Inmaken
De Landjeugd
Boereneer
in Zeeland
Voor de landvrouwen
Princesseboonen, slaboonen,
citroenboonen enz.
B ESTOND er waardeering voor den boer en zijn
producten bij ons volk? Hierop moeten wij helaas
antwoorden: „Neen".
Reclame-platen
VRIJDAG 11 SEPTEMBER
DE LANDSTAND
PAGINA 7
Steriliseeren.
Haal de boonen, zoo noodig twee maal af. Wasch ze,
kook ze in ruim water met zout (1 afgestreken lepel
per liter water) gedurende 5 minuten. Maak intusschen
de weckflesschen schoon met heet sodawater (of
kunstsoda, of potasch), spoel ze na met heet water
en laat ze omgekeerd op een schoone, gestreken thee
doek uitlekken. Behandel de deksels, die vooral gaaf
moeten zijn en de ringen, die we controleeren, door
ze uit te rekken en tegen het licht te houden, op
dezelfde manier. Nieuwe ringen worden in schoon water
even uitgekookt.
Vul de flesschen met de boontjes tot twee vingers
onder den rand, druk ze goed aan. Vul bij niet het kook
nat tot 1 vinger onder den rand. Veeg de fleschranden
met een schoone, vochtige doek zorgvuldig af. Leg de
ringen er nat op (met behulp van een vork uit het
heete water gehaald), daarna de natte deksels; en
doe een beugel op de flesch.
Het drogen van ringen en deksels, kan de oorzaak zijn
van het opengaan der flesschen doordat het altijd iets
pluist.
De uiterste zindelijkheid moet betracht worden, wil
men zeker zijn van een goed resultaat. Dit geldt trou
wens bij alle inmaak. De gevulde flesschen worden in
de weckketel of zeer hooge pan, op de houder geplaatst,
zoodanig, dat het water, wat even warm als de inhoud
van de flesch moet zijn, juist onder den rand blijft.
De ketel moét nu zoo vlug mogelijk op temperatuur
worden gebracht en daarna 1 uur lang op 100 gr. G.
gehouden worden. De steriliseer tijd is altijd de ver-
eischte kooktijd plus 10 minuten extra.
De boontjes kunnen ook rauw in de flesch gedaan
worden met koud water en zout. De kleur blijft iets
groener, alleen slinken ze iets meer in de flesch.
Zouten.
Haal de boonen af, breek ze en wasch ze. Kook ze
510 minuten op in ruim water voor ze opzwellen.
Spreidt daarna de boonen op schoone doeken op tafel
uit en laat ze volkomen koud worden. Doe ze laag
voor laag met 1 handvol zout op 3 handvol groente in
de schoone keulsche pot. Desverkiezend kan men ook
pekel maken door 1 ons zout in 1 liter kokend water
op te lossen en dit volkomen koud op de boonen te
gieten.
Leg een oud, schoon doekje op de goed aangedrukte
boonen, daarop een plankje met een zware keisteen.
Controleer in 't begin elke week de boonen, later om
de 14 dagen, tenslotte éénmaal per .maand. Verwijder
het kimlaagje, spot?! den doek goed uit in heet water,
boen plankje en steen goed schoon en leg alles, afge
koeld op den inmaak.
Bewaar den inmaak op een koele donkere plaats.
Drogen.
Maal de boonen af, breek ze en wasch ze. Kook ze
5 minuten in ruim water en laat ze daarna afkoelen
en min of meer opdrogen.
Rijg de boonen op een katoenen draad en span deze
draden op een warme luchtige plaats tusschen een paar
stokken óf drooglatten b.v. Ook kan men de boonen
op een hor boven de kachel drogen, of in den oven
van een uitgaande kachel met de deuren open. Vaak
neemt de bakker dit werkje van ons over. Nu is het
ook den tijd voor het drogen van soepgroenten. Men
bindt deze in kleine bosjes goed samen en hangt ze aan
een drooglijn in de zon.
Appels en peren worden na het schillen in plakken of
in vieren gesneden, even door zout water gehaald om
ze blank te houden en daarna, of in de zon of in den
kacheloven gedroogd op dezelfde wijze als de boonen
Een stuk oud vitrage doet dienst tegen de vliegen.
Voorts waren er vragen over het gebruik van hard-
scbilde boontjes. Ik weet niet welk soort de vraagsteller
heeft, maar er zijn soorten, die ook, wanneer ze boontjes
hebben, gaar worden mits men ze langer dan gewone
soorten kookt. Deze kunnen dus ook gezouten, gedroogd
en gesteriliseerd worden. Daar boonen in het zout
altijd een langen kooktijd hebben, moet dit soort wel
extra lang gekookt worden.
Een leek kan zeker wortelen en bieten drogen, door
ze in fijne reepen te snijden en in een hor boven de
kachel of in den open oven te drogen. M.i. heeft het
geen zin, daar we winterwortelen en bieten in 't zand,
een heelen winter kunnen goed houden.
Aardappelmeel.
Schil of borstel de aardappelen, maal ze in grove
stukken gesneden door een vleeschmolen of rasp ze.
Doe de aardappelbrei in een vrij fijne zeef (b.v. een
paardeharen) plaats deze in een emmer of groote pan
en giet er zooveel water op tot het water in de zeef
staat
Wrijf de aardappelbrei dan stevig tusschen de handen
tot het laatste meel uit de nu brokkelig geworden brei,
verdwenen is. Doe de brei weg en laat het aardappel
meel in de teil bezinken.
Giet het bruine water voorzichtig af, voeg schoon toe
een roer alles goed om. Laat het opnieuw bezinken.
Herhaal dit tot het water helder blijft. Schep dan het
aardappelmeel op een schoonen doek en laat het in een
dim laagje goed drogen.
