Twee gaven van de zee: Zeespinazie of lamsooren en zeekraal Voor de Landvrouwen VRIJDAG 26 MAART 1943 DE LANDSTAND PAG. 4 I""™! ET is niet voor de eerste maal, dat Zeeland van zich doet spreken en de Noordelijker wonende landgenooten opmerkzaam gemaakt worden op hetgeen onze provincie aan extra voedingsmiddelen bijdragen kan. Er is veel geschreven over de Zeeuwsche» mosselen, door het hooge eiwitgehalte, ideaal vervangingsmiddel van vleesch. Vele dames en heeren van de pers hebben den lof van dit schelpdier bezongen en fotografen heb ben zich beijverd foto's met smakelijk uitziende gerech ten te doen verschijnen in dagbiaden en tijdschriften. Mogelijk is het aantal verstokte tegenstanders van mosselen eten tot een enkeling beperkt geworden. Men heeft nu eenmaal liever een mosselengerecht op tafel dan een vleeschloozen maaltijd! Maar, het is niet onze bedoeling een ode aan de mos selen te Wijden, noch aan kokhar.en of wat de zeekust nog meer aan dierlijk organisme leveren kan. Opnieuw is het reveille maar nu voor de zeegroenten en wij biengen hiermede niet iets nieuws, geen surro gaat, noch iets waarvoor men enkel in oorlogsjaren belangstelling kan hebben. In Smallegange's Kroniek van 1696 lezen we reeds Dresselhuis „Het District Sluis 1619": „Zelfs de schorren leveren een aan den Hollander veelal onbekend lekker en gezond voedsel in de menig vuldige zeekraal of schorresla, dié in azijn gelegd, ook naar elders verzonden wordt." De geschiedenis vertelt verder, dat in den tijd van de groote Nederlandsche zeereizen, de zeelieden, zoo gauw ïe aan land waren, naar de schorren gingen en als geneesmiddel voor de gevreesde scheurbuik van de be groeiing van de schorren aten. Zonder dat men wist dat gebrek aan vitaminen oorzaak was van de ziekte die het zeevarend volk teisterde, zocht men naar iets wat men tekort kwam in de voeding en vond dit zoo gauw men voet aan wal zette. Wat wel de oorzaak zijn moet, dat men in het begin der zeventiend^ eeuw schrijft, dat de Hollanders^het niet kennen en dat men irT 1943 nog kan schrijven: „Buiten de streken aan de zee en de riviermonden kent men ze vrijwel niet?" Mogelijk speelde hier vroeger ook wel de isoleering van de eilanden en de slechte communicatie een rol, doch hoofdzakelijk zal het wel zijn, omdat men zeer ten onrechte, iets wat onbeperkt in het wild groeit, ten achtei stelt bij producten die cultuurzorgen be hoeven. Dit is een begrijpelijk motief in een landstreek waar tuinbouw op zoo'n hoog niveau staat. Eerdter kregen inheemsche gewassen zooals aardappelen, me loenen, tomaten, spinazie, witlof, enz. enz. een gele genheid tot inburgeren als de van eeuwen hei inheemsche planten, de Aster Tripoleum en Salicornia. Toch hebben enkele wilde planten een plaats gekre gen tusschen de tuinbouwgewassen, zooals waterkers, zuring, tuinmelde. Evenals men in China vanuit de groote steden naar buiten trekt en de jonge uitloopers van paardebloem verzamelt (wat in Nederland eveneens wordt gedaan op het platteland), zoo plukt men ,in België en Frank rijk de jonge uitspruitsels van cie Hop. Waar zit echter het verschil tusschen „kruid" en ,,on- kruid"? Niet in de bestanddeelendezelfde nuttige stoffen die in gékweekte planten zitten komen voor in wilde planten. Lamsoor slaat metr 400 mg. vit. C. per kg. gewicht heusch geen slecht figuur wanneer men onderstaande lijst raadpleegt. Andyvie 140 mg. per kg. Asperge 250 Augurk 100 Komkommer 80 Bloemkool "00 Boerenkool 16Q02200 Chineesche kool 370 Spitskool "50 Paprika 13002600 Peterselie 2000 Postelein 550 Rabarber 100 Sla 220 Spinazie 800 Spercieboon 390 Tuinboon 70 Uien 100-140 Wortelen 110 Witlof 100 Dit seizoen wordt opnieuw een analyse gepubliceerd van de volledige voedingswaarde van lamsoor en zee kraal. wij zijn benieuwd naar het resultaat! Hoe de groente er uitziet? Van Lamsooren worden de jonge uitloopende bladeren gesneden, de blaadjes zijn lancetvormig en eenigssins vleezig. De naam zeekraal verklaart reeds veel. Uit de twee kiemblaadjes vormen zich sappige lichtgroene kraaltjes, die zich tenslotte tot een klein boompje vertakken, dat wel wat weg heeft van een zg. vet- plantje zooals we het voor het raam in een bloem potje hebben staan. Zóó ver uitgegroeid gebruiken we ze echter als groenten niet. Als plantje met twee tot drie kraaltjes zpn ze wel op z'n best. Lamsooren behooren tot dezelfde familie als spinazie, andijvie, witlof, schorseneeren, sla, e.a. 1 Zeekraal heeft geen verwant in onze bekende groen- tensoorten. Het seizoen, waarin het geplukt wordt, is afhankelijk van de weersgesteldheid tenminste, waar het tem peratuur betreft. In 1941 en 1942 kon men pas de eerste helft van April met het sngden beginnen van de lamsooren, terwijl zeekraal steeds enkele weken later