Kris kras door de wereld
PAG. 5
DE LANDSTAND
27 NOVEMBER 1942
HERFSTRAPEN
Allerlei knollen, die we vroeger maar weinig zagen,
worden op het oogenblik verkocht. Het zyn veelal de
min of meer uitgegroeide herfstraapjes. Ze smaken
zoet en zijn zeer geschikt om met aardappelen als
'stoofschotel toebereid te worden.
Is er vleesch voor dit gerecht beschikbaar, vraag dan
eens aan den slager of hij wat schapenvleesch of
-poulet heeft. Herfstraapjes met schapenvleesch zijn
xi.l. een heerlijke combinatie. Hoe de stoofschotel met
herfstrapen klaargemaakt moet worden, staat in een
van de onderstaande recepten beschreven. Denk er
echter om: koken in een gesloten pan, koken met wei
nig water, weinig roeren en niet fijnprakken is een
eerste vereischte.
Ook geraspte rauwe herfstrapen smaken goed. Hetzij
als toevoegsel aan de sla, hetzjj als boterhambeleg
ging. Zij vormen een goede afwisseling op de ge
raspte worteL Een stukje rauwe herfstraap is ook
lekker om op te knabbelen. Geef het de kinderen eens
als ze hongerig uit school komen, het zal hun goed
bevallen.
Recepten
Herfstrapen
1 kg. herfstrapen, zout, (nootmuskaat^, aardappelen.
Kleine herfstraapjes schillen, groote herfstrapen in
plakken snijden, schillen en in reepjes van 4 k 5 cm.
snijden. De reepjes opzetten met weinig kokend water
DE DEENSCHE LANDBOUW
De beteekenis van den tuinbouw
De totale oppervlakte, welke bij den Deenschen land
bouw in gebruik is, bedraagt 3,2 millioen ha., waar
van 1,3 millioen ha. in gebruik is bij den tarweverbouw
en rond 520.000 ha. dient voor hakvruchtenteelt. De
tuinbouw heeft de beschikking over circa 7.100 ha.,
waarvan 5.440 ha. op de eilanden en 1.666 ha. op Jut
land, 84 van het tuinbouwareaal was beplant met
eenjarige groente, waaronder vooral kool moet worden
verstaan. Het overige kwam voor rekening van meer
jarige gewassen, zooals aardbeien, asperges enz. Ver
geleken met vroeger jaren is de teeltoppervlakte voor
meerjarige gewassen ten gunste van de eenjarige
groentesoorten verkleind.
De staatsgoederen van de Oekraine
In de Oekraine bestaan, naar de Deutsche Oekraine
Zeitung meldt, in totaal 2.215 staatsgoederen van ver
schillende grootte. De gemiddelde grootte zal ongeveer
2.850 ha. bedragen, doch er komen bedrijven voor van
niet minder dan 6080.000 ha. De Oekrainsche staats
goederen beslaan een oppervlakte van 6.3 millioen ha.,
wat overeenkomt met een oppervlakte van België en
Nederland tezamen. De bedrijfsomstandigheden, welke
men daar aantrof, waren door de aangerichte verwoes
tingen ongunstig. Per 100 ha. had men de beschikking
over slechts negen arbeidskrachten, waarbij zelfs de
ontbrekende machines voor 70—80 door handarbeid -
moesten worden vervangen. Een- van de eerste weken,
welke men bij de oplossing van het vraagstuk der
staatsgoederen onder de oogen moest zien, was het
herstellen van het evenwicht tusschen de bevolking in
de dicht en dun bevolkte gebieden. Tegelijkertijd wer
den verbeteringen aangebracht op sociaal en sanitair
gebied.
Uitbreiding van den landbouw in Kroatië
De directeur-generaal voor den Kroatischen landbouw
richtte aan alle dorpsgenooten van Kroatië een schrij
ven, waarin hij gelastte, dat alle beschikbare grond
moest worden bebouwd. Veel grasland zal worden be-
teeld met graan, mais, aardappelen of peulvruchten.
