De teelt van Broccoli F R wordt den laatsten tijd weer wat propaganda gemaakt voor Broccoli of winterbloemkool, een groente, die in Zuidelijker gelegen landen tot de meest ge waardeerde tuinbouwproducten wordt gerekend, maar hier nog altijd geen vasten voet heeft kunnen krij gen. Voor een groot deel is dat te wijten aan de moeite, die deze koolsoort heeft om den winter ioor te komen in ons klimaat. Proeven, hier in ons tand genomen, zijn tot dusver niet bevredigend geweest, maar in Frankrijk, zelfs in het toch nog al noor delijk gelegen Bretagne, worden de Broccoli's in massa geteeld. Engeland teelt ze in groote partijen en in Italië en Spanje komen de winterbloemkooitjes in witte en violette soorten aan de markt van No vember tot April of Mei. De vraag naar de wat losgebouwde, meestal wat minder oogelijke kooltjes, is zelfs in ons land niet onbelangrijk. Zoo hebben wij in 1924 voor een waarde van anderhalf millioen gulden aan winterbloemkool uit Bretagne ingevoerd. Er is sedert 1900 veel aan de verbetering van het ras gedaan en een tijd lang was het sortiment zoo uitgebreid, dat een buitenlandsche teler de verzuch ting slaakte, dat een poging om slechts een eenigszins behoorlijk percentage der variëteiten te telen, reeds meer ruimte en moeite zou vragen, dan doorgaans op een bedrijf aan één gewas kunnen worden besteed. Het doel, dat men zich daarbij voor oogen stelde, was een Broecolisöort, met de gunstige eigenschap pen van de gewone bloemkool en de winterhardheid van de broccoli én men heeft dit ideaal al tamelijk dicht benaderd. Het bitter worden der komkommers Een kwaal die thans optreedt VRIJDAG 18 SEPTEMBER DE LANDSTAND PAGINA 10 Het verschil tusschen de beide koolsoorten is niet groot. Zelfs de bloemkleur (geel bij de bloemkool en wit bij de broccoli) is sedert de vele onderlinge krui singen geen betrouwbaar kenteeken meer. De nieuwste variëteiten bloeien geel en wit tegelijk. Zoo bijvoor beeld de Sutton's Late Queen, die de bloemkool al zeer nabij komt. Uit de tot dusver opgedane ervaringen valt af te leiden, dat het meer de schrale Noorden- en Oostenwinden zijn, die met de wisselvalligheid van den neerslag, de broccoli bedriegen. Zoo kunnen de blanke kooltjes yroeg in het voorjaar danig lijden van de dan dik wijls voortdurend wisselende regen- en vorstperioden. De oogsttijd valt voor de broccoli tusschen de maan den Januari en Mei. Bij goede soortenkeus ware de winterbloemkool dus een winterteelt in warenhuizen, die geruimd kan worden voor de tomaten worden uitgeplant. Zooals bekend mogen de hoofdteelten, zoo als tomaten e.d. dit jaar niet voor den 15den Maart in de kassen worden uitgezet, in verband met de ver minderde toewijzing brandstoffen. Verschillende broc- coli-variëteiten zouden, althans het laatste gedeelte van haar groeiperiode, in de kas kunnen doorbrengen en daar bij zeer gering brandstoffengebruik kunnen worden klaargestoomd. Tot de vroege soorten, die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen, behooren Adam's Early, die in de eerste voorjaarsmaanden, Early Penzance, die in Februari en Maart, en eventueel de Laemington die in Maart en April het kooltje ontwikkelen. De extra vroege variëteiten, zooals de oude Michael mas White en de Christmas White, beide van den bekenden Broccoli-kweeker Sutton, vormen in nor male zachte winters omstreeks de Kerstdagen een aardig wit kooltje in den kouden grond. Zij sluiten aanstonds op de late bloemkool aan. Zoodoende ware het mogelijk om, met een minimum aan brandstof, het heele winterseizoen door broccoli te oogsten uit een koude of zeer matig verwarmde kas. Deze theoretische mogelijkheid is echter in de pracDjk alleen uit te voeren, wanneer we de planten midden in den winter overzetten, nadat ze het eerste gedeelte .van hun groeiperiode buiten hebben doorgebracht. Dus iets in den geest van de late chrysanthen, die bij het naderen van de vorst met een flinken kluit in de koude kassen worden uitgeplant. Gaan we dan na, of dit een methode is, die aanknoopt bij hetgeen in het buitenland op dit gebied wordt gedaan, dan blijkt dat inderdaad het geval