Inmaken Jachtwezen Het bewaren van slaboonen en snijboonen voor den winter Voor de Landvrouwen Een waarschuwend woord VRIJDAG 4 SEPTEMBER DE LANDSTAND PAGINA 6 ^^OK in den winter is er op het platteland versche groente genoeg. We maken wel wat in voor onver wachte gasten of om een gemakkelijk Zondagsmaal te hebben. Meer niet! Liever wijden we onzen aan dacht aan het inmaken van vruchten. De appels vor men vrijwel ons eenig winterfruit en daarvan staat de oogst er niet zoo goed voor. Ook willen We wat meer afwisseling, vooral met het oog op onze kin deren, die behoefte hebben aan veel vitaminen en zouten. Beide stoffen zijn van het grootste gewicht voor den groei en de gezondheid van het opgroeiende geslacht en beide vinden we volop in versch fruit en versche groenten, maar ook in geconserveerde vruchtensappen. Vooral sap van zwarte bessen is zeer vitaminerijk, maar ook dat van roode bessen. De inmaaktgd hier van viel echter in Juli. Nu maken we sap van prui men, bramen, tomaten, vaiappels en peren en van vlierbessen. Ja, die zwarte bessen, op het oogenblik zijn ze nog groen en paarsrood, waar de spreeuwen straks met veel lawaai van weten te genieten, zijn heusch niet giftig. Knipt u in September gerust de trossen af, wasch ze goed en zet ze met steel en al in een gave pan met een bodempje water oj5 het vuur. Als het sap goed uitgekookt is, laten we het op een oude doek in een vergiet gelegd, uitlekken, koken het, na nog eens zeven, enkele minuten op en vullen hiermee de goed gereinigde flesschen (uitkoken of in sodawater afwasschen heet water naspoelen). De flesschen kurken, met een uitgekookte, liefst nieuwe kurk en lakken. Klaar is u! Is er geen flesschenlak of brievenlak meer te krij gen, dan bindt u er nat cellophanepapier, door heet water gehaald, overheen. Zijn ook de kurken op, dan duwt u een stijve prop vette watten stevig in den flesschenhals en bindt hierover heen het dubbele cellophanepapier. Nog steeds zijn er velen, die de inmaakmethode met gekurkte flesschen niet aandurven. Ze zweren by weck- flesschen. Maar hoe hebben onze grootmoeders dat dan gedaan Ik verzeker u, dat u bessensap, tomatensap en purée rabarbermoes, kruisbessenmoes en vlierbessensap, zelf meerdere jaren op deze manier kunt bewarun. Denk er evenwel om, dat steeds uiterst zindelijk ge werkt moet worden. De keuken, lichaam en handen, kleeren als natuurlijk ook het inmaakmateriaal (dus behalve de flesschen ook de scheplepel, trechter, enz.) moeten uiterst zindelijk zijn. Probeer ook niet door toevoeging van suiker of con serveermiddel, bederf tegen te gaan. Als u er suiker bij doet, gaat het sap juist gisten, wijnsteenzuur en citroenzuur maken het sap nog zuurder en is bij ge noemde soorten ten eenenmale overbodig. Het eenige waar u extra op letten moet bij bessensap, is goed zeven. Een pitje laat den inhoud van de flesch gisten, de kurk springt er af en het sap zit tot aan den zolder. Sommige sappen als pruimensap, bessensap, appel sap, enz. steriliseeren we liever. Maar Waar halen we de weckflesschen vandaan? Heeft u nog bier- fleschjes met zoo'n wit dopje en gummieringetje, of Salatoma of Calvé-fleschjes met een keurige schroef- dop? Van één onzer gouwleidsters vernam ik laatst dat ze zelfs shampoofleschjes gebruikt had. Van een ouden binnenband had ze ronde schijfjes ge knipt, die precies pasten in den schroefdop. Na vulling van de flesschen, die in dit geval natuur lijk extra goed gereinigd waren, had ze den schroef dop met gummi binnenplaatje stevig aangedraaid, daarna weer een halve slag teruggedraaid en in een pan of ketel met water geplaatst. Na 20 minuten verhitten tot 80 C. werden de flesschen één voor één uit de pan gehaald, fluks weer stevig aangeschroefd en verder afgekoeld. Deze methode kende ik reeds van de jampotjes met binnendeksel en gummiring, waarin we ook zoo pret tig kleine porties groenten kunnen steriliseeren, maar dit was buitengewoon goed gevonden. U weet toch allen, dat een weckketel niet strikt noodzakelijk is? Een voldoende hooge pan, een oude doek of een treeft op den bodem en u is klaar voor het steriliseeren van groenten. Voor het pasteuri- seeren van vruchten, d.w.z. verhitten tot 80 gr. C. is een thermometer wel aanbevelenswaardig, maar als u de temperatuur aan de luchtblaasjes goed kunt schatten, komt u bij stevige vruchten ook klaar. Ook kan men een tweede pan omgekeerd op de eerste zetten, een oude doek voor