Geen stukje grond mag, volgens dit schrijven, in Kroa
tië onbebouwd blijven en het landbouwareaal moet be
langrijk worden vergroot om de levensmiddelenvoor
ziening van de bevolking ten volle te kunnen ver
zekeren. (Europapress)
De Kroaatsche melkhandel onder controle
Op grond van een verordening van het Kroaatsche
Ministerie van Economische Zaken, werd de geheele
melkhandel van Kroatië onder staatscontrole gesteld.
De contróle wordt uitgeoefend door de Centrale van
den Melkhandel, welke de inlevering en de verdeeling
van melk en melkproducten heeft te regelen. De Melk-
centrale kan in het geheele staatsgebied of in be
paalde deelen ervan den gedwongen verkoop van
melk en melkproducten tegen van overheidswege vast
gestelde prijzen gelasten. Bovendien werden nieuwe
prijzen voor melk en melkproducten afgekondigd.
De melkprijs- werd vastgesteld op 8 kuna per liter,
doch kan, al naar de plaatselijke verhoudingen wor
den verhoogd, zoodat hij in de stad Agram 14 kuna
bedraagt. De maximumprijs voor boter werd vast
en zout en gaar koken in een goed gesloten pan. Kook
tijd 30 min. Wanneer de groente even gekookt
heeft, de reepjes omleggen. Het groentenat binden met
zeer fijngeraspte rauwe aardappelen (deze eenige minu
ten laten doorkoken).
Stoofschotel van herfstraapjes
1 kg. herfstrapen, 2 kg. aardappelen, schapenvleesch,
boter of vet, zout.
Het vleesch in blokjes snijden en in de boter of het
vet aan alle zijden bruin braden. Wat water met wat
zout toevoegen en het vleesch daarin gaar stoven
1 uur. De herfstrapen schillen en in vieren snijden,
groote rapen in plakken snijden en deze schillen en in
reepjes snijden. De aardappelen schoonboenen en in
vieren snijden. Herfstrapen en aardappelen y2 uur met
het vleesch mee stoven. De pan goed gesloten houden.
Zoo nu en dan de bestanddeelen omleggen, maar niet
stukroeren. Als alles gaar is, de bestanddeelen losjes
door elkaar roeren en met het vocht in een schaal
overdoen.
Andyviesla met herfstraapjes
2 struiken andijvie, 1 herfstraap, gekookte aardappel,
azijn, zout, mosterd.
De andijviestruiken wasschen en zeer fijn snijden. De
herfstraap schillen en fijn raspen. Een papje maken
van de fyngewreven gekookte aardappel, wat azijn,
wat water of taptemelk, zout, (peper) en mosterd. De
andijvie en geraspte herfstraap met dit sausje vermen
gen, in een glazen schaal overdoen. Als alle slaatjes
dient het kort voor het gebruik bereid te worden; het
smaakt dan het beste en de voedingswaarde blijft zoo
veel mogelijk behouden
gelegd op 186 kuna en voor fijne kaas op 143 kuna
per kg.
Uitbreiding van den verbouw van
voedergewassen in Italië
De productie van veevoeder zal in Italië door een
nieuwe maatregel belangrijk worden bevorderd. Alle
boeren, die hun natuurweiden in cultuurweiden om
zetten, ontvangen subsidies van den staat. Deze be
dragen 200 lire per ha., indien de weiden worden
geploegd en bezaaid. De subsidie bedraagt 300 lire
per ha., indien de boer bepaalde waardevolle gras
soorten uitzaait, terwijl de subsidie tot 500 lire
stijgt, indien kunstmatige bevloeiing der weiden
wordt toegepast. Deze maatregel is ten deele ook
een gevolg van het feit, dat het weideland, dat na
scheuring geschikt is voor den verbouw van akker
bouwproducten, circa 40.000 ha. beslaat, welke opper
vlakte in mindering komt van het areaal, dat voor
de veeteelt overblijft. Het bevorderen van de gras-
cultuur heeft dan ook tot doel, meer evenwicht in
de verhouding tusschen grasland en akkerbouwland
te brengen.