te zijn. De broccoli's laten zich n.l. begin December als de groei voltooid is, met een flinken kluit uit den grond steken en ergens op een beschutte plek opkuilen, gelijk dat in ons land wordt gedaan met de late .bloemkool, die einde October met een flinken iduit wordt opgekuild in een bak, ontdaan van het grove buitenblad. De kweek wij ze De kweekwijze wordt dan als volgt: Om van (Jetober tot in Juni broccoli té Üo»>ben zaai'f men van de laatste week van Maart tot de eerste week van Mei, drie zaaisels op zijn minst. Het voornaamste zaaisel komt circa 10 April in den grond, breedwerpig en tegen vogels beschermd. Zoodra de planten zwaar genoeg zijn om te worden verpoot, worden ze uitgezet. De vroege zaaisels wor den vooraf nog eenmaal verspeend. De grond, waarin ze worden uitgepoot, behoort niet te worden omge spit: Hoe ruiger de grond is, waarin ze worden ge teeld, hoe beter de planten straks tegen het ongun stige weer bestand zullen zijn. Alleen in de vroege soorten, die in October en November kunnen worden geoogst, wordt de grond om de planten later wat losgemaakt. Zoo omstreeks midden Juli komen de broccoli's te staan; zij kunnen dus in normale jaren dienen als volgteelt na erwten en vroege aardappe len. Voor zoover zij" tusschen de erwten en de aard appelen worden uitgezet, hebben zij in de heete zomer maanden nog wat schaduw daarvan. Af en toe wordt geschoffeld om het onkruid er onder te houden. Ove rigens groeien de broccoli's snel tot formidabele planten uit, die het onkruid ertusschen radicaal on derdrukken. Mislukkingen ontstaan dikwijls door uitplanting van zwakke, te dicht op elkaar staande plantjes. Ook late zaaisels verhoogen de kans dat onze broccoli- cultuur op niets uitloopt. Vandaar dat we, het zaai sel op het zaaibed behoorlijk de ruimte geven. We kweeken ze overigens zoo schraal en zoo hard mo gelijk. Een zomerbemesting, zooals bij de andere koolsoorten nagenoeg onontbeerlijkis, dienen we bij de broccoli te vermijden, omdat de korte gedrongen planten beter tegen de koude bestand zouden zijn, dan de krachtig gemeste exemplaren, die doorgaans tegelijk wat verweekelrjkt zijn door al hun overdaad. De armetierig groeiende planten komen er doorgaans nog het best doorheen. Nu moeten w© van dat armetierige bij de broccoli ons geen scheeve voor stelling maken. Zelfs minder sterk groeiende planten vormen nog geweldige bladkasten, die minstens drie kwart meter ruimte noodig hebben. Aanbevolen wordt in November nog wat stalmest te geven. Terwijl de extra vroege soorten voor Kerstmis kunnen worden gesneden en dus ook in ons klimaat gewoonlijk rog wel zonder verdere zorgen klaar zullen komen, moeten de latere soorten behoorlijk worden |—j ET jaar 1942 is over het geheel genomen voor de komkommerteelt een gunstig jaar geweest, voor zoover er onder de in het hoofdseizoen geoogste vruc-h, ten betrekkelijk weinig exemplaren voorkwamen. Ver moedelijk heeft het nog al bestendige, zij het dan voor de koudegrond cultures wat al te koele weer, de bak- komkommers uit de omgeving van Amsterdam en het kasgoed uit Zuid-Holland voor deze onaangename heb belijkheid bewaard. Een hebbelijkheid, die den augurken en komkommers wel aangeboren is, maar desalniet temin niet gelijk over de verschillende variëteiten ver deeld is en bij de eene soort veel meer voorkomt dan bij de andere. Wat dat betreft staat het Nederlandsctie sortiment er niet eens zoo ongunstig voor. De kas. komkommer, die hier het meest geteeld wordt, de hier als Spotvrije" bekende Disease Resister, wordt over het geheel genomen niet gauw bitter. Er moet bij de teelt van de Spotvrije al heel grove fouten worden gemaakt, willen hierin bittere vruchten ontstaan in een hinderlijke hoeveelheid. Tegen het einde van de cultuur, als al te veel zorgen nauwelijks meer loonen, zal het schadelijk percentage echter gaandeweg stijgen. De Amsterdamsche gele wil nog wel eens bitter wor den, en dan vooral indien na een periode van druilerig, betrokken weer, plotseling een periode van zonneschijn volgt, zooals wij er thans een achter ons hebben. Wij kunnen thans verwachten, dat