KRUIDEN OOGSTEN Wanneer men zoo bier' en daar eens contact heeft niet de practijk, dan blijkt, dat de tarief loon regelingen in den landbouw over het algemeen wel voldoen. Maar toch zijn er uitzonde ringen. Er zyn streken, waar vooral bij het rooien van pootaardappelen, enorme loonen zijn betaald. Soms wel van 15.- tot 18.. per dag. I>at is toch, wel wat al te zot! Naar onze meening hebben hieraan zoowel boeren als arbeiders schuld. Er zijn boeren, die reeds vroeg arbeider» besproken hebben tegen veel t© hoog loon. Er zijn echter rtok arbei ders, die profiteeren van de gelegen heid en maar eisehen stellen, zonder zich aan de tariefloonen te storen. Aan deze wantoestanden moet een eind komen, en als wij goed ingelicht ztyn, zullen de bevoegde instanties maatre gelen nemen, om herhaling in de toe komst te voorkomen. Ieder weet, dat klaverzaad een schaarsch artikel is, en ook dat er een levendige zwarte handel in gedreven wordt. Dat is natuurlek iets, waar de landbouw als zoodanig schade van heeft, want het is van groote beteeken is, «jat. de boeren over voldoende klaverzaad kun nen beschikken, tegen redelijke prijzen. Nu is de prys. die aan den teler wordt betaald, onder de huidige omstandighe den te Laag. Het is daarom noodig dat die prjjs wordt verhoogd. Dit heeft dan tevens het voordeel, dat er niet zooveel klaverzaad in den zwarten handel zal verdwijnen. Al reeds eerder is er getracht den kla verzaad-prijs op een beter peil te bren gen. Het is hard noodig, nog eens op dit aambeeld te hameren. Tot half Augustus kan men nog aan zijn scheurplfcht voldoen. Is dan nog Biet genoeg land gescheurd, dan zal ■%.t werk <rp konten van den na'atigen jandbouwer worden uitgevoerd door de JVederl. Heide Maatschappij. Verder zal dan egn boete worden opgelegd Nu hoorden wjj terloops, dat er stemmen opgaan, om de boete-regeling «itct toe te passen. Dit achten wij volkomen onjuist, leder heeft aan zijn verplich tingen te voldoen. En wil men »t niet, dan moet men ook de gevolgen daar van maar dragen. We wilden wel, dat we de kwestie van de biggenprijzen niet meer in dit over zicht behoefden te behandelen. Nog steeds lijkt het daarmee niet». De prij zen blijven op een ontstellend hoog peil en velen zijn reeds gedineerd. De practijk dringt weer eens te oieei aan op een centrale uitgifte van de b«ggen. waarmee de geheele handel .iltgesoha- keld zou worden. Een radicale maat regel, die mogelijk wel goed -ffecl zou hebben. Of de bevoegde instanties thans nog daartoe willen overgaan \V$j be twijfelen het, hoewel er voor zoo'n maatregel wel veel valt te zeggen. De graanoogst is weer begonnen. Het weer lykt schitterend. lederen dag een stralende zonn&H'hjjn. Al» We zoo rond kijken. schjjnen velen hierdoor verleid DE LANDBOUWCOÖPERATIES (Vervolg van pag. 1) rentenieren. De Coöperatieve Kaad, de Landstand en de Bedrijfschappen zijn slechts wapenen die goed zijn. z66 goed zelfs, dat de hoeren In geen duizend jaar over zulke wapenen hebben be schikt, maar ook met deze wapenen moet met verstand worden omgegaan en alle vijanden daarvan moeten gorden uitgebannen. Dan pas zal het hoeren dom ook in den nieuwen tijd een vei- ligen weg kunnen gaan en dan pas zal er toekomst zijn voor onze kinderen. Lunteren, 2 Augusta» 1943. ROSKAM te worden, niet zoo veilig te werken als wel kan. Het is gevaarlijk te spe- culeeren op het weer. De Zondag, voor we dit schreven, be wees dat weer eens. 