De Fransclie suikerbietenoogst
Bij de Fransche suikerbietentelers heerscht momen
teel groote bedrijvigheid. De teeltvoorwaarden zijn
dit jaar betrekkelijk gunstig geweest. De opbrengst
per ha. is bevredigend, terwijl het suikergehalte der
bieten' boven de middelmaat ligt. Er bestaat dus
voor den consument gereede hoop, dat het suiker
rantsoen niet zal worden verminderd. Bepaalde moei
lijkheden doen zich echter voor bij de voor het bin
nenhalen van den oogst benoodigde arbeidskrachten.
De ervaring, welke men met de verplichte inschake
ling van werkkrachten heeft opgedaan, is over het
algemeen gunstig.
Verbetering van liet landbouwonderwijs
in Hongarije
De verbetering van het landbouwonderwijs is een be
langrijke voorwaarde voor het welslagen van het
plan ter vergrooting van de Hongaarsche landbouw
productie. Momenteel wordt in Hongarije gewerkt
aan den bouw van een aantal landbouwwinterscholen,
welke de ruggegraat vormen voor het landbouwonder
wijs aan practiseh .werkende boeren. Voor het hoo-
ger onderwijs had men tot dusver de beschikking
over een instelling, n.l. de afdeeling „Landbouw" van
de Technische Hoogeschool te Boedapest. Daarnaast
bestonden als „academies" middelbare landbouwscho
len met driejarigen cursus te Magyaroyar en Klau-
senburg, welke nu zullen worden bevorderd tot vol
ledige hoogescholen, met het recht, na afloop van
een leertijd van 4 jaar, aan de leerlingen een hooge-
schooldiploma uit te reiken. Tegelijkertijd werden
ten aanzien van de inmiddels te Debrecen en Keszthely
opgerichte „academies" maatregelen getroffen, krach
tens welke het leerplan van deze onderwijsinstellin
gen dusdanig werd gewijzigd, dat het vierde leerjaar
van de landbouwhoogescholen onmiddellijk aansluit
aan het leerplan van deze instellingen met 3-jari-
gen cursus. Op alle academies en hoogescholen staat
in de eerste drie cursusjaren de inschrijving open van
practiseh werkzame boeren, welke met bepaalde facili
teiten kunnen worden toegelaten.
(Europapress)
De Fransche zuivel productie
Hooge productiewaarde der melk
PARUS Voor het uitbreken van den oorlog be
droeg de productiewaarde van melk in den Franschen
landbouw 14 milliard francs per jaar, wat slechts
weinig minder is dan de productiewaarde van graan,
doch wat het dubbele uitmaakt van de productie van
wijn. De Fransche melkproductie strekt zich regio
naal over het geheele land uit met uitzondering van
slechts enkele departementen. Meer dan 1.5 millioen
boerenbedrijven houden zich bezig met de veeteelt,
welke in 1939 over ruim 8 millioen melkkoeien be
schikte.
De nationale melkproductie wordt voor 21 pCt. ge
bruikt voor het opfokken van kalveren, voor 31 pCt.
voor de melkvoorziening van de consumenten, voor
34 pCt. voor de boterproductie en voor 14 pCt. voor
de kaasproductie. Volgens gegevens in het tijdschrift
„La Nouvelle France Economique" wordt rond 50 pCt.
van de melkproductie door de zuivelfabrieken ver
werkt. De grootste melkverbruiker van Frankrijk is
Parijs, naar welke stad melktreinen iederen nacht
ongeveer 1 millioen liter melk vervoeren.