Zeef het meel nog eens en bewaar het in en bus of
trommel. Het is uitstekend te gebruiken voor het
binden van soepen, sausen en samen met bloem, gort-
mout enz. voor pap.
Bruine boonen oogsten en dorschen.
De boonen laat men rijp worden aan de struiken,
daarna worden deze uit den grond getrokken, op bosjes
gebonden en aan een lijn tegen een heining, enz. te
drogen gehangen.
Door met een stok op de bossen te slaan, krijgt men
de boonen uit de peulen. Daarna nog eens goed nakijken
op wormstekige en slechte boonen.
Gaarne vestig ik hier nog eens de aandacht op een
weinig bekende inmaakmethode voor snijboonen, n.l.
zure snijboonen, die op dezelfde wijze als zuurkool, met
zeer weinig zout ingemaakt worden en evenals deze nog
rijk blijven aan vitamine C. Iets wat we van de zoute
inmaak heelemaal niet kunnen zeggen.
Onze bodem bracht en brengt nog een rijke verschei
denheid producten voort. Deze werden echter niet naar
waarde geschat. Immers welke ontzaglijke hoeveel
heden levensmiddelen zijn er niet vernietigd. Nemen we
slechts het doordraaien van groenten, het afslachten
van vee enz. Ons volk had geen waardeering voor de
eigen producten. 80% der geconsumeerde artikelen wer
den van het buitenland aangevoerd onder het motto,
dat deze beter waren. Hieraan is zeker niet vreemd
het belang der groote geldmagnaten.
Maar genoeg hierover; thans blijkt wel degelijk, dat
onze eigen producten naar waarde geschat worden. Zij
het dan ook noodgedwongen.
Wat vroeger nauwelijks bekeken werd, wordt nu met
graagte gekocht, gezien de lengte der queue's voor de
zaken waar onze producten verkocht worden.
Hoe is het nu gesteld met den producent „den boer".
In moeilijke jaren werd een boer ni»t eens bekeken.
Wat de meeste menschen en vooral de „intellectueelen"
betreft, had onze boerenstand evengoed een uitheem-
sche volksstam kunnen zijn.
Een boer was nu eenmaal iemand, die ieders lachlust
opwekte, terwijl steeds werd vergeten, dat deze zeer
veel en langdurig zware arbeid verrichtte en nog meer
afhankelijk was van de natuur, zoodat hij door zijn
vele werk geen tijd en gelegenheid had zich op de
hoogte te houden van den „moderne tijd" wat dan ook
geen groot verlies beteekende.
Daar er momenteel groote vraag naar de producten
van den boer is, is het vanzelfsprekend, dat ook hij in
het'brandpunt van de belangstelling staat. De intel
lectueelen" vooral, daar deze in den regel meer geld
bieden, dan de arbeiders, probeeren een wit voetje bij
den boer te krijgen om clandestien hun rantsoen wat
te verhoogen. Waarschijnlijk zal na afloop van den
oorlogstoestand de boer weer niet in tel zijn. Immers
met een variatie op het bekende spreekwoo-d zouden
wij hier kunnen zeggen: „Uit de maag, u t het oog."
Zoover mag het dit keer niet komen. Hiervoor moet
de boerenstand waken. Hij moet zorgen, dat hij straks
zijn plaats in de samenleving blijft innemen, waarop
hij door zijn arbeid en levensomstandigheden in Gods
vrije natuur recht heeft, namelijk de eerste plaats in
de rij der beroepsorganisaties.
Dit kan alleen bereikt worden door een goede en hechte
boerenorganisatïe. Deze organisatie is de Landstand.
De Landstand staat op de bres daar waar de boereneer
in. het gedrang komt. In de Landstand staat een andere
organisatie „De Landjeugd" en deze zal vooral op
moeten komen voor de boereneer, wat inderdaad reeds
het geval is. De jeugd is de toekomst en wanneer de
jeugd zelfbewust met taaie volharding en wilskracht
werkt, zal zij zeer zeker in staat zijn te zorgen voor
een toekomst, waarin onze boerenstand de plaats be
kleedt, waarop hij volgens eeuwenoude tradities recht
heeft.
Daarom nogmaals, gij jongeren stelt Uw boereneer
voorop en stelt alles in het werk deze eer hoog te
houden, zoodat wij straks meer dan ooit tevoren de
boereneer ten voorbeeld kunnen stellen aan alle andere
Nederlanders.
Op Landbouw-, Tuinbouw- en Zuivelgebied
De verzameling reclameplaten op Land-, Tuinbouw- en
Zuivelgebied afkomstig van tentoonstellingen, jaarbeurs,
enz., welke in het bezit was van het Nederl. Landbouw
Museum, is tijdens de oorlogsdagen in 1940 bijna ge
heel verwoest.
Wie helpt mede deze collectie te herstellen, door het
zenden van dergelijke platen of het opgeven van adres
sen, waar deze waarschijnlijk nog te krijgen zijn, aan
den Secretaris van het Genootschap Ned. Landbouw-
Museum.
DR. M. DE WAAL,
Bergstraat 0, Wageningen.
Zure snijboonen.
1 kg. snijboonen, 12 gr. zout (ruim 1 afgestreken eet
lepel) plus 1 eetlepel karnemelk..
Haal de boonen af, wasch ze en snijdt ze, kneed ze met
het zout tot er pekel gevormd is. Leg ze daarna in
de goed schoongemaakte keulsche pot en sprenkel er
telkens wat karnemelk over Druk ze stevig aan, leg
er een doelf, een plankje en steen op en controleer
ze juist als bij boonen in 't zout.
J. DEKKER.
Foto: D. Koper
Een fraai Limburgsch landschap.