's Avonds een flinke onweersbui met slagregen. Hoe gemakkelijk is het weer dan niet dagen lang van streek. Daarom zij het ieder op het hart ge drukt, niet steeds vast te houden aan de oude manier van hokken zetten. Zorg, dat er minstens een paar schoo- ven boven op het hok geplaatst worden, zoodat de koppen der schooven goed be schut zitten tegen den regen. Het kan heel wat moeite en schade hesparen. Wij ontvangen nog geregeld brieven met klachten over moeilijkheden *engevo!ge van tewerkstelling in Duitschland. Veel van deze brieven worden anoniem ge schreven en kunnen dan dus niet be handeld worden. „Landstander", die in een wel zeer bijzondere positie vei keert en drie zonen moet missen in zyn tuin- dersbedrijf, geven wij den raad zich met een adres te richten tot den heer Rijks commissaris. Als hy zijn naam en adres opgeeft, zullen wij gaarne daarbij be hulpzaam zijn. Een Landstander uit de Wieringermeer vraagt ons, of voormalige krijgsgevan genen, die momenteel oogstwerkzaam- heden verrichten en daarvoor een Aus- weis hebben ontvangen, zich na den oogst weer opnieuw moeten aanmelden. Uit gezaghebbende bron, en het is goed dat ook andere belanghebbenden dit weten, vernemen wij, dat zulks zeer zeker niet het geval zal zijn. Dezelfde boer vraagt of landbouwerszoons zich thans vrijwillig kunnen opgeven om in Duitschland te werken, ieder naar zjjn bekwaamheid, en waarbij met de tegen woordige bedrijfsgrootte rekening wordt gehouden. Ook dit is het geval. De vraag is zeer begrijpelyk. Vele land bouwers zullen zich liever vrijwillig aanmelden dan in een z.g. gevangen kamp terecht te komen. Wy kunnen hieromtrent nog mededeelen, dat lich tingen, welke in hun geheel worden op geroepen voor arbeidsinzet, op bepaalde plaatsen te werk worden gesteld, doch niet in gevangenkampen worden onder gebracht. Wanneer boerenzoons zich vrijwillig voor de lanwbouwwerkzaam- heden in Duitschland opgeven, worden zij niet voor arbeidsinzet opgeroepen. In verschillende dorpen hebben de Landvrouwen gelegenheid gehad een lezing over i,De Kruidentuin" bij te wonen .en vele Land vrouwen zijn in het voorjaar ijverig bezig geweest, kruiden te planten of te zaaien. „En, ja," zeggen ze, „hoe moeten we er nu verder mee." Mevr. Uilenberg-Rupp geeft hier op deze vraag een duidelijk antwoord. De meeste kruiden worden gekweekt, om versch voor het maal, waarbij ze noodig zijn, te worden geplukt en ge bruikt, doch van veel kruiden hebben we meer, dan we in den zomer kunnen opmaken. En vooral ook in den winter willen we gaarne kruiden bij de berei ding van het eten gebruiken. Enkele kruiden; peterselie, selderie, citroenmelisse, verliezen bij het meeko ken en óók bij het drogen vrijwel ge heel hun geur; het heeft dus géén zin deze kruiden te drogen. Andere kruiden daarentegen behouden, zoowel bij het meekoken, als by het drogen, hun fijnen geur en smaak; daarr van willen de Landvrouwen natuurlijk graag oogsten en drogen, om ze in den komenden winter te kunnen gebrui ken. Nu zijn er enkele algemeene re gels en wel deze Bladkruiden (dus kruiden, waarvan we de bladen gebruiken, in tegenstel ling met zaadkrüiden, die we om het zaad Kweeken) moeten geoogst worden vóór den bloei. al3 de plant volgroeid is; de blaadjes zijn dan het geurigst. Ze