De fjof. tij óe boerderij De extra-rantsoenen van zieken en kinderen Een groeiend of herstellend lichaam heeft meer voedingsstoffen noodig, dan het lichaam van een gezond volwassen mensch. Kinderen en zieken krijgen dus extra—rant soenen om gezond te blijven of te worden. Lang niet iedereen is daar voldoende van doordrongen. In menig gezin genieten alle huisgenooten van de gestandaardiseerde melk van het e£tra brood en gort rantsoen of van de sinaasappelen mee. De gestandaardiseerde melk wdrdt bv. voor de koffie ontrpomd, zoodat voor de kinderen de ontroomde melk overblijft. Gemakshalve kookt menige huisvrouw de taptemelk samen met de melk, omdat het haar werk en brand stof bespaart en hierdoor het gevaar voor aanbranden vermindert. De kinderen of zie ken krijgen echter minder vette melk, dan hun toekomt De volwassenen komen gemakkelijk in de ver leiding wat meer melk, brood of pap te ne. men, doch voor de- kinderen en zieken is het extrarantsoen beslist noodig. Van een te kort in de groeijaren kunnen de kinderen liun leven lang schade ondervinden en het gevaar bestaat, dat de herstellende zieken langer slap zulten blijven, wanneer men hen de extrarsntsccnen onthoudt. Er worden ook wel bonnen geruild of ver kocht om er artikelen voor aan te schaffen, die men meent meer noodig te hebben. Voor al met de melkkaarten en de sinaasappel- bonnen is dat het geval. Ook de op de bon verkrijgbare sinaasappelen kunnen de zieken en kinderen niet missen, al lijken deze op het eerste gezicht geen voe dingsmiddelen. Dit is echter schijn, daar zij rijk zijn aan de beschermende stof vitamine C, Men verstrekt op het oogenblik aan de schoolkinderen dit vitamine C in tabletvorm omdat zij deze stof niet kunnen missen en de vitaminerijke voedingsstoffen (groenten en vruchten, slechts schaarsch te verkrijgen zijn. De sinaasappelen bevatten naast vitamine C nog andere belangrijke voedinsgstoffen. Zij zijn zelfs te verkiezen boven de vitamine C tabletten. Nu zal een enkele sinaasappel min der het kind niet schaden, een enkele sinaas- appel meer kan echter veel goed doen. Geef daarom de kinderen en zieken hun sinaasap pelen, geef ze ook hun extra rantsoenen! Degenen, die deze zelf gbruiken of ruilen voor artikelen, die zij liever wenschen te bezitten, handelen zéér. onverantwoordelijk. Werkelijk misdadig handelen zij, die melkkaarten en"si naasappelenbonnen e.d. koopen van degenen die ze zelf niet aan kunnen schaffen. Help hen liever en maak het mogelijk dat o<?k hun kinderen gezond opgroeien en hun zieken ge zond worden. - Maak zelf een bordenkwast Katoen No. 8 of No. 10. Opzetten 75 X. st. waarvan we 37 gaatjes maken, n.m. 1 k. st. 1 st. 5 gaatjes toeren hoog. Daarna 45 k. st. in een boog 1 v. op het eer ste stokje en 3 bogen in het gaatje. Zoo steeds doorgaan tot het einde 1 boog op 't stokje en drie in 't gaatje. Daarna met een krammetje aan den stok timmeren en de rest er om wikkelen en vast naaien. Als \ve de liefde opmerken, die dieren elkaar betoonen, dan moeten wij, als menschen, ons wel eens schamen, dat we vaak too weinig voor elkaar over hebben Denk nu aan de stamppot met rauwe groenten Het loopt met de wintergroenten af zoo schrijft ons het voorlichtingsbureau van den Voedingsraad. De voorjaars groenten zijn nog duur. Eenvoudig is het njet op het oogenblik voldoende versche groenten op tafel te brengen. Wij raden U daarom aan in dezen tijd de groenten rauw te gebruiken. Van rauwe groenten heeft men nl. minder noodig dan van groenten, die gekookt worden. Van ^de slinkgroenten in%het bijzonder is er aanmer kelijk minder noodig wanneer ze rauw in- plaats van gekookt gebruikt worden. Van spinazie, die gekookt wordt, heeft men bij voorbeeld 500 gram per persoon noodig; wordt de spinazie rauw gegeten dan is 125 gram per persoon voldoende. Nu