De Fransche boterproductie berust overwegend op
coöperatieve basis en behoort, niet in de laatste
plaats door deze omstandigheid, tot de rijkste takken
van den Franschen landbouw.
Hoewel de Fransche kaasfabrieken slechts 14 pCt.
van de melkproductie d'es lands verwerken, is hun
beteekenis evenredig veel grooter op grond van de
kwaliteitsproducten, welke in de geheele wereld een
goede reputatie geniet. Evenals de Fransche wijnen
zijn de verschillende producten der Fransche kaas
industrie, zooals Gervais, Camembert, Brie, enz., sterk
op den export georiënteerd. Bovenstaande cijfers
hadden betrekking op de positie van de Fransche
zuivelindustrie voor het uitbreken van den huidigen
oorlog, doch sindsdien zijn belangrijke wijzigingen in
getreden. Vooral is een daling van den melkveestapel
te constateeren. De boeren voldoer aan hun plicht
tot inlevering van slachtvee voornamelijk door het
opofferen van hun melkvee teneinde werkdieren te
sparen. Teneinde een billijke melkvoorziening te ver
zekeren, werd tot prijsregeling overgegaan, waarbij
men echter niet heeft kunnen verhinderen dat de
boeren ten deele bezweken zijn voor de verlokkelijk
hooge prijzen in den zwarten handel.
De suikerindustrie van de Oekraïne
KIEF Door de Duitsche autoriteiten in de Oekraine
wordt de teelt van suikerbieten sterk bevorderd. De
verwoeste fabrieken werden weer opgetrokken, ter
wijl voor de bietenteelt een nauwkeurig productie
programma werd opgesteld. Teeltproeven hebben een
onverwacht hoog suikergehalte uitgewezen. Naast
de fabrieken stapelen ^ich groote partijen bieten op,
welke óf direct zullen worden verwerkt, óf zullen wor
den ingekuild.
De landbouwproductie van Algiers
Van groot belang voor de voorziening
van Frankrijk
VTCHY, (Europapress) Geografisch kan Algiers
in drie deelen worden gesplitst en wel in de vrucht
bare kuststrook van het Noorden, welke 300 tot 500
km. breed is4 de Sahara-bergen in het Zuiden, welke
een hoogte bereiken van 3000 meter en het door
dalen doorsneden plateau in het midden. Van de
totale bevolking van rond 7.25 millioen inwoners be
staat 15 pet. uit Europeanen.
De belangrijkste producten van Algiers zijn graan,
(tarwe) en wijn, waarbij nog de producten van den
tuinbouw komen, welke zich vooral in de beide laatste
jaren aanmerkelijk heeft uitgebreid. In 1939 schatte
men het graanareaal op 3.2 millioen ha., waarvan
1.73 mililoen ha. met tarwe, 1.26 millioen ha. met
gerst en 190.000 ha. met haver. De verbouw van
rogge, mais en gerst is van weinig beteekenis. De
jaarlijksche graanoogst varieert van 1.6 tot 2 millioen
ton. Naast graan is wijn het belangrijkste landbouw
product. De doorsnee wijnoogst bedraagt 20 millioen
hl. per jaar, waarvan de Fransche wijnen reeds voor
den oorlog concurrentie begonnen te ondervinden.
In den laatsten tijd werd een groot deel van den wijn
oogst tot alcohol verwerkt, teneinde te dienen als
motorbrandstof vooi de landbouwmachines.
De teeltoppervlakte voor groenten werd in 1941 uit
gebreid van 18.000 op 40.000 ha. en zou in het loo-
pende jaar nog verder worden vergroot. Reeds de
oppervlakte van 18.000 ha. leverde o.a. per jaar rond
100.000 ton aardappelen, 10.000 ton artisjokken;
10.000 ton tomaten en 10.000 ton erwten en boonen.
In de laatste jaren werd vooral de teelt van zuid-