moeten geplukt worden, als ze goed drcog zijn; dus niet 's morgens vroeg of 's avonds laat, wanneer ze nat zyn van dauw of bij regenachtig weer. Pluk dus de bladkruiden brj mooi. droog, zonnig weer. Bind ze in dunne bosjes. Droog nooit in de zon. doch op een luchtige, warme plaats in de schaduw of bij de kachel, doch niet te heet. Kunstmatige hitte mag nooit boven 35 graden Celsius zijn; anders verdwijnt de fijne geur en de blaadjes krijgen een „hooi"-smaak (daarom drogen we ze óók niet in de zon). Wanneer de blaadjes kraakdroog zijn of ritselen, worden ze tusschen de vingers fijngewreven. Met opzet binder we de kruiden voor net drogen in dunne bosjes; neemt men de bosjes te dik, dan worden de bin nenste blaadjes nooit goed droog; er kunnen zich dan gemakkelijk schimmel- kiemen vormen. Komen er van deze .schimmels mee in de fijngewreven krui den, dan is de „fijne" smaak weg. Het gemakkelijkst bindt men de bosjes op afstanden aan een touw, dat men. het zij buiten, het zij binnen by de kachel, spant. Men kan. de kruiden ook uit spreiden op een plank of een theeblad; af en toe eens keeren is dan noodig De fijngewreven blaadjes doet men, soort voor soort, in een goed-sluitend fleschje of busje, voorzien van een eti ketje met den naam van het kruid. De stelen of stengels zijn minder geurig en worden niet mee fijngewreven. Het gebruik Marjolein (origanum majorana) is lek ker bij vlecsch, in saus. sla, soep en in worst (vooral in leverworst). Mar- joleinsaus smaakt heerlijk over kool raap of knolraap. We stoven de kool raap in een melksausje, dat gekruid wordt met marjolein; ook bij peulvruch ten smaakt deze saus goed. Basllfekruid (ocimum basilicum) wordt gebruikt als vleeschkruid bij schapen- vleesch. Sommigen vinden schapen- vleesch „sterk" smaken; schapenvleesch met basiliekruid smaakt als lams- vleesch. Ook een runderlapje wordt lekker malsch door dit kruid, zegt een bekend receptenboek. Thijm is een vleeschkruid; smaakt heer lijk in soep en saus; vooral bij eend. Lavas (levisticum officinalis). Van deze plant kunnen we bladeren, stengels en zaden drogen en als keukenkruid ge bruiken. De bladeren en stengels moe ten vóór den bloei geoogst worden; het drogen duurt langer; lavas droogt zeer langzaam; bladeren en stengels worden na het drQgen tot poeder gestampt. De zaden zyn in Juli rijp. Lavas is een be standdeel van de „Maggi"-producten. Rozemarijn is ook een vleeschkruid voor schapenvleesch. Wanneer rozema rijn op een beschut plekje staat, kan de plant overwinteren. Ze behoudt haar blaadjes en kan dus 's winters versch gebruikt worden. Een strengen winter kan ze r.iet verdragen; voor alle zeker heid is het dus het verstandigst ook rozemarijn te drogen. In melk getrokken geeft het met wat suiker de rozema- rynmelk. Salie smaakt vooral brj paling lekker. Enkele blaadjes in melk getrokken, ge ven de smakelijke saliemelk, die men naar smaak met suiker kan afmaken. In dezen tijd van thee-vervangingsmid delen zullen waarschijnlijk enkelen pro- beeren thee van salie te zetten. In vroe ger jaren heeft men getracht de thee door saliethee te doen verdringen. Met saliethee moet men voorzichtig zijn; geheel onschadelijk is deze thee niet. Een ouderwetsch middel tegen kiespijn of keelpijn was: een salieblaadje achter de kiezen nemen. Hyssop kan men niet meekoken; men kan het slechts