is. Het seizoen duurt pl.m. twee maanden. Van moeilijk heden door droogte heeft men natuurlijk geen last, daar ze geregeld ondier het frissche vloedwater ko men te staan. Mej. J. Dekker, directrice van de Landbouwhuishoud- school, was zoo vriendelijk recepten te schreven, welke hier volgen. Maar laten wij zelf ook onderstrepen: Gebruik geen zout, want de groenten zijn natuurgezoutenLijkt u de smaak mogelijk eerst wat vreemd, denkt dan aan den volgenden zin, die haast tot een slagzin ge worden is: „Zoo iets moet je leeren eten". B. FEY RECEPTEN Lamsooren of zeespinazie 2 kg. lamsooren, 50 k, 100 gr. broodkruim, 5 gr. (30 g.) boter, desverkiezend 8 reepjes geroosterd brood. Geen zout. Zoek de lamsooren zeer zorgvuldig uit, verwijder alle takjes en steeltjes, wasch ze vele malen tot het water onder in de groenteteil volkomen helder en geen bezinksel meer aanwezig is. Doe ze dan,'zonder water en zout toe te voegen, in de pan; laat ze daarin even staan tot zich door het afdruppende water een weinig vocht op den panbodem heeft verzameld en kook ze zoo vlug mogelijk gaar. De eerste, dus de jonge lams ooren zijn in 10 k 15 mini^ten gaar, later in 't voor jaar mogen ze wel 20 30 minuten koken. Laat de lamsooren op een vergiet uitlekken, doch bewaar het nat, om er den volgenden dkg soep van te maken. Hak alleen oude grove lamsooren wat fijner. Die intusschen het broodkruim met een lepel lams- oorennat in de pan en roer het goed fgn. Voeg dan de groente met het klontje boter toe, en laat alles samen nog enkele minuten stoven. Doe de lamsooren in de warme dekschaal en zet de dunne reepjes brood rechtop in de groente. DE VOEDSELCOMMISSARIS NAAR HET EILAND THOLEN Vragen staat vrij! Onder verwijzing naar de in het nummer van vorige week voorkomende advertentie vestigen wij nogmaals de aandacht op het feit dat op 27 Maart 1943 n.m. 2 uur in Hotel Bijl te Scherpenisse een groote vergade ring gehouden zal worden van boeren uit Tholen en St. Philipsland. Op deze vergadering zal o.m. als spreker optreden ir. Gebuis, Provinciaal Voedselcommissaris, die diverse vragen, door de boeren zelf te stellen, zal beantwoor den. Ieder kan vragen stellen, mits op den landbouw be trekking hebbende. De betreffende vragen moeten vóór 25 Maart a.s. schriftelijk bij den P.V.C., Groote Markt 28 te Goes ingediend zijn. Zeekraal Deze is enkele weken na de lamsooren verkrygbaar moet even zorgvuldig uitgezocht en gewasschen wor den. Ze wordt op precies dezelfde wijze klaar ge maakt. Ook het nat wordt bewaard voor soep. Van jonge zeekraal kan heel goed sla gemaakt worden. Lamsoorensoep liter lamsoorennat, l/2 liter water, al of niet ver mengd met een weinig taptemelk, 1 a 2 aromablokjes, 50 gr. eenheidsbloem. Zoo mogelijk een klontje boter. Breng het grootste deel van het lamsoorennat met het water aan de kook. Roer intusschen de bloem met iets vocht tot een dik beslag zonder klontjes, maak er daarna een dun beslag van en giet dit onder goed roeren bij de kokende vloeistof. Laat de soep even doorkoken met de aromablokjes. Lamsooren en zeekraal in weckflesschen Reinig en wasch de groente op de bovenomschreven wijze. Kook ze 5 m. op de bekende manier tot ze goed geslonken is. Maak intusschen de gave weck flesschen en deksels met heet water (of vervang- middel) goed schoon en leg ze dan in een teil met heet schoon water. Leg de tegenwoordige gummiringen in lauw water. Vul dan de even op een schoonen doek uitgelekte flesschen (handig is een z.g. vultrechter) met de uitgelekte groente, die stevig aangedrukt wordt, tot twee vingers onder den rand en daarna met het groentenat tot één vinger onder den rand,. Lepels e.a. gerief zijn eveneens met sodawater en naspoel- water behandeld en niet afgedroogd! Wrijf zoo noo- dig den fleschrand schoon met een natten schoonen theedoek, leg er de zóó uit het water gehaalde gum- miring op en het deksel er op. Zet een klem of beu gel op de flesschen en stereliseer ze gedurende 1 uur op 100 gr. C. Haal ze daarna uit den ketel of hooge pan (ramen en deuren dicht) en laat ze onder een molton laken of een paar doeken afkoelen. Controleer ze den eersten tijd geregeld. *^5 In het Oude Westfriesclie fruitcentrum „De Bangert", tusschen Blokker en Zwaag, wordt het snoeihout uit de bessentuinen zorgvuldig verzameld en ter verzending naar het Oostland opgebost. De uitgestrekte ge bieden in Oost-Europa kunnen heel wat stekmateriaal, zoowel van aalbessen als van kruisbessen, gebruiken. In het vorig jaar werden honderdduizenden stekken naar Oostland verzondenhetgeen voor de fruitkwee- kers natuurlijk een onverwacht voordeeltje was, omdat het snoeihout voorheen niet al te veel waarde bezat (Foto's: J. Kuiper)

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1943 | | pagina 4