opvullen van de opening en af en toe de onderste pan met heet water bijvullen, bij gebruik van hooge flesschen. Nog één wenk wil ik u geven. Zet vooral Uw Inmaak in een droge, koele, donkere kast. Plak overal etiketjes met naam en datum op. Dat voorkomt ver warring. Plezierige arbeid! DEKKER "Jet drogen van slaboonen is een zeer eenvoudige bewerking en uitstekend om de slaboonen voor den winter te bewaren. Slaboonen kunnen beter dan welke groenten ook buiten in zon en wind gedroogd worden. Om te voorkomen, dat zij bij het gebruik moeilijk gaar worden en een hooismaak hebben, moeten zij, alvorens gedroogd te worden, 3 min. koken. Men brengt vrij veel water met zout aan de kook, stort de boonen daarin, brengt het vlug weer aan de kook en laat de boonen er 3 min. in koken. Dan neemt men de boonen eruit en legt ze uit om snel af te koelen. Het water kan men voor het voorkoken van de volgende portie boo nen gebruiken. Wie groote hoeveelheden slaboonen Wil drogen, moet deze n.l. bij kleine hoeveelheden tegelijk voorkoken. Voegt men groote hoeveelheden tegelijk aan het kokend water toe, dan koelt dit zoo sterk af, dat het lang duurt eer het weer kookt, zoodat kans bestaat, dat de boonen bijna gaar worden, wat vol strekt niet mag. Een korte beschrijving van het drogen van slaboo nen volgt hieronder; eveneens het recept van zure snijboonen. Het is beter de snijboonen met een weinig zout en karnemelk (zie onderstaande hoeveelheden) in te maken, zoodat zij zuur worden, dan ze met veel zout in te leggen. Zure snijboonen hebben n.l. meer voe dingswaarde dan snijboonen uit het zout, doordat zij niet zout zijn en daarom niet afgekookt behoeven te worden, waarbij oplosbare voedingsstoffen verloren gaan. Zure groenten zijn ook in andere opzichten ge zonder dan groenten uit het zout. Zij zijn n.l. lichter verteerbaar geworden door de omzettingen, die tijdens het conserveeren optreden. De smaak van de zure snijboonen is van zelf sprekend anders dan die van snijboonen uit het zout, zij doet eenigszins aan die van komkommer denken. Wie voor de eerste maal zure snijboonen gaat inmaken, doet verstandig er eerst een klein proefje van te nemen, door een kleine hoeveel heid ïn een jampot in te maken en af te dekken «met een doekje, schoteltje en een zwaar glazen voorwerp. Na 5 6 weken zijn de boonen goed en kan men ze probéeren. Vallen zij in den smaak, dan is het nog wel mogelijk om meer in te maken. Wij vestigen in het "J ET is mij gebleken, dat er nogal veelvuldig op het gebied van ons Jachtwezen een bedenkelijke „Act^ door Anti's" op touw is gezet, die voor de „Heeren" Jagers, onder wier leiding dit verderfelijk spel wordt gespeeld, wel eens ernstige gevolgen zal kunnen hebben. Dan is Holland weer in last en wordt er ach en wee geroepen over de barbaarsche wijze waarop die arme „Heeren" op hun plaats wor den gezet. Natuurlijk heeft de nieuwe tijd het dan weer gedaan, zoodat als gewoonlijk naar hartelust kan worden gescholden en getierd. Daarin munten die Heeren Anti's uit, ook in de kringen der Ne- derlandsche Jagers. Zij moeten thans goed beseffen, wat zij doen, en zoo zij niet aanstonds weer tot be zinning komen, tevens begrijpen, dat zij zelf de volle verantwoordelijkheid voor hunne daden zulen moeten dragen. Tot hen richt ik mijne woorden niet, omdat deze lieden, die onder de heerschende omstandighe den knoeien, roddelen en lasteren beschouwen als een deugd, alleen door schade en schande zullen leeren begrijpen, wat hun plicht in deze tijden is. Mijne waarschuwende woorden richt ik tot de de boeren in het algemeen en in het bijzonder hren, die door de schoone leuzen van die „Heeren Jagers" misleid, aan die actie hun medewerking verleenen en zich zoodoende tevens blootstellen aan de ernstige gevolgen. Wat nu is de actie, door dit soort Jagers op touw gezet Welnu, zeer in het kort gezegd, komt het er op neer, dat zij in hun woonplaats een soort ver- eeniging stichten, illegaal natuurlijk, van jagers, die onder de heerschende omstandigheden geen jachtacte noch geweer kunnen krijgen. Dat juist, mede door hun eigen geroddel en hun vijandige houding tegen over alles wat de gewijzigde omstandigheden ver- eischen, zij zelf de oorzaak vormen, dat hun geen geweer kon worden toevertrouwd, zal iedereen, be halve natuurlijk hunzelf, volkomen duidelijk zijn. Dat zij van de jacht zijn uitgesloten is logisch en billijk; maar dat zij op deze wijze velen, die