in zeer geringe hoeveel heden gebruiken bij sla, saus en vleesch. We kunnen het wel drogen en tot poeder gewreven bewaren. Kamille. Van deze algemeen voorkomen de plant bestaan* eenige soortenéén er van is alleen als geneeskruid geschikt. Zorg er dus voor, dat ge de „echte" ka mille krijgt. De Latrjnsche naam is: matricaria -chamonilla. Een eenvoudig middeltje om te weten of men de echte kamille heeft, is het volgende: Snijd een bloemhoofdje overlangs door; is de bloembodem hol, dan is het de echte kamille. Een andere, veel voorkomende, kamille bloeit niet met een bol, geel hartje, doch met een vlak hartje; ook de bloembodem blijft vlak. De plant be zit niet dezelfde eigenschappen van de echte kamille. Pluk de bloemhoofdjes in Mei, Juni of Juli en droog ze. Een hand vol gedroogde bloempjes in 'n kom heet water geeft een uitstekend dampbad bij neusverkoudheden. Kamillethee, gezet als gewone thee, wordt na vijf minuten trekken (niet koken) gebruikt als mond- spoeling bij kiespijn. Van de zaadkruiden zijn de anijs, de venkel en de dille het bekendst. Van venkel gebruikt men ^de vrucht- schermen met halfrijpe zaden bij het inmaken in azijn van uitjes, komkom mers en augurken. Van dille gebruikt men de onrijpe, groene zaadschermpjes bij het Inmaken in azijn, doch ook in zout. Anijs is in Augustus en September rijp; de binnenste schermen het eerst. Rijp zaad moet spoedig geoogst worden, daar het gauw afvalt. Anijsmelk is welbekend. In Gelderland gebruikt men anijs in „balkenbrij". In Overijssel bakt men nieuwjaarskoeken met anijs. In Drenthe trekt men anijs op brandewijn. Tot slot nog een recept van kruiden- azijn en kruidenzout. Krnidenazijn: leg basiliekruid, dragon, marjolein, thym, pimpernel, melisse, dille, kervel en eenige peperkorrels in een pot en giet er azijn op Neem van het basiliekruid echter V* van wat ge van de overige kruiden neemt; anders overheerscht het de andere sma ken: het is namelijk zeer sterk. Ook kan men aan den azijn een knoflook pitje of een gesneden uitje toevoegen. Laat alles dicht gedekt ongeveer 10 dagen in de zon of op een warme plaats staan en filtreer de azijn, liefst door filtreerpapier. Bewaar den azijn in flesschen op een donkere plaats Kruidenzout is eigenlijk geen „zout", doch een mengsel van verschillende tot poeder geweven, kruiden, b.v. marjo lein. pepermunt, lavas, boonenkruis, thijm, basiliekruid, hyssop, door een fijne zeef gezeefd. Het aldus verkregen „zout" kan ieder naar persoonlijken smaak aan tafel by het eten gebruiken. Mochten er onder de Landvrouwen zijn, die over andere kruiden nog nadere bijzonderheden willen weten, dan kun nen zij hun vragen inzenden aan de Hoofdafd. 1 C. Landvrouwen, Kortenaer- kade 9. Den Haag. We hopen dan de vragen naar ons beste weten in „De Landstand" te beantwoorden. De Landstand in Zeeland Redactie-adres: Zeestraat no. 69. Den Haag. Tel. 115754. Uitgave: Uitgeverij „Volk en Bo dem" Postbus 281. Den Haag. Advertenties: LQ3se plaatsing 25 ct. per ra.m., In alle edities 75 ct. per mm Abonnementen: Voor niet-leden van den Nederlandschen Landstand f 5.— per laar of t 1-25 Der i maan del Alle briefwisseling betreffende ex ploitatie, advertenties en abonne menten.- aan postbus 281, Den Haag. Telefoon 1165W

Tijdschriftenbank Zeeland

De landstand in Zeeland, geïllustreerd weekblad. | 1943 | | pagina 2