LANDELIJKE RUITERSPORT Verbruik niet. direct alle levensmiddelen Denk aan de laatste mosselen Profiteer van de sinaasappelen welke gij voor uw bonnen krijgt Bij den aanvang van een nieuwe bonnenperi ode. wanneer men ruim in zijn bonnen zit, kunnen velen de verleiding niet weerstaan een groot deel daarvan in te wisselen en de daar voor verkregen levensmiddelen meteen te ge bruiken. Degenen, die geen weerstand kunnen bieden aan deze verleiding doen dan aan het eind van zoo'n periode onaangename ervaringen op. Want wat moet er gebeuren als halverwege de week het brood op is en wat eet men als er geen aardappelen meer zijn? Het rantsoen peulvruchten is te klein om er dikwijls een maal van te bereiden, terwijl het taptemelk- pn gortrantsoen een veelvuldig ge bruik van pappen niet mogelijk maakt. Boven dien verzadigt pap niet lang, wanneer men daarbij niet nog een boterham of aardappelen en groenten eet. Wanneer men echter zoodra de nieuwe bonnen uitgegeven zijn, voor zich zelf en het gezin berekent, hoeveel peulvruchten, gort of gort producten. bloem en jam per week en hoeveel aardappelen, brood, kaas, boter en suiker er per dag verbruikt kan worden en men houdt zich bij het verbruik aan deze berekeningen, dan zal het eenvoudiger zijn, steeds goede maaltijden samen te stellen. Ook voor de gezondheid is het beter iederen dag brood, aardappelen, boter of vet of mar garine te gebruiken, al is het niet de hoeveel heid die men vroeger gebruikte. Want het lichaam heeft dagelijks de voedingsstoffen noodig, welke in brood, boter, aardappelen, groenten en in vleesch, kaas of melk voor komen. Hieronder volgen de hoeveelheden, waarover men per dag of per week per persoon beschikt. Per dag: 257 g brood, dat is 5 flinke boterhammen. 500 g aardappelen, dat zijn 5 groote aardap pelen. 29 g boter of margarine, b.v. 17 g voor de boterham en 12 g voor het warme eten. 18 g suiker, dat is iy2 lepel. 18 g kaas, dat is een belegging voor 2-boter hammen. SI. Bij besluit van het bestuur der Ned. fe deratie van land. rijvereenigingen is tot plaats vervangend leider van h^t Federatiebureau be- noftnd de heer P. A. Voorsluys te Stolwijk (Z-H.l. Tot voor kort werd deze functie waargenomen door den heer F. den Hartog, die helaas we gens drukke bezigheden zich genoopt heeft ge zien zijn ontslag aan te bieden. Wij gelooven, dat het federatie-bestuur met den persoon van Voorsluys een uitstekende keuze heeft gedaan. Voorsluys stamt uit een echt Zuidhollandsch veehoudersgeslacht, thuis in den Krimpenerwaard. Zelf boerenzoon en volkomen bekend met het veehoudersbedrijf was hij als lid van de L. R. „Legfried" te. Berg ambacht een der meest op den voorgrond tre dende leden der federatie. Vooral met zijn paard Emir I (v. Ebert) heeft hij zeer veel successen geoogst. Hij vertegenwoordigde het ideaal dat men zich stelt in lanclelijke ruiter sportkringen, want hij heeft zich niet één zijdig, doch veelzijdig getoond. Zoowel in ge wone dressuurproeven alsmede in zware springconcoursen wist hij zich met één en het- 8 g jam, dat is een belegging voor 1 boter ham.' Per week: ruim 60 g peulvruchten, geschikt voor een warmen maaltijd met groenten en aardappelen. 175 g vleesch zonder been, dat is b.v. 3 x per week 50 g vleesch bij den warmen maaltijd en een belegging van worst vc >r 3 boterhammen. 29 g maizena, e. d„ bindmiddel voor 2y2 dl pudding, of V2 liter vla, d.w.z.. 2 x pudding of vla per week. ruim 60 g gort of portproducten, bindmiddel voor ruim 1 liter pap, dat zijn 3 borden pap per week. 70 g" bloem, bindmiddel voor sausen of bindmiddel voor 1 liter pap, dat zijn 3 borden pap per week. Maak een dergelijke berekening ook voor Uw gezin en verdeel het beschikbare gelijkmatig over de dagen of de weken. U zult ondervinden, dat het dan minder moeilijk is met de gerant soeneerde levensmiddelen uit te komen. Het mosselenseizoén loopt af. Profiteer daar om nog zooveel mogelijk van dit smakelijke schelpdiertje! De maaltijden worden er voed zamer door. Gebruik geen rauwe mosselen of mosselen, welke voordat zij gekookt worden reeds dood zijn. