Inmaken De Landjeugd Boereneer in Zeeland Voor de landvrouwen Princesseboonen, slaboonen, citroenboonen enz. B ESTOND er waardeering voor den boer en zijn producten bij ons volk? Hierop moeten wij helaas antwoorden: „Neen". Reclame-platen VRIJDAG 11 SEPTEMBER DE LANDSTAND PAGINA 7 Steriliseeren. Haal de boonen, zoo noodig twee maal af. Wasch ze, kook ze in ruim water met zout (1 afgestreken lepel per liter water) gedurende 5 minuten. Maak intusschen de weckflesschen schoon met heet sodawater (of kunstsoda, of potasch), spoel ze na met heet water en laat ze omgekeerd op een schoone, gestreken thee doek uitlekken. Behandel de deksels, die vooral gaaf moeten zijn en de ringen, die we controleeren, door ze uit te rekken en tegen het licht te houden, op dezelfde manier. Nieuwe ringen worden in schoon water even uitgekookt. Vul de flesschen met de boontjes tot twee vingers onder den rand, druk ze goed aan. Vul bij niet het kook nat tot 1 vinger onder den rand. Veeg de fleschranden met een schoone, vochtige doek zorgvuldig af. Leg de ringen er nat op (met behulp van een vork uit het heete water gehaald), daarna de natte deksels; en doe een beugel op de flesch. Het drogen van ringen en deksels, kan de oorzaak zijn van het opengaan der flesschen doordat het altijd iets pluist. De uiterste zindelijkheid moet betracht worden, wil men zeker zijn van een goed resultaat. Dit geldt trou wens bij alle inmaak. De gevulde flesschen worden in de weckketel of zeer hooge pan, op de houder geplaatst, zoodanig, dat het water, wat even warm als de inhoud van de flesch moet zijn, juist onder den rand blijft. De ketel moét nu zoo vlug mogelijk op temperatuur worden gebracht en daarna 1 uur lang op 100 gr. G. gehouden worden. De steriliseer tijd is altijd de ver- eischte kooktijd plus 10 minuten extra. De boontjes kunnen ook rauw in de flesch gedaan worden met koud water en zout. De kleur blijft iets groener, alleen slinken ze iets meer in de flesch. Zouten. Haal de boonen af, breek ze en wasch ze. Kook ze 510 minuten op in ruim water voor ze opzwellen. Spreidt daarna de boonen op schoone doeken op tafel uit en laat ze volkomen koud worden. Doe ze laag voor laag met 1 handvol zout op 3 handvol groente in de schoone keulsche pot. Desverkiezend kan men ook pekel maken door 1 ons zout in 1 liter kokend water op te lossen en dit volkomen koud op de boonen te gieten. Leg een oud, schoon doekje op de goed aangedrukte boonen, daarop een plankje met een zware keisteen. Controleer in 't begin elke week de boonen, later om de 14 dagen, tenslotte éénmaal per .maand. Verwijder het kimlaagje, spot?! den doek goed uit in heet water, boen plankje en steen goed schoon en leg alles, afge koeld op den inmaak. Bewaar den inmaak op een koele donkere plaats. Drogen. Maal de boonen af, breek ze en wasch ze. Kook ze 5 minuten in ruim water en laat ze daarna afkoelen en min of meer opdrogen. Rijg de boonen op een katoenen draad en span deze draden op een warme luchtige plaats tusschen een paar stokken óf drooglatten b.v. Ook kan men de boonen op een hor boven de kachel drogen, of in den oven van een uitgaande kachel met de deuren open. Vaak neemt de bakker dit werkje van ons over. Nu is het ook den tijd voor het drogen van soepgroenten. Men bindt deze in kleine bosjes goed samen en hangt ze aan een drooglijn in de zon. Appels en peren worden na het schillen in plakken of in vieren gesneden, even door zout water gehaald om ze blank te houden en daarna, of in de zon of in den kacheloven gedroogd op dezelfde wijze als de boonen Een stuk oud vitrage doet dienst tegen de vliegen. Voorts waren er vragen over het gebruik van hard- scbilde boontjes. Ik weet niet welk soort de vraagsteller heeft, maar er zijn soorten, die ook, wanneer ze boontjes hebben, gaar worden mits men ze langer dan gewone soorten kookt. Deze kunnen dus ook gezouten, gedroogd en gesteriliseerd worden. Daar boonen in het zout altijd een langen kooktijd hebben, moet dit soort wel extra lang gekookt worden. Een leek kan zeker wortelen en bieten drogen, door ze in fijne reepen te snijden en in een hor boven de kachel of in den open oven te drogen. M.i. heeft het geen zin, daar we winterwortelen en bieten in 't zand, een heelen winter kunnen goed houden. Aardappelmeel. Schil of borstel de aardappelen, maal ze in grove stukken gesneden door een vleeschmolen of rasp ze. Doe de aardappelbrei in een vrij fijne zeef (b.v. een paardeharen) plaats deze in een emmer of groote pan en giet er zooveel water op tot het water in de zeef staat Wrijf de aardappelbrei dan stevig tusschen de handen tot het laatste meel uit de nu brokkelig geworden brei, verdwenen is. Doe de brei weg en laat het aardappel meel in de teil bezinken. Giet het bruine water voorzichtig af, voeg schoon toe een roer alles goed om. Laat het opnieuw bezinken. Herhaal dit tot het water helder blijft. Schep dan het aardappelmeel op een schoonen doek en