is het op het oogenblik het seizoen nog niet voor slaatjes. De eerste voorjaarsdagen kunnen nog guur zijn en dan heeft men be hoefte aan iets warms. Voor dezen tijd is daarom de stamppot met rauwe groenten zoo geschikt. Zij wordt warm gegeten en toch zijn er rauwe groenten In verwerkt. Deze worden n.l. vlak voor- het gebruik fijngemaakt en door de gaargekookte en fijngestampte aardappelen gemengd. Door het stampen gaat het vitamine C ge halte van de aardappelen wel sterk achteruit. Dit wordt echter gedeeltelijk opgeheven door de groenten, die rijker dan anders aan dit vitamine zijn, omdat zij bij pa niet verhit worden. Stamppotten met rauwe groenten kan men niet lang bewaren, zij worden dan minder goed van smaak. Blijft er een restje over dan doet men verstandig dit even, voordat het weggezet wordt, door te koken tot de groen ten gaar zijn. Het opwarmen komt de voe dingswaarde van aardappelen en groenten weliswaar niet ten goede. In dit geval is het echter te verkiezen boven een restje, dat den volgenden dag oneetbaar is. Twee recepten van stamppotten rhet rauwe groenten volgen nu. Denk er eens aan, wan neer U groenten koopt! Recepien voor 4 personen: Stamppot met rauwe spinazie. D/2—2 kg. aardappelen, l/2 kg. spinazie, boter of vet, zoo mogelijk 4 dl. taptemelk, zout. De aardappelen schoonboenen, in stukken snijden en met een bodempje kokend water en zout gaar koken in een goed gesloten pan. Kooktijd 25 minuten. De spinazie uitzoeken, wasschen, goed drogen en fijnsnijden. De aardappelen kort fijnstampen en de gekookte, taptemelk, de boter of het vet en de fijn gesneden spinazie dooreen mengen. De stamppot nog ven door en door warm, maar de groenten niet gaar laten worden. Stamppotten met rauwe groenten smaken goed bij gerookte of gestoomde® visch en bij peulvruchten. Stamppot met rauwe raapsteeltjes. lVfe—2 kg. aardappelen, V2 kg- raapsteeltjes, boter of vet, zoo mogelijk 4 dl. taptemelk, zout. De aardappelen schoonboenen, in stukken snijden en met een bodempje water en zout gaar koken in een goed gesloten pan. Kook tijd 25 minuten. De raapsteeltjes wasschen, goed uitknijpen en fijn snijden. De aardap pelen kort fijnstampen en er de gekookte taptemelk, de boter of het vet en de fijn ge sneden raapsteeltjes snel doorheen mengen. De stamppot nog even door en warm, maar de groente niet gaar laten worden. Een stamppot met rauwe raapsteeltjes smaakt goed bij kalfsvleesch. Dit kan men in stukjes snijden en met de aardappelen meekoken. Voor heel jong kalfsvleesch is dat zelfs aan te raden. <T\AAR de droogte nog steeds aanhoudt op den dag, dat wij dit schrijven, heeft ons vorig artikel wel in beteekenis gewonnen. Velen zul len nu het „gewogen en te licht bevonden" ten opzichte van hun tuin wel aan den lijve voelen. Nu wij de eerste spinazie oogsten van onzen eigen tuin, zijn er velen waar het zaad nog niet boven den grond staat. En vooral op droge gronden is dat van groote beteekenis. Het is allerminst met leedvermaak dat ik dit schrijf, want in de titanenworsteling van Europa om het zijn of niet zijn is elke schep eten van betee kenis en verloren tijd kan helaas niet meer wor den ingehaald. Op laagliggende stukken zal dat nu niet zóó zijn dat men niet kan zaaien, maar hier op het zand in onze omgeving stuift grond en zaad weg als men niet regelmatig kan gieten. En zoo zat het nu met een dag of tien, zoo on geveer 12 Mei de tijd zijn van het zaaien van boonen. Zet nu Uw stokken reeds voor stok- princesse- en stoksnijboonen. Dat stokken zetten gaat op vele boerderijen nog dikwijls foutief omdat men zich geen rekenschap geeft van het feit dat bloemen licht en lucht noodig hebben en dat men daarom de stokken zoo moet plaat sen, dat er in de eerste plaats zooveel mogelijk de zon in valt. Maar vooral is het van beteeke nis de stokken