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Voordat men ze kookt, dienen de mosselen schoongemaakt en de slijkmosselen "verwij derd te worden. Eenige malen gaven wij daar reeds raadgevingen voor. Een korte beschrij ving daarvan is voor degenen, die dit ont gaan is," waarschijnlijk zeer welkom. Bij on derstaande recepten treft U deze aan. Gekookte mosselen worden nadat zij uit de schelpen gelicht zijn, met wat azijn en zout of met aardappelen en groenten gegeten. Ook op den boterham smaken zij goed. Gebakken uien met mosselen zijn eveneens een uitste kend boterhambelegsel waardoor bovendien maar weinig boter noodig is. Het mosselwater d.w.z. het water waarin de mosselen gekookt werden, heeft eenige voe dingswaarde. Een ^heerlijke erwtensoep kan men daar o.a. van maken. In een van de vol gende recepten (bestemd voor -4 personen) zelfde paard steeds goed te plaatsen en be haalde eens zelfs het reserve-kampioenschap van Nederland. Later werd hij instructeur van de naburige rijvereeniging „Nassau-Ouwer- kerk" te Ouderkerk a. d. IJssel en toonde zich ook op dit gebied volkomen voor zijn taak berekend- Sinds kort is hij gehuwd mét de wel meest be kende landelijke amazone mej, Nellie Oskam, eveneens lid der Bergambachtsche Rijvereeni ging en een uitstekend en wèlbegaafde rijdster, vooral in dressuurproeven. Thans is Voorsluys werkzaam als propagandist bij de Vereeniging van, zelfkazende boeren „De producent" te Gouda, terwijl ook de Jonge- boerenorganisatie z'n speciale belangstelling geniet. Voeg hij al deze kwaliteiten nog het feit, dat Voorsluys een zekere populariteit ge niet onder de landelijken en men zal het met ons eens zijn, dat de Nederlandsche landelijke ruitersport weer een goede kracht aan haar leiding heeft toegevoegd. staat de bereiding daarvan aangegeven. Mosselen schoonmaken en koken. De slijkmosselen (deze zijn zwaarder dan de andere) en de open mosselen, welke nadat zij stevig zijn dichtgedrukt weer open sprin gen (de doode mosselen) verwijderen. De mosselen met een borstel flink schoon- boenen en van dradenbundels ontdoen. De mosselen opzetten met een bodempje kokend water en naar verkiezing wat kruiden om het vocht geuriger te maken. De pan goed sluiten en de mosselen koken totdat alle schelpen open zijn. De mosselen uit de schelpen lichten en bjj den warmen maaltijd of bij den ^boterham geven. Het water zeven en in sausen of soepen gebruiken. Erwtensoep van mosselbouillon. 3/4 1. mosselwater, 300 g. groene erwten of spliterwten, 250 g. aardappelen, bosje sel derij, 300 g. gekookte, mosselen (iy2 kg. ongekookte mosselen). De erwten uitzoeken, wasschen, weeken in 3/4 1. water en in het weekwater en het mosselwater gaarkoken plm. 1 uur. De ge borstelde in stukken gesneden aardappelen, de gesneden soepgroenten en wat zout mee koken plm. >/2 uur. De aardappelen fijn maken. de gekookte mosselen toevoegen. De soep nog even doorkoken en afmaken met kleingesneden selderij. Gebakken uien met mosselen. 100 g. versche, gekookte mosselen of mosse len uit het zuur, 2 flinke uien, wat boter of margarine, zout (peper). De uien fijnsnipperen en met een klontje boter of margarine' licht bruin fruiten in de koekepan. De mosselen toevoegen en even meebakken. Wat (peper) en zout over het gerecht strooien en het zoo mogelijk warm opdienen bij den boterham of bij den war men maaltijd. De' sinaasappelen zijn een weldaad voor de kinderen, die ze krijgen. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C. In vroeger jaren voor zagen deze vruchten dan ook voor een groot deel ir. de vitamine C behoefte. Vooral tegen het voorjaar was de sinaasappel de voor naamste bron van vitamine C. De kinderen kunnen deie stof, welke het weerstandsvermogen vergroot, niet missen. Laat ze daarom ten volle van deze waarde volle vruchten genieten. Het gebeurt vaak, dat men de sinaasappelen op zoo'n wijze geeft, dat zij er niet in die mate van profiteeren als wel mogelijk is. Bij de kleine kinderen kan daH: voornamelijk voor komen, omdat voor hen de sinaasappelen uit geperst moeten worden. Door aanraking met de lucht verliest vita mine C zijn waarde. Laat men uitgeperste sinaasappelsap nu langen tijd staan dan be vat Met na verloop van tijd minder vitamine C dan oorspronkelijk hef geval was. De si naasappelen dient men daarom vlak voordat, zij gebruikt worden uit te persen. Is het sap van den sinaasappel te veel voor het kind om ineens te gebruiken, pers dan slechts de helft uit en bewaar de andere helft omge keerd op een schoteltje. Voor degenen, die sinaasappelen klaar mailen, is de bekoring groot er ook eens een hapje van te nemen. Doe dat echter niet, de oude ren kunnen op een andere manier van 4e sinaasappelen genieten. En wel door het schilletje. Wordt dat in de" melk voor pap, vla of pudding afgetrokken en wordt aan zoo'n gericht nog wat geraspte schil toege- voegdg dan proeft men de geurige sinaas appel ook, al is het in mindere mate. Zij, die er over eer.lgen tijd nog wat aan willen hebben, kunnen de sinaasappelen heel dun sïhillen en deze schilletjes in een jampotje gevuld met suiker bewaren. Na eenigen tijd neemt de suiker de smaak over en wordt daardoor een heerlijk toevoegsel voor allerlei nagerechten. Zoo kan in een gezin met kinderen, jong en oud zijn deel.van de sinaasappelen hebben

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 10