vermoedelijk anders weer in het bezit van een acte en een geweer zouden zijn gesteld, mede het slachtoffer doen worden, schijnt hun niet te deren. Intusschen wordt natuur- bijzonder de aandacht op de snijboonen in het zuur, omdat men voor dezen inmaak weinig materiaal noo- dig heeft. Snijboonen kan men ook drogen of sterili seeren. Maar gedroogde groenten hebben toch altijd, hoe goed men ook droogt, eenigszins hun smaak ver loren, terwijl het gehalte aan vitamine C sterk ach teruit gaat. Het steriliseeren van snijboonen kunnen slechts zij doen, die inmaakglazen, deksels en goede ringen bezitten en er wat brandstof voor kunnen mis sen. Het drogen van slaboonen De slaboonen afhalen, wasschen en in ruim kokend water en zout (2 lepels zout op een liter water) weer aan de kook brengen en 3 min. koken. De slaboonen goed laten uitlekken, koud laten worden en aan slin gers rijgen. De slingers in zon en wind hangen tot dat de boonen droog zijn, d.w.z. totdat zij stug en taai aanvoelen; wanneer zij niet ver genoeg gedroog wor den, gaan zij beschimmelen. De boonen in papieren zakken bewaren. Voor het gebruik behoeven deze boo nen niet geweekt te worden. Zure snijboonen Per kg. snijboonen: 12 gr. zout en 1 lepel karnemelk. De boonen afhalen, wasschen, fijn snipperen en met zout en-de karnemelk zoo lang krieden tot pekel (oplos sing van zout en water) gevormd wordt. De boonen overdoen in een Keulschen pot, onbeschadigde emaille emmer of waterdicht eiken- of beukenhouten vat, en stevig aandrukken. Een schoonen doek er op leggen, deze langs de kanten instoppen, een plankje en een steen erop plaatsen en voor het stof een doek, bord of deksel op den pot leggen. De pot op een koele, vorstvrije plaats laten staan en na 14 dagen de kim- laag (schimmel), die zich op den pekel boven het doekje gevormd heeft, verwijderen. Steen, plankje en doek schoon wasschen en weer op de snijboonen leg gen en deze bewerking herhalen, wanneer dit noodig blijkt. Na 6 8 weken is deze inmaak goed. Hij kan onge veer 7 maanden bewaard worden. Er voor zorgen, dat de snijboonen onder het vocht blijven staan, zoo noo dig wat water, waarin een weinig zout O-Vz lepel op een liter) is opgelost, toevoegen. lijk weer de geheele schuld van alles geladen op de ruggen van allen, die zich ten dienste stellen aan den opbouw van ons Vaderland. Het is daarbij onver schillig of zij dit doen als medewerker aan den Land stand, als lid der N. S. B. of hoe dan ook den nieu wen tijd toegedaan. Het is in de oogen van die anti- heeren-jagers alles even erg! Tot op zekere hoogte zou ons hun actie nog onver schillig kunnen laten. Het zou een verschijnsel zijn van dezen tijd; een uiting van verwarde en benepen geesten, van teleurgestelden en kortzichtigen, zooals wij die reeds zoo veelvuldig hebben medegemaakt^ Maar wat doen de Heeren? Namens hunne veree- niging wenden zij zich tot de grondbezitters en de boeren in hun omgeving, om van dezen de jacht te pachten, hoewel zij weten, dat zij zelf noch hun vrienden, zullen mogen jagen. Wat beoogen zij Willen zij door hun actie de bezettende macht dwingen om ook hen, als gevolg van een sterk toe genomen wildschade, weer een geweer toe te ver trouwen? Dat ware toch al te dwaas gedacht! Wil len zij door alle jachtgronden te pachten, allen, die thans jachtgerechtigd zijn, nu en voor later van d)e jacht uitsluiten? Ook dat zal blijken slechts een wenschdroom te zyn, die niet in vervulling zal gaan. Maar wat die Heeren precies beoogen, kan ons slechts zijdelings interesseeren. Wat ons wel interes seert en waarvoor wij die Heeren thans reeds aan sprakelijk stellen, is, dat zij er naar streven, anderen, die tot jagen gerechtigd zijn, te beletten het grond bezit der boeren te betreden, het wild aldaar af te schieten en het schadelijk gedüerte te dooden. Zij brengen zoodoende willens en wetens de voedselvoor ziening, in het bijzonder der stedelijke bevolking, waar toe ook zij grootendeels behooren, ernstig in gevaar en zij keeren zich zoodoende tegen de belangen van de bezettende macht! Zij sporen door hun actie onze bodembewerkers tot medewerking daartoe aan. Bovendien is het toch wel zeer duidelijk, dat de boe ren, die inderdaad hun medewerking aan dit gedoe zouden willen verleenen, op deze wijze willens en wetens hun gewassen aan ernstige schade zul len blootstellen en dat zij dtoor hun eigen toedoen

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 6