LANDELIJKE RUITERSPORT
Verbruik niet. direct alle
levensmiddelen
Denk aan de laatste mosselen
Profiteer van de sinaasappelen
welke gij voor uw bonnen krijgt
Bij den aanvang van een nieuwe bonnenperi
ode. wanneer men ruim in zijn bonnen zit,
kunnen velen de verleiding niet weerstaan een
groot deel daarvan in te wisselen en de daar
voor verkregen levensmiddelen meteen te ge
bruiken.
Degenen, die geen weerstand kunnen bieden
aan deze verleiding doen dan aan het eind van
zoo'n periode onaangename ervaringen op.
Want wat moet er gebeuren als halverwege de
week het brood op is en wat eet men als er
geen aardappelen meer zijn?
Het rantsoen peulvruchten is te klein om er
dikwijls een maal van te bereiden, terwijl het
taptemelk- pn gortrantsoen een veelvuldig ge
bruik van pappen niet mogelijk maakt. Boven
dien verzadigt pap niet lang, wanneer men
daarbij niet nog een boterham of aardappelen
en groenten eet.
Wanneer men echter zoodra de nieuwe bonnen
uitgegeven zijn, voor zich zelf en het gezin
berekent, hoeveel peulvruchten, gort of gort
producten. bloem en jam per week en hoeveel
aardappelen, brood, kaas, boter en suiker er
per dag verbruikt kan worden en men houdt
zich bij het verbruik aan deze berekeningen,
dan zal het eenvoudiger zijn, steeds goede
maaltijden samen te stellen.
Ook voor de gezondheid is het beter iederen
dag brood, aardappelen, boter of vet of mar
garine te gebruiken, al is het niet de hoeveel
heid die men vroeger gebruikte. Want het
lichaam heeft dagelijks de voedingsstoffen
noodig, welke in brood, boter, aardappelen,
groenten en in vleesch, kaas of melk voor
komen.
Hieronder volgen de hoeveelheden, waarover
men per dag of per week per persoon beschikt.
Per dag:
257 g brood, dat is 5 flinke boterhammen.
500 g aardappelen, dat zijn 5 groote aardap
pelen.
29 g boter of margarine, b.v. 17 g voor de
boterham en 12 g voor het warme eten.
18 g suiker, dat is iy2 lepel.
18 g kaas, dat is een belegging voor 2-boter
hammen.
SI. Bij besluit van het bestuur der Ned. fe
deratie van land. rijvereenigingen is tot plaats
vervangend leider van h^t Federatiebureau be-
noftnd de heer P. A. Voorsluys te Stolwijk
(Z-H.l.
Tot voor kort werd deze functie waargenomen
door den heer F. den Hartog, die helaas we
gens drukke bezigheden zich genoopt heeft ge
zien zijn ontslag aan te bieden.
Wij gelooven, dat het federatie-bestuur met
den persoon van Voorsluys een uitstekende
keuze heeft gedaan. Voorsluys stamt uit een
echt Zuidhollandsch veehoudersgeslacht, thuis
in den Krimpenerwaard. Zelf boerenzoon en
volkomen bekend met het veehoudersbedrijf
was hij als lid van de L. R. „Legfried" te. Berg
ambacht een der meest op den voorgrond tre
dende leden der federatie. Vooral met zijn
paard Emir I (v. Ebert) heeft hij zeer veel
successen geoogst. Hij vertegenwoordigde het
ideaal dat men zich stelt in lanclelijke ruiter
sportkringen, want hij heeft zich niet één
zijdig, doch veelzijdig getoond. Zoowel in ge
wone dressuurproeven alsmede in zware
springconcoursen wist hij zich met één en het-
8 g jam, dat is een belegging voor 1 boter
ham.'
Per week:
ruim 60 g peulvruchten, geschikt voor een
warmen maaltijd met groenten en
aardappelen.
175 g vleesch zonder been, dat is b.v.
3 x per week 50 g vleesch bij den
warmen maaltijd en een belegging
van worst vc >r 3 boterhammen.
29 g maizena, e. d„ bindmiddel voor 2y2
dl pudding, of V2 liter vla, d.w.z..
2 x pudding of vla per week.
ruim 60 g gort of portproducten, bindmiddel
voor ruim 1 liter pap, dat zijn 3
borden pap per week.
70 g" bloem, bindmiddel voor sausen of
bindmiddel voor 1 liter pap, dat
zijn 3 borden pap per week.
Maak een dergelijke berekening ook voor Uw
gezin en verdeel het beschikbare gelijkmatig
over de dagen of de weken. U zult ondervinden,
dat het dan minder moeilijk is met de gerant
soeneerde levensmiddelen uit te komen.
Het mosselenseizoén loopt af. Profiteer daar
om nog zooveel mogelijk van dit smakelijke
schelpdiertje! De maaltijden worden er voed
zamer door.
Gebruik geen rauwe mosselen of mosselen,
welke voordat zij gekookt worden reeds dood
zijn. Deze kunnen schadelijk zijn voor de
gezondheid.
Voordat men ze kookt, dienen de mosselen
schoongemaakt en de slijkmosselen "verwij
derd te worden. Eenige malen gaven wij daar
reeds raadgevingen voor. Een korte beschrij
ving daarvan is voor degenen, die dit ont
gaan is," waarschijnlijk zeer welkom. Bij on
derstaande recepten treft U deze aan.
Gekookte mosselen worden nadat zij uit de
schelpen gelicht zijn, met wat azijn en zout
of met aardappelen en groenten gegeten. Ook
op den boterham smaken zij goed. Gebakken
uien met mosselen zijn eveneens een uitste
kend boterhambelegsel waardoor bovendien
maar weinig boter noodig is.