ook in deze soort het aantal bittere vruchten zal toenemen, ondanks het toch altijd nog vochtige weer. In onderstaande regels willen wij trachten een uit- j il 'j beschermd. Doorgaans worden tijdens vorstperioden de bladeren samengebonden en de grond rond om den stronk opgehoogd. Aanbevolen wordt de broccoli des winters in den grond te buigen. We graven dan een greppel en leggen de planten daarin met de kop pen naar net Noorden, waarbij vooral de gevoelige stengels goed worden toegedekt. De aarde wordt er met den voet vast om toegetreden. Alleen bij strenge vorst worden ook de koppen met wat ruigte bedekt. De plant »s extra sterk en zelfs bij strenge vorst staat de groei niet heelemaal stil. Tegen den tijd, dat bet blanke kooltje zich vormt, bestaat het gevaar, dat afwisselende regen- en vorstperioden ernstige schade toebrengen aan het gewas. Bestaat er reden om der gelijk weer te verwachten, dan nemen we de planten liever op en planJen ze over onder glas of in een beschut gelegen hoek, waar nog wat schermmateriaal over de planten kan worden aangebracht. In zoo'n hoek kunnen konijnen en ratten veel schade aan richten: .men zij daarvoor op zijn hoede. Met dat opkuilen der planten zijn we nu gekomen bij dien cultuur-maatregel, die naar onze meening de broccoli- teelt voor ons land loonend kan maken. Zoo tegen begin December als de voornaamste groei er uit is, zetten we de plasten met de opgebonden koppen op een beschutte plaats bij elkaar, dadelijk in de volgorde van haar bloeiperiode, zoodat we ze meteen kunnen grijpen als de tijd daar is. De koppen worden omgebogen naar het noorden om de kans op telkens bevriezen en weer ontdooien door de warmte van de zon zoo gering mogelijk te maken. Ook de -stronken worden toegedekt. Ze komen niet te dicht opeen en worden bij het naderen van den bloeitijd te bestemder plaatse uitgezet. Eerst dan worden de bladeren weer losgesneden; de groei zet weer in en enkele weken later oogsten we een aardig kooltje, wel niet zoo blank en niet zoo vast als gewone bloem kool, maar smakelijk en vitamine-rijk, en dat in een tijd, waarin geen andere bloemkool beschikbaar is, zoodat er goed geld voor kan worden gemaakt. Practische toepassing van de broccoli als wintereul- tuur voor de koude kas, moet nog worden gezocht. Maar in Noord-Span je, waar het 's winters knapjes kan vriezen, troffen we de broccoli aan als winter- cultuur" op het vrije veld. Wat daar lukt in de vrije natuur, zal hier onder de beschutting van een glazen dak stellig even goed slagen, al zullen daaraan mis schien nog wat proefnemingen en mislukkingen vooraf moeten gaan. G. D. LUTKE MEIJER eenzetting te geven van de verschillende oorzaken, die tot het bitter worden leiclen; ieder kan dan voor zichzelf uitmaken, of hij bij de komkommerteelt wel licht fouten maakt, die hij misschien best zoukunnen vermijden. Ook erfelijke factoren. Wij hebben niet alle factoren in de hand. Een van de oorzaken, die aan onze controle ontsnappen, is de aangeboren aard van de komkommers. Men neemt aan, dat de komkommers en de augurken afstammen van de Cucumis Hardwickii, een bittersmakende wilde komkommer uit Indië, en van een andere wilde vorm uit Indië, de Cucumis sativus, waarvan de vruchten eveneens een onaangenamen bitteren sma%k hebben. Die bitterheid zal bij de wilde vormen wel een afweer middel zijn tegen vreterij niet in de eerste plaats van de mensehen, maar van de dieren ook andere wilde Cucumis-soorten hebben tenminste bittere vruch ten. Alleen in de Cucumis Aguria uit Jamaica ontbreekt deze bittere afweerstof. Met zulke voorouders kan het haast niet anders of er moet ook aan onze broeikomkommers nog een steekje los zijn, en dat is dan ook inderdaad het geval. De komkommers en augurken met gladde vruchten, die, nraa mén aanneemt, afstammen van de Cucumis Hard wickii, hebben alle in meer of mindere mate de neiging tot bitterworden in zich. De stekelige of knobbelige variëteiten worden ir. den regel niet zoo gauw wrang. In een der buitenlandsche vakbladen he^ft eens een

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1942 | | pagina 10