zoo hoog mogelijk bijeen te bin den. Bindt men ze laag dan is het bovenste ge deelte zoo, dat het onderste vrijwel in de scha duw ligtr Het gevolg is dat de meeste vruch ten in het bovenste gedeelte groeien en een groot gedeelte blijft onvruchtbaar. Nu kan men bij gebrek aan stokken ook stam- snij- en stamprincessebooneh telen, maar de opbrengst hiervan is uiet zoo groot als van de stokboonen. Hetzelfde geldt voor erwten en peu len. Die aan rijzen geven de hoogste opbrengst. Uw rijzen behooren nu bij de rijen te worden gezet en een nieuw zaaisel gelegd voor den la- teren oogst. Erwten zijn een goed voedsel en de laatste kunnen wij nog laten drogen om ze van den winter in de erwtensoep te gebruiken. Ook capucijners kermen wij aan rijzen, een heer lijke jonge groente maar ook gedroogd een best eten. Zaai nog wat radijs en dan zomerradijs, 'die is niet zoo gauw voos als de vroegste. Staan Uw eerste wortelen boven, zaai dan nu nog een bedje voor lateren oogst. Tusschen die worte len door kunt U ook wel een enkel radijszaadje doen, de radijs is at lang weg voor de peentjes de plek noodig hebben. Hebt U nu land dat leeg komt doordat het met spinazie of een ander vroeg gewas is be zaaid en U wilt er dadelijk boonen op telen dan kunt U een zoogenaamd nest van boonen uitleggen. U legt dan een plekje boonen kort bij elkaar en later kunnen deze dan als jonge planten uitgeplant worden op den plaats waar nu de gewassen staan. Maar legt de boonen in geen geval voor 10 Mei, U hebt anders veel kans op bevriezen of anders lijden de planten zoo, dat U met een kwakkelend gewas blijft zitten. Wij persoonlijk zaaien boonen nimmer voor 12 Mei, wél hebben wij ze de eerste week van Mei in een broeiraam uitgelegd en dan half Mei buiten uitgeplant. Dit een methode om tot een snel resultaat te komen. In ieder géval ko men wij de volgende week nog wel op dat boo nen zaaien terug - Deze week had ik nog een gesprek met een hoofdambtenaar van de Heidemaatschappij, die veel aan ontginningen had gewerkt. Hij sprak nog over de emelten, iets waarvan wij hier op het zand met omgespit grasland ook. nog al last haddenHet middel, Parijsch groen met zemelen, noemde hij ook als een der beste. Moeilijker is het bestrijden van de koperworm of ritnaald. Op groote terreinen is de bestrijding moeilijk, op kleine terreinen, in een moestuin of zoo, kan men aardappelen hier en daar in den grond ste ken. 'Aan den aardappel steekt men een stokje dat boven den grond uitsteekt. Zoo nu en dan trekf men den aardappel eens op en verwijdert de daarin' gekropen koperworm en dood ze. Straks krijgen wij op de bedden met koolplan- ten vaak last van de aardvloo, een beestje dat gaatjes in de bladeren eet. Ze zijn er vaak met duizenden. Door een met teer besmeerde plank juist boven de planten heen en weer te bewegen kan men 2% vangen. Ze springen op en kleven aan de teer vast. Laat ramen niet ongebruikt liggen. Hebt U echter broeiramen dan kunt U door verwarming met paardenmest en bij gebreke hiervan ook met de zoogenaarpde koude bakken, spoedig komkommers telen. Zoowel komkommer als me- loenplanten kunnen nu al spoedig in die bak ken worden uitgeplant. Zaai dan nu reeds kom kommer en meloenplantjes, ook zoo noodig voor buiten, maar doe dat dan in kleiné potjes, die U binnen in den stal of in de huiskamer voor het raam zet. Leg een zaadje of drie in een -pot. Zelden komen ze alle drie op, maar mocht dit het geval zijn, laat dan de sterkste staan. Hebt U rekening gehouden met onze wenken in deze rubriek dan oogst ge nu zuring, spinazie, radijs en zeker rabarber. Geeft de laatste wat vloeimest. U oogst er dan lang van en forsche stelen die een heerlijke groente, of, zooals mijn vrouw dat noemt, een heerlijk „toetje" geven. P. J. v. B.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 7