed." Tekst van D. v. d. Bos poort. Maandag 9 Maart hoort U van 13.0013.15 uur over Hilversum I: Practische wenken aan Boer en Tu'nder. Landmans Lust brengt van 18.0018.30 uur over Hilversum I een luisterspel van H. W. i van Rijk, getiteld: „Ontwortelden". Het geeft een beschrijving van de gebonden heid van den Boer aan zijn grond. Dinsdag 10 Maart bespreekt ds. W. E. M. Eg- gink van 13.0013.15 uur over Hilversum I in de serie: .Boerenland in Boek en Krant" de roman van J. W. Ooms: „Lida en de Erven Neuteboom". Dit boek is verschenen in de abonnementsserie van de firma Cal- lentoach te Nijkerk, en wordt, naar U zal blijken, niet met onverdeelde vreugde ont vangen., Het had even goed, of misschien beter, niet geschreven kunnen worden. 0 Woensdag 11 Maart van 13.0013.15 uur over Hilversum I Prof. Dr. Dorst met den ver slaggever D. Hiddinga: „Een praatje rond om de Rassenlijst." De Beschrijvende Rassenlijst verschijnt ieder jaar opnieuw en bevat nauwkeurige gegevens over de beste en de goede rassen van al onze landbouwgewassen. Iedere boer die de hoogste opbrengsten van zijn bedrijf wil halen, zal van deze gegevens ge bruik moeten maken. In de serie: „Uit Neerlarrds Gouwen" geeft Martin Broek van 14.1514.30 uur over Hil versum II een beschrijving van „Het) Bra- bantsche Landschap". Het Brabantsche land is zeker wel éér; van de mooiste streken van ons land. Het vertoont zeer veel afwisseling en biedt voor .Blek wat wils." Donderdag 12 Maart voert van 13.00 13.15 uur over Hilversum I de verslaggever H. P. Wouwenaar U in gedachten naar het Westland van het Noorden. Er, wordt een be zoek gebracht aar; de tuinbouwstreek Hoo- gezandSappemeer, waabij de Rijkstuin- bouwconsulent voor Groningen en Drenthe Ir. J. Heemstra Li. deskundige toelichting zal geven. Van 10.4011.00 kunt U over Hilversum II nog een programma beluisteren, getiteld. „Zij zingen van den winter Het brengt wintergedichten en winterliedjes in voor dracht en gezang, met als slot een liedje over de aanbrekende lente. Vrijdag 13 Maart wordt van 10.4011.00 uur over Hilversum H in' de serie: „Streek- cultuur" een bezoek gebracht aan het oude stadje „Harderwijk". Verslaggever is H. P. Wouwenaar. Ir. H. T. Tjallema, Rijkslandbouwconsulent voor West-Overijssel spreekt van 13.00 13.15 uur op Hilversum I over: „Aanwen ding van stikstofmest op lichte gronden." Zaterdag 14 Mrt. spreekt van 13.00 13.15 uur op Hilversum I Ir. L. J. A. de Jonge, Rijkslandbouwconsulent voor Vlasteelt en Vlasverwerking, verbonden aan het Cen traal Instituut voor Landbouwkundig On derzoek. over het onderwerp: „Waarvoor teelt de Boer zijn vlas?" Van 14.45 15.00 uur spreekt A. J. Herwig op Hilversum II over De Verbouw v. aardappelen in den par- ticul1eren tuin." In de "bekende serie: „Als ik het voor het zeggen had" zit Dirk van den Hul deze keer Met den Gelderschen Boerenleider bij de kachel. Dat deze twee boeren in hart en nieren belangwekkende dingen te zeggen, hebben zal iedereen dui delijk zijn. Tevens willen wij U er nog even oprr"rk-iam óp maken, dat de uitzending van deze serie thans niet meer plaats vindt van 18.45 19.00 uur over Hilversum II, maar van 19.15 19.30 uur over Hilversum I, een verandering, die naar wij hopen en verwachten de instemming van alle luis teraars zal hebben. Rozebottelthee Per persoon 1 eetlepel gedroogde rozebottels met 14 liter water aan den kook brengen en 15 min. zachtjes laten koken. De vloeistof door een zeefje in de kopjes gieten en naar smaak tvat suiker toevoegen. li

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 7