laat het in een dim laagje goed drogen. Zeef het meel nog eens en bewaar het in en bus of trommel. Het is uitstekend te gebruiken voor het binden van soepen, sausen en samen met bloem, gort- mout enz. voor pap. Bruine boonen oogsten en dorschen. De boonen laat men rijp worden aan de struiken, daarna worden deze uit den grond getrokken, op bosjes gebonden en aan een lijn tegen een heining, enz. te drogen gehangen. Door met een stok op de bossen te slaan, krijgt men de boonen uit de peulen. Daarna nog eens goed nakijken op wormstekige en slechte boonen. Gaarne vestig ik hier nog eens de aandacht op een weinig bekende inmaakmethode voor snijboonen, n.l. zure snijboonen, die op dezelfde wijze als zuurkool, met zeer weinig zout ingemaakt worden en evenals deze nog rijk blijven aan vitamine C. Iets wat we van de zoute inmaak heelemaal niet kunnen zeggen. Onze bodem bracht en brengt nog een rijke verschei denheid producten voort. Deze werden echter niet naar waarde geschat. Immers welke ontzaglijke hoeveel heden levensmiddelen zijn er niet vernietigd. Nemen we slechts het doordraaien van groenten, het afslachten van vee enz. Ons volk had geen waardeering voor de eigen producten. 80% der geconsumeerde artikelen wer den van het buitenland aangevoerd onder het motto, dat deze beter waren. Hieraan is zeker niet vreemd het belang der groote geldmagnaten. Maar genoeg hierover; thans blijkt wel degelijk, dat onze eigen producten naar waarde geschat worden. Zij het dan ook noodgedwongen. Wat vroeger nauwelijks bekeken werd, wordt nu met graagte gekocht, gezien de lengte der queue's voor de zaken waar onze producten verkocht worden. Hoe is het nu gesteld met den producent „den boer". In moeilijke jaren werd een boer ni»t eens bekeken. Wat de meeste menschen en vooral de „intellectueelen" betreft, had onze boerenstand evengoed een uitheem- sche volksstam kunnen zijn. Een boer was nu eenmaal iemand, die ieders lachlust opwekte, terwijl steeds werd vergeten, dat deze zeer veel en langdurig zware arbeid verrichtte en nog meer afhankelijk was van de natuur, zoodat hij door zijn vele werk geen tijd en gelegenheid had zich op de hoogte te houden van den „moderne tijd" wat dan ook geen groot verlies beteekende. Daar er momenteel groote vraag naar de producten van den boer is, is het vanzelfsprekend, dat ook hij in het'brandpunt van de belangstelling staat. De intel lectueelen" vooral, daar deze in den regel meer geld bieden, dan de arbeiders, probeeren een wit voetje bij den boer te krijgen om clandestien hun rantsoen wat te verhoogen. Waarschijnlijk zal na afloop van den oorlogstoestand de boer weer niet in tel zijn. Immers met een variatie op het bekende spreekwoo-d zouden wij hier kunnen zeggen: „Uit de maag, u t het oog." Zoover mag het dit keer niet komen. Hiervoor moet de boerenstand waken. Hij moet zorgen, dat hij straks zijn plaats in de samenleving blijft innemen, waarop hij door zijn arbeid en levensomstandigheden in Gods vrije natuur recht heeft, namelijk de eerste plaats in de rij der beroepsorganisaties. Dit kan alleen bereikt worden door een goede en hechte boerenorganisatïe. Deze organisatie is de Landstand. De Landstand staat op de bres daar waar de boereneer in. het gedrang komt. In de Landstand staat een andere organisatie „De Landjeugd" en deze zal vooral op moeten komen voor de boereneer, wat inderdaad reeds het geval is. De jeugd is de toekomst en wanneer de jeugd zelfbewust met taaie volharding en wilskracht werkt, zal zij zeer zeker in staat zijn te zorgen voor een toekomst, waarin onze boerenstand de plaats be kleedt, waarop hij volgens eeuwenoude tradities recht heeft. Daarom nogmaals, gij jongeren stelt Uw boereneer voorop en stelt alles in het werk deze eer hoog te houden, zoodat wij straks meer dan ooit tevoren de boereneer ten voorbeeld kunnen stellen aan alle andere Nederlanders. Op Landbouw-, Tuinbouw- en Zuivelgebied De verzameling reclameplaten op Land-, Tuinbouw- en Zuivelgebied afkomstig van tentoonstellingen, jaarbeurs, enz., welke in het bezit was van het Nederl. Landbouw Museum, is tijdens de oorlogsdagen in 1940 bijna ge heel verwoest. Wie helpt mede deze collectie te herstellen, door het zenden van dergelijke platen of het opgeven van adres sen, waar deze waarschijnlijk nog te krijgen zijn, aan den Secretaris van het Genootschap Ned. Landbouw- Museum. DR. M. DE WAAL, Bergstraat 0, Wageningen. Zure snijboonen. 1 kg. snijboonen, 12 gr. zout (ruim 1 afgestreken eet lepel) plus 1 eetlepel karnemelk.. Haal de boonen af, wasch ze en snijdt ze, kneed ze met het zout tot er pekel gevormd is. Leg ze daarna in de goed schoongemaakte keulsche pot en sprenkel er telkens wat karnemelk over Druk ze stevig aan, leg er een doelf, een plankje en steen op en controleer ze juist als bij boonen in 't zout. J. DEKKER. Foto: D. Koper Een fraai Limburgsch landschap.

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 7