Het mosselwater d.w.z. het water waarin de
mosselen gekookt werden, heeft eenige voe
dingswaarde. Een ^heerlijke erwtensoep kan
men daar o.a. van maken. In een van de vol
gende recepten (bestemd voor -4 personen)
zelfde paard steeds goed te plaatsen en be
haalde eens zelfs het reserve-kampioenschap
van Nederland. Later werd hij instructeur van
de naburige rijvereeniging „Nassau-Ouwer-
kerk" te Ouderkerk a. d. IJssel en toonde zich
ook op dit gebied volkomen voor zijn taak
berekend-
Sinds kort is hij gehuwd mét de wel meest be
kende landelijke amazone mej, Nellie Oskam,
eveneens lid der Bergambachtsche Rijvereeni
ging en een uitstekend en wèlbegaafde rijdster,
vooral in dressuurproeven.
Thans is Voorsluys werkzaam als propagandist
bij de Vereeniging van, zelfkazende boeren
„De producent" te Gouda, terwijl ook de Jonge-
boerenorganisatie z'n speciale belangstelling
geniet. Voeg hij al deze kwaliteiten nog het
feit, dat Voorsluys een zekere populariteit ge
niet onder de landelijken en men zal het met
ons eens zijn, dat de Nederlandsche landelijke
ruitersport weer een goede kracht aan haar
leiding heeft toegevoegd.
staat de bereiding daarvan aangegeven.
Mosselen schoonmaken en koken.
De slijkmosselen (deze zijn zwaarder dan de
andere) en de open mosselen, welke nadat
zij stevig zijn dichtgedrukt weer open sprin
gen (de doode mosselen) verwijderen.
De mosselen met een borstel flink schoon-
boenen en van dradenbundels ontdoen. De
mosselen opzetten met een bodempje kokend
water en naar verkiezing wat kruiden om
het vocht geuriger te maken. De pan goed
sluiten en de mosselen koken totdat alle
schelpen open zijn.
De mosselen uit de schelpen lichten en bjj
den warmen maaltijd of bij den ^boterham
geven.
Het water zeven en in sausen of soepen
gebruiken.
Erwtensoep van mosselbouillon.
3/4 1. mosselwater, 300 g. groene erwten of
spliterwten, 250 g. aardappelen, bosje sel
derij, 300 g. gekookte, mosselen (iy2 kg.
ongekookte mosselen).
De erwten uitzoeken, wasschen, weeken in
3/4 1. water en in het weekwater en het
mosselwater gaarkoken plm. 1 uur. De ge
borstelde in stukken gesneden aardappelen,
de gesneden soepgroenten en wat zout mee
koken plm. >/2 uur. De aardappelen fijn
maken. de gekookte mosselen toevoegen. De
soep nog even doorkoken en afmaken met
kleingesneden selderij.
Gebakken uien met mosselen.
100 g. versche, gekookte mosselen of mosse
len uit het zuur, 2 flinke uien, wat boter of
margarine, zout (peper).
De uien fijnsnipperen en met een klontje
boter of margarine' licht bruin fruiten in de
koekepan. De mosselen toevoegen en even
meebakken. Wat (peper) en zout over het
gerecht strooien en het zoo mogelijk warm
opdienen bij den boterham of bij den war
men maaltijd.
De' sinaasappelen zijn een weldaad voor de
kinderen, die ze krijgen. Deze vruchten zijn
rijk aan vitamine C. In vroeger jaren voor
zagen deze vruchten dan ook voor een groot
deel ir. de vitamine C behoefte. Vooral tegen
het voorjaar was de sinaasappel de voor
naamste bron van vitamine C.
De kinderen kunnen deie stof, welke het
weerstandsvermogen vergroot, niet missen.
Laat ze daarom ten volle van deze waarde
volle vruchten genieten.
Het gebeurt vaak, dat men de sinaasappelen
op zoo'n wijze geeft, dat zij er niet in die
mate van profiteeren als wel mogelijk is. Bij
de kleine kinderen kan daH: voornamelijk voor
komen, omdat voor hen de sinaasappelen uit
geperst moeten worden.
Door aanraking met de lucht verliest vita
mine C zijn waarde. Laat men uitgeperste
sinaasappelsap nu langen tijd staan dan be
vat Met na verloop van tijd minder vitamine
C dan oorspronkelijk hef geval was. De si
naasappelen dient men daarom vlak voordat,
zij gebruikt worden uit te persen. Is het sap
van den sinaasappel te veel voor het kind
om ineens te gebruiken, pers dan slechts de
helft uit en bewaar de andere helft omge
keerd op een schoteltje.
Voor degenen, die sinaasappelen klaar mailen,
is de bekoring groot er ook eens een hapje
van te nemen. Doe dat echter niet, de oude
ren kunnen op een andere manier van 4e
sinaasappelen genieten. En wel door het
schilletje. Wordt dat in de" melk voor pap,
vla of pudding afgetrokken en wordt aan
zoo'n gericht nog wat geraspte schil toege-
voegdg dan proeft men de geurige sinaas
appel ook, al is het in mindere mate.
Zij, die er over eer.lgen tijd nog wat aan
willen hebben, kunnen de sinaasappelen
heel dun sïhillen en deze schilletjes in een
jampotje gevuld met suiker bewaren. Na
eenigen tijd neemt de suiker de smaak over
en wordt daardoor een heerlijk toevoegsel
voor allerlei nagerechten.
Zoo kan in een gezin met kinderen, jong
en oud zijn deel.van de sinaasappelen hebben